[159] Co ulega skasowaniu po odłączeniu akumulatora?

• Autor wątku Autor wątku dpar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dpar

Nowy
Auto
Alfa romeo
Cześć,

nie znalazłem jednoznacznych informacji, więc pytam: które ustawienia ulegną skasowaniu po odłączeniu akumulatora?
Uściślę, że mam radio Instant Nav. W nim ustawienia dotyczące funkcjonowania pojazdu, ustawienia dźwięku oraz zapamiętane stacje radiowe. Mam też pamięć elektrycznie regulowanych foteli. Czy zapisy te zostaną utracone po odłączeniu zasilania, czy (przynajmniej w przypadku radia) jest jakieś podtrzymanie pozwalające na zachowanie ustawień?

Przy wymianie alumulatora, czyli pare minut bez zasilania nie stracisz ustawien radia i samochodu. Jedyne co wyzeruje to spalanie tzw trip a i b

A odłączenie na dłużej? Muszę do tapicera oddać, ten musi wymontować fotel. Żeby nie wywaliło błędu poduszki, musi odpiąć go na odłączonym akumulatorze. Pewnie z robotą mu się zejdzie.
Próbuję ocenić konsekwencje tego czynu i na co mam się przygotować przy odbiorze.

Zegar, data, trip, kasowalny przebieg... nic więcej nie powinno się skasować.
To nie iDrive z BMW w którym masz pierdyliard opcji począwszy od koloru podświetlenia listew w kabinie, długość świecenia po wyjściu z auta, ich jasność itd.... :)
Od biedy do ustawienia w tym aucie jest niewiele rzeczy.

Nie trzeba akumulatora odpinać, żeby odłączyć fotele. Obwody są nieaktywne bez zapłonu. Jeśli nawet włączył by zapłon przy wypiętych kostkach to po ponownym montażu i kilku odpaleniach auta, błąd z deski zniknie i zostanie tylko w pamięci komputera. Jednak najlepiej nie włączać wtedy zapłonu i po kłopocie.

Szczerze... jak się majstruje przy wtyczkach od poduszek to co by nie mówić- lepiej odłączyć aku i uziemić auto.
Ileż to ustawić zegarek w aucie?

Oprócz ustawienia zegarka jest jeszcze wklepanie wszystkich opcji konfiguracyjnych, ustawienie stacji radiowych i skuteczne sparowanie telefonu po BT. To ostatnie po wielu próbach udało mi się zrobić i działa skutecznie.
Ustawienia sobie spisałem, stacje radiowe też. 15 minut i będzie ustawione. Ale jak mam pół dnia męczyć się znowu z tym nierozpoznawaniem mojego telefonu, to jeśli istnieje taka możliwość wolałbym tego uniknąć.
Pytam, bo chcę się nastawić psychicznie.

Szczerze... jak się majstruje przy wtyczkach od poduszek to co by nie mówić- lepiej odłączyć aku i uziemić auto.
Ileż to ustawić zegarek w aucie?

Co tam się ma niby stać? Nie masz obwodu, nie masz probemu... Bez zapłonu nie idzie prąd na żadne poduszki i napinacze.

- - - Updated - - -

Oprócz ustawienia zegarka jest jeszcze wklepanie wszystkich opcji konfiguracyjnych, ustawienie stacji radiowych i skuteczne sparowanie telefonu po BT. To ostatnie po wielu próbach udało mi się zrobić i działa skutecznie.
Ustawienia sobie spisałem, stacje radiowe też. 15 minut i będzie ustawione. Ale jak mam pół dnia męczyć się znowu z tym nierozpoznawaniem mojego telefonu, to jeśli istnieje taka możliwość wolałbym tego uniknąć.
Pytam, bo chcę się nastawić psychicznie.

Demontuj ten fotel i nie martw się o kasowanie ustawień.

Amortyzatory
Powrót