• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Piszczenie w prawym przednim kole

• Autor wątku Autor wątku Puchaczo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Puchaczo

Guest
Proszę o pomoc bo już nie mam z tym sił. Po wymianie łożyska z piastą w prawym przednim kole zaczęło mi strasznie piszczeć w tym kole (wydaje mi sie, ze przed wymiana piasty nie piszczalo ale pewny nie jestem, dzien wczesniej kupilem to auto). Teraz piszczy cholernie głośno, nasila się przy skręcie w prawo i piszczy szybciej podczas przyśpieszania. Jak dotknę lekko hamulec przestaje. Byłem u mechanika, kazał mi zestaw instalacyjny do zamontowania klockow hamulcowych bo brakowalo tej blaszki, kupilem i dalej to samo. Dzis do niego pojechalem, przeczyscil ranty tarczy, zacisk, zeszlifował troszkę klocek papierem ściernym miało działać- dalej nie działa. Dodam, że klocki Textara wyglądają jak nowe. Wydaje mi się, że zaczyna piszczeć dopiero po rozgrzaniu koła.

Sprawdź czy między tarczę a jej osłonę (od wewnątrz auta) nie dostał się np. kamyk. Czy tarcza się nagrzewa?

Więc sprawdź czy między tarczę a osłonę nie dostał się jakiś twardy obiekt.

Krzywa tarcza ? Pomimo szlifu zacisku i reszty a objaw wystepuje po rozgrzaniu materialu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przełożyłem klocki z prawej (piszczącej strony) na lewą i teraz piszczy lewa strona i wydaje mi się, że prawa też troszkę ale lewa teraz to masakra strasznie słychać. Zamawiać klocki i tarcze, czy to może być inna niespodzianka?

miałem kiedyś pisk. pomogla regeneracja zaciskow. ale w tym wypadku to chyba nie będzie to

U mnie też coś zaczęło piszczeć... Szczególnie przy skręcaniu (nie wiem teraz w którą stronę) jak delikatnie dotknę hamulec to mam wrażenie że przestaje. Zaciski? Czy co innego? Co w takiej sytuacji zrobić?

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Miałem tak samo, winne były zaciski, po przeczyszczeniu piszczały dalej, mechanik kazał kilka razy porządnie wyhamować i przestało piszczeć (porządnie tzn. rozpędziłem się >100km/h i mocno dałem po hamulcach do włączenia awaryjnych).

Skoro przy skręcaniu znika, wnioskuje że chodzi o przednie zaciski, tylko w jaki sposób je czyścić? Rozbierałeś i czyściłeś jakimś specjalnym środkiem?

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót