[159] Demontaz map sensor

piterr999

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v
Demontaz map sensor - duzy opor przy wyciaganiu czujnika

Witam,
Ostatnio podczas proby demontazu Map Sensora napotkalem sie z bardzo duzym oporem podczas jego wyciagania (oczywiscie juz pod okreceniu sruby). Ciagnalem z calych sil, mimo to nie wyszedl. W obawie przed uszkodzeniem plastikowego kolektora przykrecilem srube z powrotem.
Moje pytanie brzmi - czy spotkal sie ktos z takim duzym oporem? Czy czujnik po prostu ma luzno wyjsc z kolektora?
I czy ten czujnik odpowiada tylko za 'efekt wizualny' wskazowki doladowania turbo (u mnie na jalowym jest na pierwszej kresce, chce wyczyscic a jak nie pomoze to wymienic), czy ma jakikolwiek wplyw na dynamike silnika, spaliny, spalanie etc.?

Dane pojazdu:
[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159
1.9 jtdm 16v
2007 r.

Przepraszam za brak polskich znakow, lecz pisze z niemieckiego komputera.
Podrawiam i z gory dziekuje za jakies wskazowki :)

Ostatnia edycja:
pewnie oring trzyma mocno, moze rozne brudy go tez przykleily. ruszaj na boki, obkrecaj troche, musi wyjsc.
na czyszczenie bym nie liczyl, malo komu pomoglo.
zle dzialajacy czujnik ma wplyw na wiele rzeczy, moze ci auto szarpac, turbina przeladowywac itp.
jak wymieniasz to wez tego boscha z koncowka 845 numeru, pozmianowy/poprawiony (ma ta sama czulosc, upewnialem sie w katalogu, a zakres minimalnie szerszy czyli ok).wiekszosc zmienia wlasnie na 845.
w aso nie kupuj bo zaplacisz pewnie 2xtyle, kup jako oem boscha.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Dzisiaj spróbuje ponownie. Najpierw wyczyścić, potem zamówię nowy w razie potrzeby. Też słyszałem że czyszczenie rzadko pomaga Ale zawsze warto spróbować. Dam znać jaki efekt po czyszczeniu jeśli uda się wyciągnąć.
______________________________________________________________________________________________________________________

Dzisiaj o dziwo czujnik puścił bez problemu :) Naturalnie czyszczenie nic nie pomogło, więc zamówiłem nowy zgodnie z zaleceniem (845). Dzięki za cenne info i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
tak poza tematem - klap z kolektora plastikowego się pozbyłeś już mam nadzieje? jak nie to poczytaj sobie na forum co i jak i sprawa do załatwienia w trybie pilnym.

Amortyzatory
Powrót