[159] czy to łożysko piasty?

• Autor wątku Autor wątku xdj1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xdj1

Nowy
Auto
AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd
Witajcie, wczoraj wróciłem z długiej podróży 1300km za jednym razem, i dzisiaj jak jechałem do pracy to przy prędkości od około 65 do 80 km/h słychać jednostajne buczenie dochodzące z kół samochodu. Wciśnięcie sprzęgła lub wyrzucenie na luz nic nie zmienia. Dodanie gazu na luzie też nic nie zmienia. Czy taki objaw może mieć zużyte łożysko w piaście?

sprawdz, czy dźwięk ustaje lub nasila się przy zmianie obciążenia koła.
jedź równomierną prędkością (najlepiej z większą prędkością) i zacznij skręcać raz w prawo raz w lewo.
Jeśli to któreś z łożysk przednich kół to usłyszysz zmianę natężenia dźwięku.

Uszkodzone będzie łożysko przeciwne do tej strony w którą skręcasz. Więc jeśli skręcasz w lewo i słyszysz głośniejsze huczenie to prawe łożysko. jeśli skręcasz w prawo i słyszysz głośniejsze huczenie to lewe łożysko.

Możesz też podnieśc auto do góry i kręcić każdym kołem z osobna. uszkodzone łożysko powinno szumieć. U mnie np. tym sposobem nie dało się stwierdzić czy prawe czy lewe.

Sposób ze skręcaniem nie zawsze działa.

u mnie zadziałał...nie zadziałało natomiast rozpędzanie każdego z kół z osobna.
Nie spróbuje nie będzie wiedział - nic go to nie kosztuje.

W takim razie jak najlepiej sprawdzić łożysko? Mnie podczas jazdy powyżej 100km/h coś tak metalicznie szumi i od czasu do czasu słychać takie dziwne wycie,jakbym najechał na linie. Podnosilem auto w sobotę i kręciłem kołami ,szarpalem, luzów żadnych nie wyczulem i żadnych dźwięków dziwnych też nie usłyszałem.

witam, zrobiłem dzisiaj test ze skręcaniem i przy skręcie w prawo dźwięk się nasila, a w lewo cichnie. Tylko nie wiem czy to tył czy przód?

W takim razie jak najlepiej sprawdzić łożysko? Mnie podczas jazdy powyżej 100km/h coś tak metalicznie szumi i od czasu do czasu słychać takie dziwne wycie,jakbym najechał na linie. Podnosilem auto w sobotę i kręciłem kołami ,szarpalem, luzów żadnych nie wyczulem i żadnych dźwięków dziwnych też nie usłyszałem.
Dopisuje sie do pytania, mam takie same objawy. Dodatkowo zauwazylem ze pojawia sie to jak zawieszenie lekko pracuje, w sensie ze ma prostej sa lekkie nierownosci..

witam, zrobiłem dzisiaj test ze skręcaniem i przy skręcie w prawo dźwięk się nasila, a w lewo cichnie. Tylko nie wiem czy to tył czy przód?

Miałem ten sam przypadek tylko u mnie przy skręcie w lewo buczenie się nasilało natomiast w prawo ustępowało choć nie do końca. Dodatkowo oczywiście buczenie było cały czas przy jeździe na wprost i nasilało się wraz ze zwiększaniem prędkości. Winowajcą okazało się być łożysko z piastą prawego przedniego koła. Myślę, że u ciebie też będzie przód skoro bardziej wyje przy skręcaniu. Możesz podnieść samochód np. na lewarku i kręcić kołem. Jeśli będzie słychać szum to znaczy, że to łożysko jest padnięte.

Miałem ten sam przypadek tylko u mnie przy skręcie w lewo buczenie się nasilało natomiast w prawo ustępowało choć nie do końca. Dodatkowo oczywiście buczenie było cały czas przy jeździe na wprost i nasilało się wraz ze zwiększaniem prędkości. Winowajcą okazało się być łożysko z piastą prawego przedniego koła. Myślę, że u ciebie też będzie przód skoro bardziej wyje przy skręcaniu. Możesz podnieść samochód np. na lewarku i kręcić kołem. Jeśli będzie słychać szum to znaczy, że to łożysko jest padnięte.

dzięki za info. próbowałem już tak ale delikatnie słychać jak klocki ocierają o tarcze i ciężko jest usłyszeć czy łożysko hałasuje. Chyba zdejmę klocki i zobaczę wtedy jak się obraca.

lewe przednie łożysko.
tył nie zmienia obciążenie tak bardzo podczas skręcania więc gdyby to był tył to dzwięk byłby jednolity, aczkolwiek dzwiek łozyska lubi się przenosic.
spróbuj wymienić to przednie łożysko, przy rozebraniu piasty najwyżej mechanik ci powie że to nie to łożysko. Ja za wyjecie piasty płaciłem 70 zł

Nie do końca.
Też tak myślałem i niepotrzebnie wymieniałem przód- wymieniany de facto połtora roku wcześniej. No ale pomyślałem- trafiłem na bubla i się znów rozpadło. Okazało się że przód ok (jak już wymieniłem...) więc drogą eliminacji wymieniłem tył. Strzał w 10. :)

dzięki za info. próbowałem już tak ale delikatnie słychać jak klocki ocierają o tarcze i ciężko jest usłyszeć czy łożysko hałasuje. Chyba zdejmę klocki i zobaczę wtedy jak się obraca.
Jeśli nie uda ci się sprawdzić podjedź może do jakiegoś mechanika, który powinien ustalić, które łożysko masz do wymiany.
lewe przednie łożysko.
tył nie zmienia obciążenie tak bardzo podczas skręcania więc gdyby to był tył to dzwięk byłby jednolity, aczkolwiek dzwiek łozyska lubi się przenosic.
spróbuj wymienić to przednie łożysko, przy rozebraniu piasty najwyżej mechanik ci powie że to nie to łożysko. Ja za wyjecie piasty płaciłem 70 zł
Myślę, że porządny mechanik powinien ustalić, które to łożysko bez rozbierania piasty taniej niż za 70 zł, ale to też jakieś rozwiązanie problemu, które jednak może okazać się mniej opłacalne gdy okaże się że rozebrana piasta to nie ta.

dzięki za sugestie. dzisiaj po pracy będzie, mam nadzieję diagnoza postawiona. :)

No właśnie z tym skręcaniem chyba nie do końca jest tak, że po przeciwnej stronie huczy. Przy skręcaniu w lewo bardzo mocno huczy - wymieniłem prawe łożysko i problem nie ustąpił - więc co, wymieniać lewe? Czy szukać innych przyczyn np przegub? Na pewno jeszcze górny wahacz też do wymiany (sworzeń lata jak motyl na polu) :(

może być tak że słychać też drugie łożysko.
Istnieje prawdopodobieństwo że i drugie dokonało żywota.
Dobrze byłoby rozebrać drugie i zobaczyć jego stan.
Równie dobrze mogłeś trafić na wadliwe łożysko
Albo może dźwięk przenosi się z tyłu i warto przyjrzeć się tyłowi.

No właśnie z tym skręcaniem chyba nie do końca jest tak, że po przeciwnej stronie huczy. Przy skręcaniu w lewo bardzo mocno huczy - wymieniłem prawe łożysko i problem nie ustąpił - więc co, wymieniać lewe? Czy szukać innych przyczyn np przegub? Na pewno jeszcze górny wahacz też do wymiany (sworzeń lata jak motyl na polu) :(
Jeśli nic się nie poprawiło po wymianie prawego lozyska i posiadasz jeszcze to stare, które byc może bylo ok to spróbuj je zamontować zamiast byc może uszkodzonego lewego lozyska. Z tego co się orientuję niema różnicy czy to lewe czy prawe na przedniej osi, a w wersji Q4 są bodajże cztery takie same łożyska. A buczenie masz tylko podczas skrętu w lewą stronę czy podczas jazdy na wprost tez tyle, że buczenie o mniejszym nasileniu?

zaczyna już się odzywać też przy jeździe na wprost, ale przy skręcaniu w lewo jest bardzo słyszalny.
Być może to prawe jest sprawne, bo dźwięk się nie zmienił. Tak jak piszesz - nie ma znaczenia, więc w weekend zobaczę to.

Witam,
najlepiej zdjąć klocki i zakręcić tarczą. U mnie się potwierdziło - lewe do wymiany.
Po wymianie jest OK :)

Witam,
najlepiej zdjąć klocki i zakręcić tarczą. U mnie się potwierdziło - lewe do wymiany.
Po wymianie jest OK :)

i jak ręcznie zakręcę, to będzie coś słychać? :)

Amortyzatory
Powrót