• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dźwięk z silnika 1.75 TBI

Patryk20

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 - 1.75 tbi - 200km
Witam, czy Ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć, czy ten świst/szum z okolic rozrządu / pokrywy zaworów jest normalny w tym silniku czy nie, może zbytnio panikuję? Rozrząd komplet wymieniałem zaraz po zakupie auta - 1 tys. km wstecz. Z góry dzięki

Rolka szumi .Pasek wielorowkowy też zmieniałeś?

Właśnie nie, będę zmieniał 19 lipca - jestem umówiony do mechanika. Jak mi wymieniali rozrząd, to powiedzieli, że pasek wielorowkowy też trzeba wymienić. Ten dźwięk od niego będzie?

- - - Updated - - -

Tylko ja mam wrażenie, że to z góry jest, a nie z dołu od tego paska wielorowkowego, ale mogę się mylić.

praktycznie w każdej TBi tam szumi/brzęczy/cyka i każdego to zastanawia. u mnie nowa pompa wspomagania daje ten główny dźwięk (no bo tam słyszymy wiele dźwięków), ale chocby wczoraj miałem okazję podłuchać TBI kolegi [MENTION=181]salatin[/MENTION] który zaparkował obok mojej 9tki i u niego było głośniej. podobnie innego kolegi TBi.
tylko na starej pompie wspomagania zanim padła było znacznie ciszej.

ja tam nic nie słyszę innego niż w kilku TBi do jakich zaglądałem pod maskę.

praktycznie w każdej TBi tam szumi/brzęczy/cyka i każdego to zastanawia. u mnie nowa pompa wspomagania daje ten główny dźwięk (no bo tam słyszymy wiele dźwięków), ale chocby wczoraj miałem okazję podłuchać TBI kolegi [MENTION=181]salatin[/MENTION] który zaparkował obok mojej 9tki i u niego było głośniej. podobnie innego kolegi TBi.
tylko na starej pompie wspomagania zanim padła było znacznie ciszej.

ja tam nic nie słyszę innego niż w kilku TBi do jakich zaglądałem pod maskę.

Właśnie nie mam kompletnie żadnego porównania póki co do innego TBI, wcześniej miałem JTS'a. Nie pamiętam za bardzo też, jak to było z tym dźwiękiem w okresie kilku dni między zakupem mojego TBI a wymianą rozrządu + pompy wody, dopiero ostatnio zwróciłem uwagę na ten dźwięk po podniesieniu maski na odpalonym motorze (przy zamkniętej praktycznie tego nie słychać). Dzięki Epsonix za odpowiedź na temat.

No to chyba przypadłość wszystkich TBi.

Zalezy jaki masz przebieg.Jesli cos okolo 100tys to uwazam ze warto zmienic pasek alternatora +rolka i napinacz jak sie nie myle.Ja to robilem razem z rozrzadem wszystko za jednym razem.To dziwne wycie, raczej dochodzi z pompy wspomagania i to jest raczej standard w kazdej TBi , ale szum juz nie koniecznie .

Zalezy jaki masz przebieg.Jesli cos okolo 100tys to uwazam ze warto zmienic pasek alternatora +rolka i napinacz jak sie nie myle.Ja to robilem razem z rozrzadem wszystko za jednym razem.To dziwne wycie, raczej dochodzi z pompy wspomagania i to jest raczej standard w kazdej TBi , ale szum juz nie koniecznie .

Właśnie wymianę paska klinowego zalecił mi mechanik i będę to robił, wspomnę także o napinaczu. Dzięki.

sprzęgiełko jednokierunkowe na alternatorze może też warto wymienić?

Sprawdzić nie zaszkodzi

Odkopię temat :) Alfa ostatnio dość długo stała w garażu (około miesiąc) i mam wrażenie, że zaczęła po tym postoju świszczeć trochę głośniej niż kiedyś. Czy ktoś coś takiego zaobserwował i czy to w ogóle ma sens? Może tylko mi się wydaje

Może pasek ci świszczy

Chyba bardziej pompa, ciężko powiedzieć. Czy u Was też wyraźnie słychać ten dźwięk po zamknięciu maski, czy jedynie przy otwartej?

u mnie obecna pompe troche slychac, zarowno w kabinie jak I na zewnatrz, ale najbardziej przy otwartej masce. co ciekawe to jest pompa nowa/pozmianowa, stara zanim padla (przy ~60tys km) chodzila cichutko (dziwilem sie wlasnie bo kolega kupil nowsza TBi 2011/rej 2012 z przebiegiem 34tys km I u niego halasowala, a w mojej rok starszej z 50tys km wtedy bylo cichutko)

Dzięki, jestem spokojniejsza :) Moja jest z 2009, obecnie ok 180 tys. Nic mi nie wiadomo o ewentualnych usterkach pompy sprzed zakupu

Amortyzatory
Powrót