[159] Uszkodzony, gumowy wąż - przewód - w komorze silnika.

achtung

Nowy
Auto
AFLA ROMEO 159 1.9JTD 16V ELEGANT/SPORT AUTOMATIC
Witam,
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu, do czego jest przewód, który został uszkodzony? Czy mogę jeździć pojazdem? Jakie możliwe objawy powoduje uszkodzenie takiego przewodu?

[notranslate]Alfa[/notranslate] 159 1.9 JTDM 16V automat 2009r.

20170712_204720.jpg20170712_204736.jpg20170712_204806.jpg

Dziękuję.

Przewód podciśnienia. Jeśli jest dziurawy to turbo nie będzie poprawnie sterowane i siła hamowania będzie mniejsza.

Przewód podciśnienia. Jeśli jest dziurawy to turbo nie będzie poprawnie sterowane i siła hamowania będzie mniejsza.
Dziękuję za info.

Złącza "nasadowe" mają różną średnicę. Z jednej ok 4.5mm z drugiej ok 6mm (najmniejsza średnica). Węża na wymiar nie znajdę, więc kierować się średnicą 4.5mm czy jeszcze trochę mniejszą?

Nie jestem specjalistą, ale bierzesz suwmiarkę i na pewno takiego węża znajdziesz w jednym sklepie z wężami, których są tysiące. Podejrzewam, że może być zwykły gumowy, do powietrza. Jak chcesz mieć to do końca życia i jeszcze dalej, to możesz wziąć do oleju z wytrzymałością +/- 20 bar. Koszta? W sklepie z wężami gumowymi, za metr, to groszowe sprawy. A jak potrzebujesz mieć to przytwierdzone też na wieki wieków, to zdemontuj sobie tego węża z jego metalowym przedłużeniem, to ci go zakują (zakuwanie ok. 100zł, nawet się nie martwisz o gumowego węża, bo taki zakład go dostarcza).

Dzięki serdeczne. Od rana na zakupy :) Dobranoc!

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Kup silikonowe przewody, nazywane są na allegro wężami podciśnienia itp. Możesz kupić w różnych kolorach, kilka zł za metr. Przy okazji wymień te do overboosta. Potrzebujesz dwa rozmiary, teraz już nie pamiętam, ale 4 i 6 lub 5 i 6 mm.

Na szybko kupiłem paliwowy Gates'a o średnicy 4mm, jedyny który trzyma na najmniejszej nasadzie. Trochę się nakombinowałem, by wepchnąć ten przewód na tą większą nasadę. No ale się udało.

Przy okazji co to jest za element, zaznaczony na zdjęciu poniżej, wygląda jak przelotka - co byłoby bez sensu..?

20170713_093356.jpg

Ktoś założył taką osłonkę na metalową rurkę.

Mam pytanie jaki związek ma uszkodzony wężyk podciśnienia z głośniejszą pracą silnika?

Amortyzatory
Powrót