[Brera] Problem z zaprogramowaniem szyby kierowcy

tomSRT

Nowy
Auto
GT 3.2 ; Brera 2.4
Problem jest następujący:

miałem drobną szkodę parkingową (babka wycofała mi prosto w lewe drzwi - kierowcy).
Wymieniłem drzwi na fabrycznie nowe, oryginalne AR.
Całość uzbrojenia została przełożona za starych oczywiście.
I niestety w tej chwili nie mogę zaprogramować automatycznego otwierania/zamykania.
Prawe programują się bez problemu (procedura z przytrzymaniem przycisku w pozycjach krańcowych szyby)
Lewe natomiast zjeżdżają w dół bez problemu - przytrzymuje przycisk - naciskam żeby podjechać do góry i szyba przesuwa
się tylko po parę centymetrów i staje.
Próba zaczęcia od pozycji górnej i przytrzymania przycisku "do góry" tez nie daje sukcesu.
Ktoś ma może pomysł co mogło się uwalić albo co można było spieprzyć przy przekładaniu gratów?

Taki efekt daje nie wpieta wtyczka od zabezpieczenia, przy lusterku powinna wystawać pod tapicerką

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Taki efekt daje nie wpieta wtyczka od zabezpieczenia, przy lusterku powinna wystawać pod tapicerką

Dzieki za odpowiedź.
Mógłbys proszę rozwinąć ten temat?
Rozebrałem tapicerke ale w okolicach lusterka mam tylko wiązke idąca od lusterka. Żadnych
innych wtyczek czy wolnych kabli.
Co to jest to "zabezpieczenie", gdzie się znajduje?

Więc wychodzi na to że nie wszystko jest przezucone. Rozbierz drugie drzwi. W alfie od 2008 nie ma możliwości podniesienia szyby z pilota. Opcja ta jest tylko na początku produkcji

Panowie, mówicie o uszczelce antyzgnieceniowej?
Jeśli tak, to dlaczego chcecie jej szukać w drzwiach, które nie mają ramki? :)

- - - Updated - - -

eLAEARN mówi:
W przypadku awarii stwierdzonej przez system, lub jeśli zostanie uruchomiona funkcja zabezpieczenia przed przyciśnięciem - trzykrotnie w przeciągu 1 minuty w przypadku awarii, system wchodzi automatycznie w sposób "recovery" (autozabezpieczenia).

Stan ten uwidoczniony jest przez podnoszenie skokowe szyby w fazie zamykania.

W takim przypadku należy dokonać procedurę przywrócenia systemu - postępując w sposób następujący:

operować przy drzwiach zamkniętych i szybach zamkniętych;

obniżyć całkowicie szybę drzwi po stronie kierowcy przytrzymując naciśnięty przycisk działania przez przynajmniej 3 sekundy po osiągnięciu końca skoku (styk dolny);

podnieść całkowicie szybę drzwi po stronie kierowcy przytrzymując naciśnięty przycisk działania przez przynajmniej 3 sekundy po osiągnięciu końca skoku (styk górny);

wykonać procedurę w ten sam sposób także dla szyby pasażera;

upewnić się o prawidłowej inicjalizacji sprawdzając prawidłowe funkcjonowanie automatyczne szyb.

I właśnie powyzsza procedura nie działa :(
Tzn. działa, ale tylko dla szyby pasażera.
Dla kierowcy po opuszczeniu na maxa w dół, przytrzymaniu tych kilku sekund (próbowałem nawet ponad 10 sekund)
nadal nie można podnieść do góry bo zatrzymuje się po paru centymetrach.
Próba zaczęcia od górnej pozycji, przytrzymania w górę, potem zjechania w dół i przytrzymania tez nie działa :(

I właśnie powyzsza procedura nie działa :(
Tzn. działa, ale tylko dla szyby pasażera.
Dla kierowcy po opuszczeniu na maxa w dół, przytrzymaniu tych kilku sekund (próbowałem nawet ponad 10 sekund)
nadal nie można podnieść do góry bo zatrzymuje się po paru centymetrach.
Próba zaczęcia od górnej pozycji, przytrzymania w górę, potem zjechania w dół i przytrzymania tez nie działa :(

mialem podobnie , kiedy wymienilem mechanizm podnosnika , mi sie próba powiodla, na szczescie ,
moze gdzies podgiął sie we wtyczce którys pin

Ja myślę że masz za duży opór na prowadnicach szyby (może coś nie do końca dobrze się przełożyło?). Brera chyba nie ma uszczelek antyzgnieceniowych - patrzyłem w elearn i uszczelka drzwi jest jedna bez podłączenia. Więc może zabezpieczenie jest inne? Po wyczuciu oporu szyba się cofa. Spróbuj nasmarować prowadnice (olej silikonowy).

Amortyzatory
Powrót