• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pompa wspomagania - wymiana czy regeneracja?

świat regeneracji, kto takie nazwy wymyśla...

jak ja pytałem o regenrację lokalnie to coś mi po głowie kołacze się 350zł, tyle że znalazłęm ori pompę w miarę tanio, to się nie bawiłem w regenerację.

w ASO to chyba chcieli ze 2x tyle co piszesz (to jakieś info które znalazłem na forum bodajże, nie pytałem osobiście).

Włożona inna, zregenerowana pompa i dźwięk jest identyczny... Po zdjęciu paska cisza. Teraz do sprawdzenia idą rolki, jakieś inne pomysły?

A co tam jeszcze jest napędzane przez pasek? Sprężarka klimy pewnie i alternator.

Mechanik rozłożył ręce... Twierdzi, że wyje na pewno pompa. W poniedziałek wracam do warsztatu od regeneracji. Ale wątpie, że winna jest pompa gdy wycie jest identyczne jak wcześniej, a aktualnie włożona pompa jest inna niż wcześniej (moja została do zregerneowania).
Płyn zmieniony na zielony, przewody podobno szczelne.

Ostatnia edycja:
Odświeżam temat - mam dokładnie taki sam problem, słyszalny jest identyczny dźwięk (również 1.75 TBi). Jakie było ostateczne rozwiązanie problemu? U mnie również jest podejrzenie pompy, ale nie chce jej kupować dopóki nie będę miał pewności, że to z nią jest problem. Pompa zresztą była wymieniana 2 lata temu przez poprzedniego właściciela, ale teraz auto jest u PabloGarage, gdzie stwierdzili, że został zalany zły płyn, który prawdopodobnie uszkodził pompę. Płyn został wymieniony na właściwy, ale dźwięk nie ustał.

Raczej trzeba dać sobie spokój, o ile wspomaganie działa poprawnie.
Z tego co pamiętam [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] wymienił pompę na nową ori, która też nie pracowała cicho.

[MENTION=25095]magil[/MENTION] Z tego co epsonix pisał w swoim wątku to po wymianie pompy dźwięk był znacznie mniej słyszalny. Nie mówię tutaj o lekkim rzężeniu, który słychać jedynie przy zgaszeniu wszystkich nawiewów, jałowych obrotach i przysłuchaniu się, tak jak u Epsonixa po wymianie. U mnie dźwięk jest znacznie głośniejszy i slychać go cały czas podczas jazdy, głośno. Co prawda wspomaganie pracuje prawidłowo, ale mimo wszystko chcę to wyeliminować, dźwięk jest strasznie irytujący.

Dodam jeszcze, że Epsonix miał przed wymianą pompy trochę inne objawy, wspomaganie nie pracowało do końca prawidłowo, a dźwięk się nasilał przy kręceniu kierownicą. U mnie dźwięk zależy wyłącznie od obrotów silnika, jest proporcjonalny do obrotów, tak samo jak na filmiku który wstawiał [MENTION=73601]sixsix[/MENTION] .

[MENTION=25095]magil[/MENTION] a jakąś pompę może polecasz kupić? Niestety z oryginałami jest problem, więc chyba trzeba szukać zamienników…

Nigdy nie musiałem wymieniać pompy. Skoro auto jest u Pablo to niech działają, z pewnością ma doświadczenie w tym temacie.

Przychodzę z problemem w tym samym temacie, mianowicie mam wymieniona pompę wspomagania (pol roku będzie), magiel zregenerowany, praktycznie całe zawieszenie z przodu jest nowe, a układ wspomagania gorszy niż we Fiacie punto 2gen gdzie tego wspomagania nie ma… gumuje, testu łosia bym nie przeszedł, bo odbić nagle w druga stronę kierownicą po gwałtownym skręcie objawia się czymś w rodzaju mocnego oporu (szarpanie kierownica prawo lewo podczas powolnej jazdy), po tym układ na chwile działa jak powinien, po czym znowu sie utwardza. Jazda jedną ręka na zakrętach? Zapomni… na dziurach skacze i zmienia tor jazdy a do tego na postoju mocne wibracje które są słyszalne na poniższym nagraniu…

https://youtube.com/shorts/yx-xzrpqCTs?feature=share

Ja już rozkładam ręce i zatapiam się w żalu do tego auta, dlaczego to gowno nie chce działać a inni w autach co ledwo jeżdżą można kręcić jak przy elektrycznym wspomaganiu…

Przychodzę z problemem w tym samym temacie, mianowicie mam wymieniona pompę wspomagania (pol roku będzie), magiel zregenerowany, praktycznie całe zawieszenie z przodu jest nowe, a układ wspomagania gorszy niż we Fiacie punto 2gen gdzie tego wspomagania nie ma… gumuje, testu łosia bym nie przeszedł, bo odbić nagle w druga stronę kierownicą po gwałtownym skręcie objawia się czymś w rodzaju mocnego oporu (szarpanie kierownica prawo lewo podczas powolnej jazdy), po tym układ na chwile działa jak powinien, po czym znowu sie utwardza. Jazda jedną ręka na zakrętach? Zapomni… na dziurach skacze i zmienia tor jazdy a do tego na postoju mocne wibracje które są słyszalne na poniższym nagraniu…

https://youtube.com/shorts/yx-xzrpqCTs?feature=share

Ja już rozkładam ręce i zatapiam się w żalu do tego auta, dlaczego to gowno nie chce działać a inni w autach co ledwo jeżdżą można kręcić jak przy elektrycznym wspomaganiu…
Robiłeś coś ze zbiornikiem wspomagania? Diesle 1.9 16V miały poprawiony zbiorniczek w 2009 roku (data produkcji jest na górze zbiorniczka), tak czy inaczej warto sprawdzić czy sitko siedzi na swoim miejscu. Zdarzało się, że wypadało i blokowało przepływ, płyn się pienił itd.

Robiłeś coś ze zbiornikiem wspomagania? Diesle 1.9 16V miały poprawiony zbiorniczek w 2009 roku (data produkcji jest na górze zbiorniczka), tak czy inaczej warto sprawdzić czy sitko siedzi na swoim miejscu. Zdarzało się, że wypadało i blokowało przepływ, płyn się pienił itd.

Nie robiłem nic ze zbiornikiem oraz przewodu tez nie ruszałem. Płyn w zbiorniku jest jak woda w stawie. Dodam ze ten układ ma trzy etapy wkurwienia mnie. Pierwszy to gumowanie, na nierównościach zmiana kierunku ruchu (zarzuca kierownica), drugi etap to straszne luzy (przy szarpaniu lewo prawo traci przyczepność i załącza się kontrolka ASR) ale wtedy kiera chodzi gładko i na nierównościach zachowuje się tak jak powinna. Ostatni etap to praca zbliżona do sprawnego układu wspomagania ale nie trwa on zbyt długo, może z 2 dni i później na nowo od początku gumowanie itd. Dodam ze pompkę na zimnym słychać jak zaczyna robić wuuuwuuuwuuu. Po wypłacie kupie nowy zbiornik pozmianowy, przepłucze układ i zaleje nowy czerwony płyn i zobaczymy. Jeszcze mam podejrzenia się to może być skrzywiona zwrotnica lewej osi ponieważ kat WSZ nie mieści się w normach

Amortyzatory
Powrót