• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem po zaslepieniu klap wirowych

ZBYSIA

Nowy
Auto
ALFA 159
Witam mam problem jak w temacie po zaslepieniu klap wirowych w alfie 159 1.9 jtdm nie ciagnie do 3000 (obr słabo) powyżej dostaje kopa

co może być przyczyna?

na kompie pojawił się błąd masy powietrza

dodam wymieniony został rozrząd przy okazji nic więcej nie ruszane a wcześniej jezdiła ok przed zaslepieniem.

Proszę o pomoc i sugestie :)

klapy nie mają nic do rzeczy, u mnie po ich wywaleniu nie ma żadnej różnicy. Sprawdź czy przypadkiem nie masz odwrotnie podłączonych wężyków do sterownia geometrią bo wygląda jakby wogóle nie działała. Spróbuj też odłączyć przepływke skoro jest błąd masy powietrza

Albo EGR się zaciął. Zaślep na próbę.

Rozrząd wymieniany na blokadach?

Mam ten sam problem, ale w 1.9 jtdm i w przyszłym tygodniu może uda mi się wbić na diagnostykę. Problem u mnie wygląda tak, że po wymianie rozrządu i usunięciu klap wirowych do 3 tysi kiepsko z mocą i w dodatku między 2,5 - 3 tys. silnik buczy, jakbym miał nieszczelność w dolocie. W tym zakresie ciśnienie spada na wskaźniku. Ten brak mocy pojawia się też przy wyższych obrotach - takie nieciekawe falowanie. Dodam też, że mam zaślepiony EGR, wywalony DPF, wymieniłem już przepływomierz i czujnik ciśnienia doładowania. Sprawdzaną miałem też turbinę i szczelność w rotortechu i według nich, wszystko jest OK, ale niestety nie jest. Alfina była po sofcie i musiałem zejść do serii, by wyeliminować błąd softu... na fabrycznym jest bez zmian :/

A jaką dałeś uszczelkę pod kolektor? Czasami nie najtańszą?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

A jaką dałeś uszczelkę pod kolektor? Czasami nie najtańszą?

Uszczelkę pod ssący możesz kupić najtańszą jak to jest możliwe. Jak dobrze złożysz i dociągniesz wytrzyma milion km. Więc po co ta filozofia cenowa????

Jak nie wiesz o czym piszesz, to lepiej idź na piwo... Najtańsze są "papierowe" i mogą łapać szybko nieszczelności

Do sprawdzenia rozrzad oraz praca turbo.

Wydymione samsungiem.

Mistrzu, idź się prześpij

Do kol [MENTION=43510]loozik[/MENTION]
Krótko i na temat,jeśli problem wystąpił po odebraniu auta od mechanika to wsiadac w samochód i jechać do Darka z reklamacją

Ostatnia edycja:
W obu przypadkach coś mi się wydaje, że rozrząd wymieniany był bez blokad. Wtedy łatwo można się pomylić.

witam ponownie po sprawdzeniu okazało się przepływomierz do wymiany

założona używka i auto smiga

wydaje się mi głosniejsza praca silnika ale teraz dużo szybciej wkreca się na obroty i jest mocniejsze ma większego kopa
a wcześniej od 3 tys. sie wkręcał ale nie miał takiej mocy być może on już się zuzywał
wiec serdecznie dziekuje za pomoc.
pozdrawiam:))

Kolego jak widzisz nie winna była uszczelka.Jestem przekonany że nie była nawet wymieniona na nową.Nawet gdybyś tam włożył uszczelkę z gazety to na pewno po jednym dniu jej nie wydmucha.

Jak byś miał trochę doświadczenia i wiedzy, to byś przestał się udzielać jak koleś z problemami egzystencjalnymi.
Jakbym tego nie widział, to bym tego nie pisał i nie wprowadzaj innych w błąd swoimi opiniami z sufitu.

Jak byś miał trochę doświadczenia i wiedzy, to byś przestał się udzielać jak koleś z problemami egzystencjalnymi.
Jakbym tego nie widział, to bym tego nie pisał i nie wprowadzaj innych w błąd swoimi opiniami z sufitu.

Rozbawiłeś mnie. Mało kto przy demontażu kolektora ssącego wymienia uszczelkę.I jakoś nic się nie dzieje.To nie głowica.

Bo większość daje na silikon.

Rozbawiłeś mnie. Mało kto przy demontażu kolektora ssącego wymienia uszczelkę.I jakoś nic się nie dzieje.To nie głowica.
Tarcze hamulcowe też wymieniasz, jak się rozlecą? No bo po co, skoro jeszcze je widac. Dolot tez zrób na taśmę izolacyjną, bo to przecież tylko dolot. Nie masz pojęcia o mechanice chłopie i jak Cie na coś nie stać, to nie sugeruj tego innym... bo później alfy sie psują i w ogóle to dno...

Tarcze hamulcowe też wymieniasz, jak się rozlecą? No bo po co, skoro jeszcze je widac. Dolot tez zrób na taśmę izolacyjną, bo to przecież tylko dolot. Nie masz pojęcia o mechanice chłopie i jak Cie na coś nie stać, to nie sugeruj tego innym... bo później alfy sie psują i w ogóle to dno...

Skąd czy może z czego się urwałeś???

Amortyzatory
Powrót