[159] Siłowniki klapy bagażnika - sedan - jak wymienić i co kupić?0,

Pawlos

Nowy
Auto
BMW...
Siłowniki klapy bagażnika - sedan - jak wymienić i co kupić?

Cześć,

Krótko przed sprzedażą poprzedni właściciel mojej 159 zmieniał siłowniki klapy bagażnika. Kupił jakieś zamienniki. Jak się okazało kiepskie, bo dziwnie ciężko zamykało się bagażnik, ponadto jeden z nich podczas otwierania pękł.
Stąd pytanie, kupować oryginały czy są jakieś sprawdzone/polecane zamienniki? Podpowiedzi gdzie kupić, też będą mile widziane, podobnie jak ewentualne instrukcje jak je wymienić.

Ostatnia edycja:
Zamienniki typowe do Alfy 159 są fatalne. Ja mam zamienniki od jakiegoś bodajże opla i też ciężko się zamyka klapa ale przynajmniej są pewne. Mam spokój, że jak otworzę klapę to nie wywali mi tylnej szyby. Oczywiście mowa o sedanie. W skrócie najlepiej kupić oryginały albo zamienniki od innego auta.

Kup siłowniki od Passata B5 FL. Rewelacja, klapa będzie sama się podnosić gdy jej pomożesz na starcie. Nie są za mocne, same hamują na końcu itp.

no nie czesci z passata w alfie :edziabije:
zaraz zamawiam :) bo mi tez ciezko klapa chodzi

Ja kupiłem ori używane, bo też nie dowierzałem.

Zamówiłem nowe Ori, za 2-3 dni mają być do odebrania.
Ktoś podpowie jak je wymienić - jest z tym jakaś większa filozofia?

Żadna. Podważasz z wyczuciem blaszki znajdujące się na koncach siłownika z jednej i drugiej strony i ściągasz siłownik

Zauważ, że jeśli dołożysz sprężyny to będzie ciężko klapę zamknąć.

a co zrobic zeby w SW ocipinke mocniej sie uchylała? ciezko palce wsunac
moze juz było ale robie jak wiekszosc n nie chce mi sie szukac:P

Pewnie zgubiles te gumowe grzybki które wstępnie uchylaja klapę.

Jakie dokładnie kupić siłowniki do sedana ? Używane oryginały z passata b5 czy może jakieś zamienniki ? Na Allegro pełno tego. Chodzi mi o taki efekt aby klapa sama się podnosiła i wyhamowywała przed szybą.

Na samych siłownikach klapa się nie otworzy. Trzeba jej pomóc przy starcie. Siłowniki z Passata B5 FL dają radę, ja kupiłem ori. Z zamiennikami jest tak, że nie wszystkie mają kulturalny hamulec na mecie.

Założyłem dzisiaj używane oryginały z Passata i działają świetnie. Koszt śmiesznie mały (ok. 30 zł) w stosunku do dobrych zamienników dedykowanych 159.

Amortyzatory
Powrót