[159] stuki z okolic alternatora

Auto
Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007
Od jakiegoś czasu raz są większe a raz mniejsze stuki z okolic alternatora.Zostaly wymienione już 2 alternatory, sprzęgło alternatora,wszystkie rolki,napinacz i 2 paski wielorowkowe i rok temu koło pasowe na zamiennik Febi.Rozrzad wymieniony na ORI 35tys z pompą wody kompletnie.Brak pomysłów co dalej.A wtryski sa w normie, klapy wirowe wywalone już dawno,Egr zaslepiony,Dpf sprawny.Zero błedów na kompie,silnik pracuje równo dzisiaj trasa na Niemcy 800 km i wsztystko ok i.Generalnie jeżdze tak już z 4 tys km i nic tylko te stuk

Ostatnia edycja:
Napiernicza zdrowo. Czy dźwięk się zmienia po wciśnięciu sprzęgła?

nie nic to niezmienia skrzynia M32 już dawno zrobiona ,wszystkie łożyska i dwumas kompletny z sprzęgłem i wysprzęglikiem. oraz olej 2,8 Liqi Moly

Jak ściągniesz pasek i odpalisz to też stuka?

nie bez paska nie stuka,może sprężarka klimy co tam jest jeszcze na pasku

W poprzednim JTD też kiedyś mi się coś tłukło. I co się okazało? Luźne koło pasowe pompy wspomagania. Było przykręcane na 3 śruby. I ręką luzu nie czułem. Ale coś mnie tknęło i każda ze śrub poszła o obrót. Od tamten pory spokój. Nie wiem jak jest u nas w 159. Ale naprawdę dobrze się przyjrzyj kołu pasowemu pompy. Dźwięk podobny.

przecież pisałem,że kolo rok temu wymienione i tydzien temu sprawdzalem te koło i jest jak nowe

Ja 2 razy kupowałem zamienniki typu febi i po roku były do wyrzucenia. Dopiero oryginał załatwia sprawę. Odkrecales je przy sprawdzaniu?

Tak odkrecalem, dzisiaj zaloze stare oryginalne bo jest jak nowe, a kupiłem zapobiegawczo i zobaczę co to da

Stare koło pasowe zamontowane i cisza. Febi wytrzymał rok i dwa miesiące,oorycznie jest ok ale stuka jak wściekłe a niby nowa ulepszona konstrukcja.Nigdy więcej Febi!Temat do zamknięcia

Amortyzatory
Powrót