• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Modyfikacje wydechu/dolotu w TBi.

Belfer

Nowy
Auto
Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD
Jako, że pojawia się coraz więcej 159/Brer z tym silnikiem i wiele osób pyta o modyfikacje wydechu/dolotu, może komuś przyda się kanał tego użytkownika: https://www.youtube.com/watch?v=06QA_7WevEM

Jeśli ktoś już ma u siebie jakieś modyfikacje, zapraszam do podzielenia się doświadczeniem.

kiedyś z InCoGn1T0 gadałem o paru sprawach na Alfaowner i troche podpytywałem o wydech. Generalnie najpierw włożył końcowe tłumiki Noviteca, ale to tylko trochę poprawiło wydech. Następnie wybebeszył tłumik środkowy i wstawił rurkę do środka, zaspawał tłumik, więc wszystko wygląda cacy na przeglądach itp. Wtedy już się zrobiło znacznie lepiej z wydechem. Wiem że później zwiększał średnicę całego wydechu i nie wiem też czy nie zmieniał czegoś w dolocie.
Tak się zastanawiam czy nie spróbować u siebie trochę inaczej - wywalić środkowy tłumik na początek i zobaczyć efekt. Jak dla mnie wydaje mi się najtańszą opcją.

Gość ładuje kupę kasy w swoją Ti, jeździ na tory itp, a ciekawe że ma zamontowane jakieś tam LPG z dotryskiem paliwa (jak to się nazywa 4 czy 5 generacja?) przez to boi się stroić silnik na większą moc.

Ostatnia edycja:
Najciekawsze jest, że po montażu końcowych wydechów i opróżnieniu tłumika zyskał 16 KM i 37 Nm:)

nic nie wiem o żadnych przyrostach mocy/momentu - w postach na alfaowner we własnym temacie nic nie wiedziałem:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-159-brera-andamp-946-spider/1001681-incogn1t0-youtube-channel-project-alfa-romeo-159-ti-1750-tbi.html

nie wiem nic o hamowniach jego 9tki, nigdy nie spotkałem się z żadnymi wynikami jakimi by się chwalił. nie wiem też czy w aucie z turbiną aż taki efekt się uzyska modyfikując wydech (przynajmniej bez strojenia potem - nie znam się, nie wypowiadam). w każdym razie gość nie tylko zmienił tylne tłumiki czy wywalił środkowy, na pewnym etapie chyba nie miał katalizatora, a zamiast włożył wylot o średnicy 75mm (ori jest co, 50mm?), chyba też jakiś specjalny filtr powietrza założył. Potem założył sportowy katalizator i jakiś rezonator. Gość majątek wydaje na sam wydech i robotę przy tym, no ale co kto lubi.

Ostatnia edycja:
W jednym z jego filmików jest test na hamownii i informacja o tym, że zmiana mocy nastąpiła po tych dwóch operacjach.
Póżniejsze mody na pewno też dały efekty ale to wszystko co on zrobił można u nas zrobić dużo taniej.

dzieki, pogrzebie po filmikach. swego czasu gosc bardziej staral sie z napisami angielskimi itp, ale potem wrzucal filmiki po portugalsku I mi sie odechcialo sledzic jego kanal

Według mnie mało prawdopodobny tak wysoki przyrost ,,wyłączając" opór dwóch tłumików, tym bardziej, że TBi ma jednak małą turbinkę nie mówiąc o restrykcji katalizatora i średnice downpipe'u. Wiosną sam spróbuję coś pokombinować z wydechem, najchętniej 2,5-2,75" ale zobaczymy co z tego będzie, bo obawiam się nagłej regeneracji turbiny po rozluźnieniu wydechu ;)

Zawsze można założyć większą od Julki albo 4C...

Wywalenie kata da wspomniane przyrosty.Zreszta wtedy dzwiek silnika zmienia sie tez diametralnie co widac na filmikach.Gdybym byl na waszym miejscu, to szedlbym w tym kierunku+wywalenie srodkowego i tylnie puszki zmienic.Wtedy trzeba 2 sonde dac na emulatorze, bo moze sypac bledami.Ja niestety nie moge ruszyc tego kata , bo auto mam zarejestrowane w Uk(emisja)Wtedy tez mozna zrezygnowac ze stosowania oleju z norma C3.Osobiscie (upgrade prawie za darmo)zmienilem filtr powietrza na BMC i wywalilem srodkowy tlumik.Zmiana dzwieku jest ale szalu nie ma.W przyszlosci chce ten wydech zrobic na nierdzewce za katem + rura srodkowa i tylnie puszki Wizard exhaust.Wychodzi duzo taniej niz Ragazzon,Novitec,Csc i takze niezle brzmi.Zamieszczam 2 filmiki dla porownania dzwieku.Pierwszy bez kata a drugi z katem bez srodkowego i tylnie puszki Wizard.
https://www.youtube.com/watch?v=iZ_adMY31N0&t=136s
https://www.youtube.com/watch?v=ULxFnfhOUk8

Ostatnia edycja:
Emulator to nie problem. Ja bardziej jestem ciekawy, jak się turbawka wtedy będzie zachowywać.

W turbo dziwek tłumi sama turbosprężarka. W pierwszej kolejności warto wywalić kata i środkowy, a końcowy wymienić na coś np. Ragazzona. Sam mam u siebie ragazzona w renówce i fajnie gada ale nadal jest dość cicho dlatego w planach jest jeszcze DP. Można też zrobić program aby strzelał z wydechu przy redukcji i zejściu z obrotów wystarczy ustawić odpowiednio zapłon. U siebie mam coś takiego seryjnie w trybie sport :D

Gość ładuje kupę kasy w swoją Ti, jeździ na tory itp, a ciekawe że ma zamontowane jakieś tam LPG z dotryskiem paliwa (jak to się nazywa 4 czy 5 generacja?) przez to boi się stroić silnik na większą moc.

Zwykła sekwencja, a dotrysk paliwa dlatego, ze w aucie z bezpośrednim wtryskiem wtryskiwacze benzynowe muszą cały czas pracować wiec sterownik podaje cześć gazu i cześć benzyny aby nie uszkodzić wtrysków. Jak by pakował faktycznie kupę kasy założył by instalacje ciekłego wtrysku LPG czyli najnowsza generację :)

Jak wam się sprawuje TBI po programie ? Jakie przyrosty uzyskaliscie? Jak to ma się do odczuć w czasie jazdy? No i czy coś poleciało w niedługim czasie po zrobieniu programu ( sprzęgło/dwumas , turbo ) ?

Prawda jest taka, że od strony dźwiękowej TBi jest do bólu bezpłciowy i modyfikacje wydechu to rzeźbienie w gównie. Może taka jakość dźwięku na filmach Portugalczyka, ale efekty do mnie nie przemawiają. Przy 2.2 JTS już sam montaż końcówek Novitec dawał niezły efekt, ale sam silnik brzmi o wiele lepiej niż TBi.

Można też zrobić program aby strzelał z wydechu przy redukcji i zejściu z obrotów wystarczy ustawić odpowiednio zapłon. U siebie mam coś takiego seryjnie w trybie sport

Strzela ci w wydech bo zubożyłeś mieszankę, efekt luźnego wydechu w benzyniaku bez strojenia. Czym prędzej jedź do tunera, żeby ustawił mapę paliwową bo nie dość, że obniżyłeś osiągi, to jeszcze gotujesz tłoki.

Chyba nie doczytałeś skąd w Megane się to bierze...

Jak wam się sprawuje TBI po programie ? Jakie przyrosty uzyskaliscie? Jak to ma się do odczuć w czasie jazdy? No i czy coś poleciało w niedługim czasie po zrobieniu programu ( sprzęgło/dwumas , turbo ) ?
zrobiłem jakieś 19tys km od programu, nic nie padło od tego. jest +30hp i +40Nm wg serii + 200obr odcinka wyzej. program robi odczuwalna roznice. wykresy znajdzìesz chyba w moim watku w nasz_belle i/lub gdzies jeszcze na forum, jak i na fb cinsoft-u mniej wiecej z lutego/marca 2016

Strzela ci w wydech bo zubożyłeś mieszankę, efekt luźnego wydechu w benzyniaku bez strojenia. Czym prędzej jedź do tunera, żeby ustawił mapę paliwową bo nie dość, że obniżyłeś osiągi, to jeszcze gotujesz tłoki.

Tak jak Ci kolega magil napisał dokładnie przeczytaj post później filozofuj. Każde Megane III RS seryjnie strzela z wydechu i nie jest to wynikiem złego softu, a zapewne dopalania mieszanki na otwartych zaworach wydechowych. Jak lambo czy ferrari przy zmianie biegów tez strzela, a w dodatku jeszcze wali ogniem z wydechu to trzeba jechać do tunera? :D

https://www.youtube.com/watch?v=4Q89_-HIcuY

Ostatnia edycja:
Prawda jest taka, że od strony dźwiękowej TBi jest do bólu bezpłciowy i modyfikacje wydechu to rzeźbienie w gównie. Może taka jakość dźwięku na filmach Portugalczyka, ale efekty do mnie nie przemawiają. Przy 2.2 JTS już sam montaż końcówek Novitec dawał niezły efekt, ale sam silnik brzmi o wiele lepiej niż TBi.

Niestety, Seryjny dzwięk to takie oplowskie 1.6. Drugi dzień słucham po internecie jak brzmi TBi z Novitec'iem i szczerze? z gówna bata nie ukręci. To coś z rynną po rozbiórce domu brzmi lepiej (oglądać od 1:03) : https://www.youtube.com/watch?v=22EwmuGGka4

Otóż to. Już lepiej włożyć do gniazdka SoundRacer :)
Też oglądałem sporo filmów z dźwiękiem wydechu, ale dla mnie to za mało. Wolę dźwięk silnika. Chyba że 159 dotrwa u mnie do czasów, gdy zgnije jej wydech. Wtedy pomyślę nad tuningowym. Coś za coś jednak, same wrażenia z jazdy TBi są wg mnie bardzo dobre.

Od dźwięku to mam GTA na Novitecu 2,5':) TBi ma zapierniczać sprawnie i bezpiecznie. Poza tym wytłumiałem ją przy przeróbce audio i wydech słyszeli by głównie przechodnie... Zastanawiałem się nad końcowymi do 159 ale chyba na razie odpuszczę.

Amortyzatory
Powrót