[159] Silniczek regulacji reflektora brzęczy

Auto
Alfa Romeo Sportwagon 159 ti 1.9jtdm (16V) 180KM
Spotkał się ktoś z problemem brzęczącego silniczka regulacji reflektora (w moim przypadku prawego)? na pozycji "0" wszystko OK, natomiast przy przełączaniu regulacji świateł "1-3" silniczek zaczyna brzęczeć jakby cały czas pracował (dźwięk podobny do kręcącej się małej zębatki) - pomaga przełączenie pokrętła na z powrotem na pozycję"0". Jakiekolwiek dotknięcie obudowy silniczka czy większy wstrząs auta powoduje jego ponowne brzęczenie. Oczywiście stały brak reakcji prawego reflektora na podnoszenie/obniżanie.

Może ktoś ma pomysł jak w prosty sposób zaradzić powyższemu? To tylko problem z elektryką czy padnięty silniczek?
Mój mechanik pierwszy raz spotkał się z taką przypadłością akurat w 159. Czy w tych modelach istnieje możliwość wymiany samego silniczka czy czeka mnie wymiana całego reflektora - na aukcjach nie widzę dedykowanych silniczków do 159?

Przełożenie silniczka wiąże się z rozklejaniem lampy. Wykonalne, ale nie jest to prosta czynność i wymaga wiele cierpliwości.
Natomiast wymiana jednej lampy tylko to nie jest dobre rozwiązanie - pomijając kwestię wizualną, ta druga zacznie świecić znacznie gorzej ;)

Jasna sprawa że jakby co wymienić trzeba będzie dwie lampy :) rozklejanie brzmi drogo...
Miałem nadzieje że ktoś miał podobny przypadek i napisze że to może jednak usterka elektryczna i wystarczy jedynie "taśma izolacyjna" i "poprawienie kabelków" ;P

Amortyzatory
Powrót