[159] Chip

No to co z tym fantem teraz zrobic?
to juz musi byc Twoja decyzja.albo jezdzisz znajac mankamenty, albo jesli zamowiles strojenie a nie gotowca to reklamowac (najpierw sie doksztalcic-dzial tunning) albo jechac do kogos polecanego

Ta firma zrobila juz duzo samochodow i nigdy nie bylo problemow z mojej alfy program byl zczytywany przesylany do obrobki i wgrywany wiec to nie gotowiec

- - - Updated - - -

I to byl chip i wylaczenie egr zostal dpf i klapy wirowe

co znaczy do obrobki dokladnie? ile bylo hamowan i poprawek (strojenie)- czy moze pierwsza wersja wgrana,hamowanie i po robocie? nie kumam czemu zakresie bardzo niskich obrotów jest tak dowalone momentu, nie wiem tez czemu gorny zakres obrotow po chipie jest gorszy niz przed. ja bym sie doksztalcil i jechal na reklamacje. masz te drgania od dwumasy czy przegubow jesli np na 5/6 biegu jadac powiedzmy na 1500obr depniesz gaz do max? jesli tak to jak dla mnie juz jest podstawa mocna do reklamacji(a w razie czego nie daj sie zbyc ze masz juz slaby dwumas czy przeguby)

ps.a po co klapy zostaly? jesli kolektor masz plastik to klapy czym predzej wywal bo sie w tych kolektorach urywaja i potrafia uszkodzic silnik, jesli alu to i tak trzeba wywalic i zaslepic oski bo robia sie nieszczelnosci a listwa sterujaca lubi spadac i kazdy cylinder pracuje w losowym ustawieniu klap(poza trzecim ktory jest bezpośrednio sterowany silniczkiem)-czyli zle to wtedy dziala

ps2.sorry za popsucie dobrego nastroju

Ostatnia edycja:
skontakotwać się z kolegą [MENTION=14921]@sdero[/MENTION]@

- - - Updated - - -

więcej chyba do kogoś z krk nie muszę dodawać

aaaa - i nie mów , że bocian Cie pokierował bo Ci menda jedna lajkonikowa doliczy ze pińcet !!!!!!

co z klapami itp - słabo odpowiadasz, człowiek tu się produkuje żeby Ci pomóc a nie dostaje odpowiedzi

klap nie wywalale jak byl robiony chip tylko zastanawiam sie czy je usunac czy wylaczyc je programowo?

nie przypominam sobie na forum nikogo kto by wyłączał programowo, każdy raczej usuwał. no ale teoretycznie czemu nie? tylko i tak warto kolektor wyjąć i go wyczyścić, bo po latach pracy z EGRem będzie totalnie zasyfiony.
przeciwko wyłączaniu zamiast usuwaniu klap jest jeszcze argument szczelności. aluminiowe kolektory traciły szczelność na ośkach z czasem, a że już nie masz EGR to nawet jak nic nie będzie się ruszać, nie zalepi CI tych nieszczelności syfkiem, więc do bani.

PS> a tym chipem się aż tak nie przejmuj, no jest częściowo niepoprawnie zrobiony ale silnik nie wybuchnie od tego. nie wciskaj gazu bardzo mocno poniżej 2000obr to główną wadę tego programu ominiesz (obciążanie układu przeniesienia napędu). najwyżej kiedyś, jak juz sobie fajnie zrobisz wszystko z klapami, czyszczeniem kolektora, to podjedziesz do dobrego gościa któy Ci to wystroi (wiele hamowań wiele poprawek) a nie wgra coś takiego prawie gotowego jak to co masz teraz.
jak [MENTION=59606]quba[/MENTION] napisał, ciesz się autem

Ciesz się autem a zarazem nie bądź zdziwiony jak objadą cie alfy ze słabszymi silnikami. Kolega Epsonix pokazał ci na swoim przykładzie jak powinny przebiegać kreski, mało tego, ładnie ci to wszystko wytłumaczył, weź ten wykres i jedź do tych fachowców, żeby ci przynajmniej zrobili podobnie o ile potrafią, albo niech umotywują dlaczego w taki sposób zestroili twoją fure.

to co o takim strojeniu sądzicie:
Pokaż załącznik 241068
klapki są ok, kolektor czysty, egr wyłączony, brak wibracji, przelot 173tyś. Zamysł był żeby ciągnęło jak najniżej.

Nie działa załącznik.
Skąd zamysł żeby ciągnęło jak najniżej? Nie lepiej chronić układ przeniesienia napędu?

Kurna, ja tu zdrowe przeguby chcę wymieniać (przynajmniej na oko mojego mechanika) bo gdzieś wyczytałem, że wibracje przy bucie to na bank przeguby, a tu się dowiaduje, że może trzeba sprawdzić co w sofcie siedzi... nigdy nie hamowałem auta. Nie wiem ile ma momentu, ale jesteście pewni, że zdrowe podzespoły mogą zaczęć wibrować przy za dużym momencie??

Co do tematu: często "tunerzy" pytają czy auto ma mieć mocniejszy dół, czy górę i robią na życzenie klienta. A czy myślą o tym czy podzespoły wytrzymają to już pewnie różnie..

jak najniżej, bo właśnie od dołu seria nie ciągnie prawie wcale, muł straszny. 2.0 jtdm.JPG
oczywiście sama jazda nie na wariata, nie strzelam ze sprzęgła anie nie butuję cały czas, jak sytuacja wymaga to mam moment od dołu i z niego korzystam

Przyspieszanie z butem w podłodze poniżej 2K obr to katorga dla całego układu korowo tłokowego i przeniesienia napędu. 159 jest mułem nawet z 2.4, a co dopiero 2.0, masa robi swoje.

jak najniżej, bo właśnie od dołu seria nie ciągnie prawie wcale, muł straszny. Pokaż załącznik 241069
oczywiście sama jazda nie na wariata, nie strzelam ze sprzęgła anie nie butuję cały czas, jak sytuacja wymaga to mam moment od dołu i z niego korzystam
Często ludzie skarżyli się na słaby dół w 2.0 170 KM. Tak czy inaczej, z takim programem trzeba jeździć z głową jeśli chce się dbać o zespół napędowy, bo auto pewnie ma niezłego kopa ;) Szkoda że nie masz nałożonego wykresu serii.

no nie mam niestety, a jeżdżę z głową, staram się butować przed 2 tyś

Przecież to bez sensu mieć moc przed 2k obrotów i nie móc z niej korzystać kosztem gwałtownego spadku momentu obrotowego powyżej 2,5k.

jak najniżej, bo właśnie od dołu seria nie ciągnie prawie wcale, muł straszny. Pokaż załącznik 241069

Za mocno moment leci w zakresie 2,5-3k rpm.

Edit: I faktycznie moc jest nisko. Gdzie robiony soft?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót