• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Mapy do InstantNav / RadioNav

Na tą chwilę, nie ma możliwości wyświetlania żadnych dodatkowych info na nawi, ale nie wykluczone, że może uda się coś odblokować.
Jeśli chodzi o TMC, to sprzedawane były wersje z TMC Pro i TMC Free. Te które widziałem z TMC Pro pochodziły z włoskiego rynku i w PL nie działały (klucze do TMC Pro są 'regionalne' i ograniczają się zazwyczaj do jakiegoś kraju).
Klucze deszyfrujące w InstantNav znajdują się poza 'user space', nie można więc łatwo ich przenieść z jednego egzemplarza do drugiego, ani zmienić. InstantNav z TMCPro i TMCFree ma inny part number, więc może się różnić fizycznie np. poprzez brak eeprom z kluczami albo całego układu dekodującego. Układ który by odbierał TMC Pro, dekodował i wysyłał z powrotem jako TMC Free, jest możliwy do zaimplementowania w formie jakiegoś małego komputera typu raspbeery pi i transmitera FM - szybkie googlowanie i widać, że już ktoś wpadł na taki pomysł: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/22649/raspberry-pi-as-a-tmc-server nie wiem tylko czy gra jest warta świeczki - google maps jednak ogrania korki znacznie lepiej :)

pytanie z innej beczki. jak wyłączyć nawigację głosową (nie wyciszyć)?

[MENTION=78046]podly[/MENTION] : Za granicą (Czechy, Austria, Niemcy...) korzystałem z TMC i naprawdę fajnie to działało.. i stad moje marzenie :) A zwłaszcza jak teraz mamy najświeższe mapy (THX!!!) - to po co używać dodatkowo telefon z nawigacją.. A dodatkowo telefon nie musi cały czas nadawać :)

Ostatnia edycja:
to po co używać dodatkowo telefon z nawigacją

Może dlatego, że te najświeższe są z 4 kwartału 2015 roku ;)

Używałem ostatnio tych najnowszych map i niestety, w miastach nie sprawdza się to dobrze. Mniejsze miesta, powiatówki, jak najbardziej. W miarę aktualne ekspresówki, ale żeby używać tego jako podstawowa nawigacja, to niestety...

[MENTION=16061]donvito[/MENTION] - rozumiem, ale to nie jest trywialne zadanie. TMC w odróżnieniu od RDS jest rozsyłane w formie 'liczb' które oznaczają miejsce i rodzaj zdarzenia. Każdy odbiornik TMC ma w sobie bazę danych która tłumaczy odebrany ciąg liczb na lokalizację i rodzaj zdarzenia. Warunkiem, żeby InstantNav wyświetlał w PL informacje TMC, jest to, żeby miał zainstalowaną bazę danych z lokalizacjami dla PL. Czy tak jest - nie wiadomo.
Do tego TMC w PL jak zauważyłeś jest szyfrowane. Każdy odbiornik TMC PRO ma bazę danych 31 kluczy. Nadajnik TMC również ma 31 kluczy. Nadajnik wybiera codziennie nowy klucz losowo ze swojej bazy kluczy i za pomocą klucza szyfruje lokalizacje a potem wysyła ciąg danych: [ID_KLUCZA]_[LOKALIZACJA_ZASZYFOWANA]_[ZDARZENIE]. Odbiornik wyciąga z bazy klucz o odpowiednim ID, XORuje go z lokalizacją deszyfrując ją i w ten sposób powstaje jawny komunikat. Posiadając listę kodów TMC z lokalizacją dla Polski (nie wiem czy jest ogólnie dostępna, może da się ją jakoś pozyskać), mając odbiornik z działającym TMC Pro i porównując zdarzenia w okolicy da się w ciągu klikudziesięciu dni (codziennie 1 z 31 kluczy, ale nie wiadomo w jakim czasie wystąpią wszystkie, bo mogą się powtarzać) taką bazę kluczy 'złamać'. Takie działanie pozwoli już odebrać TMC Pro 'na lewo' na małym komputerze wyposażonym w tuner na USB. Potem trzeba jeszcze wygenerować nowy sygnał z jawnym TMC, ale to już znacznie prostsza sprawa i ogranicza się właściwie do zmian w już gotowych, otwartych programach. Tyle teoria, bo praktyka to mnóstwo kasy, mnóstwo czasu a do tego na końcu może się okazać, że w Instant nie ma LCL dla Polski ;) No i koszt wykonania urządzenia końcowego z pewnością przekroczył by 250zł (bez marży itd!).

- - - Updated - - -

Może dlatego, że te najświeższe są z 4 kwartału 2015 roku ;)

O to to! To mnie najbardziej wnerwiło! Wydawać mapy z 2015 jako 2017 i kroić za to prawie 200 euro. To jest kwa skandal!

[MENTION=78046]podly[/MENTION] : Jasne, rozumiem. Nie pomyślałem o tablicach lokalizacji.. A widzę że jesteś oblatany w temacie.
A co do cen HERE (navigation.com) to rzeczywiście oburzające: mapy do 159tki zebrane w Q4 2015 kosztują u nich 179E (download), a w tym samym sklepie jak wybierzemy np. Citroena DS3 to mapy zebrane w Q2 2017 kosztują 149E. Czyli stare mapy są droższe od aktualnych! I jeszcze mają czelność sygnować mapy z 2015 dla 159 jako "RADIONAV/INSTANT NAV - EUROPE - 2017"!
W 2014 kupiłem oficjalnie u nich AKTUALNE wówczas mapy i zapłaciłem 143E!!!

[MENTION=78046]podly[/MENTION] jest jakaś instrukcja co do aktualizacji firmware? Chciałem wrzucić wersję 1.19.01, nagrałem obraz płyty, wrzuciłem do napędu i brak reakcji, pomijając to ze zjadło płytę i nie chce oddać... :eek::(

Viola! Dzięki podly, faktycznie ruszyło na odpalonym silniku i zaktualizowało bez problemu. Należy Ci się zimne piwko za te mapy, aktualizację i język!:congrats::beer:

Na trasie, którą często jeżdżę dwóch obwodnic (istniejących, czynnych) na mapie nie ma. Fakt, oddane w 2017 roku. Inna obwodnica (dopiero projektowana) już na mapie jest :)
Zastanawia mnie czy jest możliwość zaprogramowania radia tak, żeby wyświetlał to co jest na ekranie telefonu? Coś na wzór MirrorLink. Tylko taki bardziej prymitywny, czyli lepszy. Żeby działał tylko jak wyświetlacz, bez zbędnych zasad i warunków, które musi spełniać MirrorLink.

[MENTION=12943]jacool.n[/MENTION] - niestety, te mapy sprzedawane są niby 2017, małym druczkiem podane jest, że to stan na koniec 2015 ale w rzeczywistości już kilka ulic mi się trafiło, które w 2015 istniały a na mapach ich nie ma. Niestety nic nowszego nie ma - ani dla InstantNav ani dla RT4 i pochodnych. Do tego kutafony zmieniły format map, i nowsze wydawane dla RT6 są niekompatybilne z naszymi.
Co do drugiej kwestii, to takie rzeczy tylko w Erze ;] Chociaż, jest cień szansy na uruchomienie video-in, ale to nic pewnego...

Ok, poprawiłem ten czas GPS. Tutaj można pobrać zamianę EN na PL: https://mega.nz/#!LSxzVKpa!Os-Z_qQpF-d8Vh5VRJXpG__JnpgyXJUSUJddcqvmcHY
Tylko do InstantNav z wersją 1.19.1 i 1.19.2. Wsadzenie tego do innej wersji może ubić nawigację!!!
Wypakować na czystą, sformatowaną na FAT32 kartę SD. Odpowiedzieć Yes na wszystkie pytania.
[MENTION=70082]ZKL[/MENTION] - na pewno nie za pomocą tego skryptu. Mógłbym przygotować dla Julki, ale to w tygodniu jakoś.

[MENTION=78046]podly[/MENTION] czy dużo jest roboty aby przygotować skrypt do zmiany z innego języka?

Bo jeśli dobrze rozumiem polega to na tym, że po podmianie znika język angielski tzn w jego miejsce wyświetla się język polski?
Czy język polski pojawia się także w menu na wyświetlaczu pomiędzy zegarami?

Trochę mi szkoda angielskiego, to jednak uniwersalny język.

BTW
Dzieki piękne za mapy, też czekałem na zakup aktualnych i myślałem, że w końcu zbiorą coś nowszego niż Q42015 ale oni chyba już sobie odpuścili rozwijanie tej wersji. Skandal, że kasują tyle kasy za dwuletnie mapy sugerując że to mapa 2017. Moim zdaniem powinni schodzić z ceny tak z 25E co pół roku.

Ostatnia edycja:
[MENTION=78046]podly[/MENTION]
Dzieki piękne za mapy, też czekałem na zakup aktualnych i myślałem, że w końcu zbiorą coś nowszego niż Q42015 ale oni chyba już sobie odpuścili rozwijanie tej wersji. Skandal, że kasują tyle kasy za dwuletnie mapy sugerując że to mapa 2017. Moim zdaniem powinni schodzić z ceny tak z 25E co pół roku.

Z tego co pamiętam, to poprzednia wersja map (2015rok) też miała aktualizację sprzed 2 lat (Q42013). Miejmy nadzieję, że nowsze mapy będą.
Cieszę się, że tradycja w narodzie nie zginęła i po raz kolejny krajowi informatycy stają na wysokości zadania udostępniając wersje testowe/studenckie oprogramowania :edziahurra:

Jeszcze raz dziękuję.

Bo jeśli dobrze rozumiem polega to na tym, że po podmianie znika język angielski tzn w jego miejsce wyświetla się język polski?
Czy język polski pojawia się także w menu na wyświetlaczu pomiędzy zegarami?

Po kolei:
- wybierając w menu radia język interfejsu, w tym języku wyświetlane będą zarówno dane na wyświetlaczu nawigacji i jak i na wyświetlaczu między zegarami.
- skrypt zmienia tylko język wyświetlania w nawigacji.
- jeśli będziesz miał skrypt zmieniający zamiast angielskiego język np. niemiecki, to w nawigacji będziesz miał informacje po polsku, ale między zegarami po niemiecku.
- dlatego podmieniamy pliki angielskiego, żeby w nawigacji mieć polski, a skoro między zegarami się nie da, to niech chociaż będzie angielski (który wszyscy jako tako rozumieją).

Po kolei:
- wybierając w menu radia język interfejsu, w tym języku wyświetlane będą zarówno dane na wyświetlaczu nawigacji i jak i na wyświetlaczu między zegarami.
- skrypt zmienia tylko język wyświetlania w nawigacji.
- jeśli będziesz miał skrypt zmieniający zamiast angielskiego język np. niemiecki, to w nawigacji będziesz miał informacje po polsku, ale między zegarami po niemiecku.
- dlatego podmieniamy pliki angielskiego, żeby w nawigacji mieć polski, a skoro między zegarami się nie da, to niech chociaż będzie angielski (który wszyscy jako tako rozumieją).

OK Rozumiem

To do pełni szczęścia brakuje tylko skryptu przywracającego język angielski gdyby komuś język polski się nie podobał ;)

Nie próbowałem w sumie... Ale teoretycznie powinna być taka możliwość.

Amortyzatory
Powrót