• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dziwne wskazania temperatury płynu chłodzącego

grafi

Nowy
Auto
Giulia 2.0 Super
Szanowni

Od kilku dni moja Alfa 159 2.4 trochę głupieje. po przejechaniu około 1-1,5 kilometra wskazuje mi temperaturę 90 stopni wskazówka w poziomie (wcześniej musiałem przejechać kilka ładnych kilometrów żeby sie rozgrzała). jak zatrzymam się na światłach temperatura spada o połowę i dzieje sie tak prawie na każdy skrzyżowaniu. Ostatnio też zaczął mi się wypalać DPF w dużym korku i temperatura skoczyła do poziomu maksymalnego oraz wyświetlił sie napis ,żeby się zatrzymać ,zauważyłem też, że turbo przestało działać . Wyjechałem z korka jakieś 400m w boczną uliczkę temperatura podczas tych 400m spadła znów do 90 stopni i wszystko wróciło do normy. Może ktoś z forumowiczów miał podobnie i będzie mógł coś podpowiedzieć od czego rozpocząć diagnozę i czego sie spodziewać ?

Trzeba poczekac az glowica pęknie najpierw.

Jak temperatura rośnie ponad 90C to nie ma co czekac tylko wylaczyć silnik od razu.
Termostat uszkodzony najwyrazniej.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Uszkodzony termostat nie daje takich objawów.
Ja bym zajrzał do pompy wody na przykład. Względnie głowica (kompresja, CO2).

Test na co2 wszystko wyjaśni. Kosztuje parę zł na allegro. Wyeliminuje to najpoważniejszy problem jakim jest na pewno glowica

Przerabiałem to- powodem była właśnie pompa.

Wiesz jak najlepiej sprawdzić czy to pompa? Odepnij wężyki co idą do nagrzewnicy... jak będzie tryskać to znaczy, że pompa jest ok... jak będzie ledwo ciekło albo w ogóle to masz uwaloną pompę. Nie pamiętam czy same wężyki czy tam są korki... w każdym razie doszukaj się nagrzewnicy pod podszybiem i gmeraj.

Ja od razu rozrząd zrobiłem- troszkę za wcześnie, ale przy okazji grzechem było nie zrobić kompletu.

Podepnę się do tematu. Ja mam trochę inaczej auto na trasie ładnie trzyma (przy dużym wysiłku) 90 stopni natomiast po wjechaniu w miasto temperatura spada do 60-70 stopni. Nigdy ponad 90 stopni.
1 Czy to wina termostatu jeśli tak to jaki polecacie? (raczej nie pompa wody bo dopiero był zmieniany rozrząd)
2 Czy jeśli mam 60-70 stopni to zacznie mi się wypalać dpf? A jeśli się zacznie to czy jeśli temperatura silnika spadnie to wypalanie zostanie zatrzymane?

P.S AR 159 2.4 jtdm.

W twoim przypadku to raczej ewidentnie termostat. Ja polecam behr. Taki idzie chyba nawet na pierwszy montaz. Koszt nieco ponad 200zl. Z tego co wiem to dpf nie wypali się jeśli temperatura silnika nie osiągnie 90 stopni

W twoim przypadku to raczej ewidentnie termostat. Ja polecam behr. Taki idzie chyba nawet na pierwszy montaz. Koszt nieco ponad 200zl. Z tego co wiem to dpf nie wypali się jeśli temperatura silnika nie osiągnie 90 stopni

Dzięki wielkie kolego.

Ostatnia edycja:

A i owszem wypali się... u mnie proces uruchamia się nawet jak mam 60/70 i tak mam od początku przygody z Bellą równo co 600-700 km. Pozdrawiam

MikeDraven Wg Intercars ten termostat jest do Alfy GT i 147.

Czy nie powinien być taki???
BEHR:TI 148 88

Amortyzatory
Powrót