[159] 1750 TBi

• Autor wątku Autor wątku twar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Proponuje zamknac ,wszystko jest na forum wystarczy poczytac.Realne problemy to ori wahacze po 1000-1500zl sztuka a nie spalanie.
Co ile kilometrow (srednio) trzeba wymianiac te wahacze przy założeniu, że nie jeżdże po jakichś kompletnie dziurawych drogach?
Czy to jest cały komplet na przednią os?
http://allegro.pl/wahacze-alfa-romeo-159-brera-spider-prawy-lewy-kpl-i6762171629.html
Czy z tyłu z tylu jest "tradycyjne" zawieszenie czy tez wielowahacz?
Wybaczcie panowie moze i te moje pytania sa dosc glupie ale ja na mechanice sie nie znam a chcialbym uniknac kupowania tzn studni bez dna jezeli chodzi o wydatki.

Jest jeszcze cos o czym powinienem wiedziec jezeli chodzi o koszty utrzymania tego samochodu co wzbudzi we mnie jeszcze wiecej watpliwości? ;) (Jak dotad jest potencjalna koniecznosc wymiany lozysk w skrzymi za 1,5k i zawieszenie z 1k)

Co ile kilometrow (srednio) trzeba wymianiac te wahacze przy założeniu, że nie jeżdże po jakichś kompletnie dziurawych drogach?
http://allegro.pl/wahacze-alfa-romeo-159-brera-spider-prawy-lewy-kpl-i6762171629.html
Wybaczcie panowie moze i te moje pytania sa dosc glupie ale ja na mechanice sie nie znam a chcialbym uniknac kupowania tzn studni bez dna jezeli chodzi o wydatki.

Jest jeszcze cos o czym powinienem wiedziec jezeli chodzi o koszty utrzymania tego samochodu co wzbudzi we mnie jeszcze wiecej watpliwości? ;) (Jak dotad jest potencjalna koniecznosc wymiany lozysk w skrzymi za 1,5k i zawieszenie z 1k)
Podałeś link do chińskich wahaczy. W sumie można, ale ile wytrzymają to nie wiadomo. Zawieszenie to jest jedna z droższych rzeczy w 159. Reszta może się sypnąć losowo, większości nie ocenisz przed zakupem. I zazwyczaj nie opłaca się kupować rzeczy z dolnej półki.
Jeśli kupisz zadbany egzemplarz to nie będzie studnia bez dna. Ale jeśli będziesz miał pecha, to worek monet się przyda.

Jak już temat dotyczy TBi to nie zaśmiecajcie go ogólnikami. O wahaczach jest pełno informacji w innych działach. \

Swoją drogą w tym modelu pracują one pod mniejszym obciążeniem i szczególnie w wersjach SportPlus/Ti wytrzymują dużo więcej niż w JTDM.
Zresztą o TBi też są już inne tematy z konkretami. Jak będziemy tak rozdrabniać i pisać w 10 na raz to nikt nawet przez wyszukiwarkę google nie znajdzie konkretnych informacji.

Z tym zawieszeniem to 1k kosztuje wahacz, jak uda Ci się trafić :).

Nie bardzo rozumiem. Mowisz o tych cenach? Czyli przykładowo dolne 2x950 plus gorne 2x375 = 2700?
WAHACZ ALFA ROMEO 159 05- DOLNY PRZ.L. TRW 953,62
WAHACZ PRZ.ALFA 159/BRERA/SPIDER GÓRNY P TRW 375,88

Tylko, że te nowe TRW podobno mocno straciły na jakości.

Jak te za 2700 sa kijowe to ktorej firmy i za ile beda odpowiednie? ;)

Jeszcze tematu nie przerabiałem, bo moje się trzymają, ale tak ogólnie na forum przewijają się dobre opinie o Meyle HD. No i TRW ale te OEM, bo ponoć te nowe straciły na jakości. Nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam. Bazuję na tym co w internetach przeczytałem.
Jak wahacze są oryginalne to istnieje opcja regeneracji, która wypada całkiem korzystnie.

Amortyzatory
Powrót