[159] Sprężyny Eibach pro kit czy sportline - pomoc w rozróżnieniu

micmex

Nowy
Auto
159 sedan 1.8 mpi
Witam, z racji tego że ostatnio pękła mi sprężyna z tyłu to postanowiłem wymienić wszystkie cztery na Eibach. Na serwisie aukcyjnym wybrałem model Eibach pro kit, chciałem je zamontować do seryjnych amorów, dlatego wybrałem pro kit zamiast sportline. Wcześniej czytałem że pro kity są czarne, na zdjęciach aukcyjnych też były czarne, paczka przyszła i okazało się że w paczce są czerwone sprężyny i dodatku dwie z nich są obdarte z tego czerwonego materiału. Napisałem do sprzedawcy który stwierdził że wszystko jest ok, a obdarcie pochodzi od tego że sprężyny Eibach suszone są na hakach i stąd ten ubytek (?). Otrzymałem tez w paczce certyfikat który jest zwykła kartką w dodatku z nadrukowanym czerwonym pasem w miejscu gdzie powinny być informacje dotyczące sprężyn. Dodam że ten sklep po moim zakupie zamknął aukcje pomimo że miał niby jeszcze 2 kompletny tych sprężyn. W załączniku przesyłam zdjęcia jak to wygląda. Proszę opinie osoby który już mają u siebie te sprężyny czy to faktycznie są oryginalne Eibach? i czy to są w końcu pro kit czy sportline ?
kod nadrukowany na sprężynach: 111000501 VA

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    178 KB · Wyświetleń: 103
  • 2.JPG
    2.JPG
    154.3 KB · Wyświetleń: 82
  • 3.JPG
    3.JPG
    127.1 KB · Wyświetleń: 88
  • 4.JPG
    4.JPG
    136.4 KB · Wyświetleń: 53
Moje obdarte nie były. Co do koloru wszystko jest ok. Nowsza partia produkcyjną jest malowana na czerwono.

moje pro-kit kupowane w zeszłym roku też są czerwone.

Micmex, potwierdzam to, co pisali koledzy odnośnie koloru.
Kiedyś pro kity były czarne (miałem takie w poprzedniej 159), teraz są czerwone (kupowałem pod koniec kwietnia).
Jeżeli chodzi o niedomalowane/obdarte fragmenty przy swoich nie zwróciłem no to uwagi, ale może być tak, jak pisze sprzedawca.
To stosunkowo tanie sprężyny, więc nie wiem, czy je akurat wybrałaby producent podróbek.

Micmex - z ciekawości : jak długo czekałeś od momentu zamówienia ?
Ja złożyłem zamówienie ( i zapłaciłem ) dokładnie 2 tygodnie temu i nic ...

Sprężyny serii Pro Kit dla aut koncernu Fiat mają kolor czerwony. Pozostałe auta mają czarne dlatego na większości aukcji jest foto poglądowe.

Co do obdarcia sprzedawca ma rację, sprężyny podczas malowanie zawieszone są za zewnętrzny zwój.

https://www.youtube.com/watch?v=zoqk5LQQ9EU

Jak jesteś zmartwiony tym obtarciem to już widzę twoją reakcje po ustawieniu geometrii na eibachu i kolejny temat odnośnie kątów PK :D

Ostatnia edycja:
Ok, dzięki za pomoc. Wolałem się upewnić że sprężyny są ok.
schab: 2 dni opóźnili przesyłkę, płaciłem przy odbiorze

Również mam od 2 tygodni takie same sprężyny. Ale w Lancii Delcie III.
Miałem obawy, że będzie twardo, bo przecież są obniżane. A jest bardzo miękko.
Z przodu dałem nowe amortyzatory Cofap, czyli to co daje fabryka na pierwszy montaż. Z tyłu są Magneti Marelli.
Auto bardzo łagodnie tłumi wstrząsy. Wyraźnie krótszy jest skok zawieszenia, ale to akurat jest zrozumiałe przy 30 mm obniżeniu.

Ile wam siadło auto na pro kitach? U mnie 2,5cm przód i 2 cm tył. 2.2 jts

Amortyzatory
Powrót