[159] Nieskuteczne wypalanie dpf- 159 1,9 16v

iBart

Nowy
Auto
159 1.9 jtdm q-tronic
Witam,

159, 2007r, 1.9 16v automat z dpf, egr off.
W moich rękach do miesiąca, przejechane ok. 7tys.km od zakupu.

Od ok. 1000km zaczął sie problem z wypalaniem dpf.
Wypalanie przez ostanie 5000km przebiegało poprawnie, co ok 500km przy średniej temp 550-600c czas ok 700 sekund z ok 90% zapełnienia spadało do 12%.
Obecnie próba wypalania co 100-120km i % regeneracji nie przekracza 20%. czas powyżej 1200s przekroczony dla danej operacji o czym
informuje pojawiający się check na zegarach.
Warunki dla poprawnego wypalania zapewnione - trasa 120-140km/h i 5-ty bieg zapięty na sztywno w q-troniku.
Średnia temperatura wypalania to obecnie 460c i poziom zapełnienia spada np z 90 do 85%.

Styl jazdy bez zmian, miasto/trasa 40/60.
Korekty wtrysków w miarę jeszcze do przyjęcia: 1 oraz 2 +- 0,3 - 0,5, 3ci do + 0.9 , 4ty do -1,2.

Co się zmieniło od ostatnich 1000km i czy może to mieć wpływ:
-dolewanie oleju 2t w proporcji 1:300 - Valvo Scooter 2t (niby bezpopiołowy)
-ostatnie tankowanie wczoraj 40l na cele przegonienia po trasie i wypalenie dpf bez dodatku oleju 2t.
-zmiana plecionki wydechu z ori na nową o długości 23cm (ori jest krótsza o 2-3cm)

Dziś dolałem jeszcze dodatek do paliwa Xeramic do czyszczenia dpf i kolejny raz na trasę ... niestety bez efektu.

Prosiłbym o pomoc co z tym zrobić i gdzie szukać przyczyny problemu.
Usunięcie ustrojstwa to ostateczność.

Ostatnia edycja:
Jakość i czas wypalenia zależy w jakim momencie złapało Cię wypalanie. Poczekaj do kolejnego wypalenia i nie szukaj problemów:).

Prawdopodobnie miałeś wypalenie w mieście, lub częściowo podczas postoju.

Jakość i czas wypalenia zależy w jakim momencie złapało Cię wypalanie. Poczekaj do kolejnego wypalenia i nie szukaj problemów:).

Co masz na myśli,pisząc jakość i czas? U mnie nie zależnie od wypalania czy to City czy Bundesautobahnen 50/50
zawsze jest tak samo.

Co masz na myśli,pisząc jakość i czas? U mnie nie zależnie od wypalania czy to City czy Bundesautobahnen 50/50
zawsze jest tak samo.

Warunki dla poprawnego wypalania zapewnione - trasa 120-140km/h i 5-ty bieg zapięty na sztywno w q-troniku.
Średnia temperatura wypalania to obecnie 460c i poziom zapełnienia spada np z 90 do 85%.
Nie doczytałem tego byłem jeszcze przed kawą...
zawsze jest tak samo.
Jakość czytaj ile tak naprawdę się wypali dziadostwa im wyższa temperatura spalin tym lepiej. Poziom zapchania dpf jest mierzony za pomocą czujnika różnicy ciśnienia, metoda pośrednia nie oddająca w 100% jaki jest poziom "zapchania" filtra.

Najlepiej wypala się DPF na autostradzie bądź a obwodnicy z pedałem gazu w podłodze temperatura spalin w okolicach 600 stopni C. Miasto to bida, brak temperatury spalin i ilości gazów spalinowych (niska prędkość gazów). Po wypalaniu w pierwszym przypadku mam poziom zapchania dpf na poziomie 7-11%, natomiast drugi to około 15-17%... taka różnica.

Ostatnia edycja:
Nieudanych wypaleń było już 5
Ostatnie 4 dni jestem zakładnikiem swojego samochodu - 4 x trasa po 100km w celu przepalenia dpf.
Udało mi się sprowokować w tym czasie 3 wypalenia lecz temp. jest za niska aby przebiegły poprawnie.
Zastanawia mnie czemu nie uzyskuje odpowiedniej temperatury do wypalania i co jest tego przyczyną.
Oczywiście olej silnikowy jutro do zmiany po 2 tygodniach od zalania świeżej oliwy bo stan już mocno ponad max.

Mes w wersji free chyba nie pozwala na taką operację.
Zapełnienie tak jak napisałem w pierwszym poście powyżej 90% i po wypaleniu łaskawie spada tylko o kilka %
Szukam przyczyny która spowodowała problemy z wypalaniem, skoro wcześniej (ostatnie 5000km) wszystko było ok.
Czy zastosowanie dłuższej o ok 3cm plecionki na wydechu mogło spowodować obniżenie temp. przy wypalaniu ?
Lecz stary łącznik elastyczny był nieszczelny a wypalania przebiegały poprawnie więc chyba nie tędy droga.

DPF to filtr w którym odkłada się sadza i po wypaleniu zamienia się w popiół. Gdy tego popiołu jest za dużo nie ma zbyt wiele miejsca na sadzę i dlatego wypalania występują częściej. Być może mała ilość sadzy nie pozwala na rozpalenie dużego "ogniska" w filtrze i osiągnięcie odpowiedniej temperatury.

DPF to filtr w którym odkłada się sadza i po wypaleniu zamienia się w popiół. Gdy tego popiołu jest za dużo nie ma zbyt wiele miejsca na sadzę i dlatego wypalania występują częściej. Być może mała ilość sadzy nie pozwala na rozpalenie dużego "ogniska" w filtrze i osiągnięcie odpowiedniej temperatury.

Kolega napisał że wcześniej było wszystko ok. Problem jest od niedawna.

Krotki wyjazd za miasto i kolejna proba wypalania raptem po 30km od ostatniej.
Zapchanie z 90 zeszlo do 85... temp na filtrze tylko chwilowo przekroczyla 400c.
Jazda podmiejska do 100km/h i swiatla co chwilę.
Ktoś może polecić serwis w wawa lub okolicach gdzie zanim zaczną działać najpierw pomyślą.....

Czy wartości ciśnienia są poprawne dla sprawnego filtra ?
- na wolnych po wypalaniu 5-7 mbar
- przy przyspieszaniu 140-190 mbar
- 6 bieg 1800obr/m - 40 - 43 mbar
- 5 bieg 2500obr/m 110 mbar
przy odpuszczaniu gazu spada do 30
Oczywiście po wypalaniu trwającym ok 1200s check na desce i bląd p1219
Czy podane powyżej wartości mogą wskazywać raczej na uszkodzony dpf czy na czujnik temperatury.

Ostatnia edycja:
Zgadza się, to była kwestia czujnika temperatury spalin w dpf.

Temat rozwiązany.

Nikt nigdzie w żadnym serwisie po których dzwoniłem nie wiedział co może być.
Najczęstsza diagnoza usuwamy dpf bo się skończył.
Dobrze że 2 razy pokazał się błąd P1219...
czujnik temperatury z oryginału nr FIAT 55199543
Kupiony i wymieniony czujnik temperatury spalin Delphi, który scrosował się z w.w nr za 350zł

Wymieniony olej, który aż pięknie pachniał olejem napędowym i zleciało ok 4.7l

Wypalanie obecnie skończyło się jak powinno, wolna jazda po mieście z 95 do 13% spadło, temp ok 650c.
Mam nadzieję że komuś na przyszłość mój post się przyda.

Super!!!
szkoda że alfa poprzez swoją diagnostykę mało skutecznie pomaga w naprawach.

Amortyzatory
Powrót