[159] Wydech w 3.2

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Cześć,

Chciałbym, aby użytkownicy 3.2 wypowiedzieli się na temat głośności wydechu.
U mnie słyszę buczenie w zakresie 2-3 tys. obr, potem już ładny dźwięk. I to buczenie mnie zastanawia, bo przy dłuższej jeździe staje się uciążliwe. Wolałbym podróżować bardziej komfortowo. Ten hałas jest najbardziej wyczuwalny i uciążliwy po lewej stronie auta na miejscu za kierowcą (wiem to z opisu pasażera, sam na tym miejscu nie siedziałem).
Czy to świadczy o przepalonych tłumikach, czy jest charakterystyczne dla tego silnika?

w Brerze koło 2000rpm jest super basowe mruczenie
I do ilu obrotów trwa?
To co jest u mnie "super" bym nie nazwał. Na krótkich odcinkach nie ma tragedii, ale po ostatniej trasie 300 km ja oraz pasażer za mną byliśmy wyraźnie psychicznie zmęczeni.

U mnie na jałowym wydech fajnie basowo burczy.

Układ wydechowy z czasem ulega degradacji i staje się coraz glosniejszy. Przy silnikach V6 właśnie częstotliwość występująca przy 2000obr jest męcząca i się wybija. Typowe wkurzajace buczenie. Mialem też u siebie. Można zmienić kat na nowy i odświeżyć tłumiki. Ja zamontowalem u siebie rezonator, który tłumi ten dźwięk. Jest odczuwalnie ciszej i nie męczy.

Może ktoś zrobił przelot, albo masz dziurę w tłumiku
Przelotu nie ma. Oglądałem ostatnio dokładnie dolot, dziury rów jeż nie ma - zresztą z dziurą byłby po prostu głośny, a problemem u mnie są niskie tony w dolnym zakresie obrotów.

- - - Updated - - -

Ogólnie fajne brzmienie JTS-a ;)

- - - Updated - - -

Układ wydechowy z czasem ulega degradacji i staje się coraz glosniejszy. Przy silnikach V6 właśnie częstotliwość występująca przy 2000obr jest męcząca i się wybija. Typowe wkurzajace buczenie. Mialem też u siebie. Można zmienić kat na nowy i odświeżyć tłumiki. Ja zamontowalem u siebie rezonator, który tłumi ten dźwięk. Jest odczuwalnie ciszej i nie męczy.
Cenna uwaga. Myślisz że za to buczenie może odpowiadać kat czy to wina tłumików końcowych? Co masz na myśli pisząc o odświeżeniu tłumików?
I podaj więcej szczegółów odnośnie rezonatora.

Fajnie modzisz :)
Nie czytałem całości, ale rozumiem, że masz przelot? Z rezonatorem?
W JTS są dwa katy (pre cat?), dalej tłumik środkowy i dwa końcowe. Zastanawiam się co jest w środkowym. Chciałbym pozostać przy oryginalnym rozwiązaniu, tylko ciekawi mnie jaki jest koszt odświeżenia wydechu.

Zna ktoś firmę, która robi dobre "zamienniki"? Cena za ori przeraża lekko ;)
Nie mam w okolicy specjalistów od wydechów, dlatego martwię się, że bez doświadczenia z konkretnym przypadkiem firmy z przypadku mogą sobie nie poradzić z naprawą moich.

Tak, mam przelot, ale z normalnym katem. Ostatnio zrobiłem jeszcze przepustnice i aktywny wydech, bo na nowym kacie było za cicho. Teraz mam tryb normal lub sport :)
Może poszukaj speców którzy robią tłumiki na zamówienie, rozpruj ori i zrób kopie?

Tak, mam przelot, ale z normalnym katem.
W tłumiku środkowym też jest katalizator?
Czy po założeniu kompletnego wydechu (jak rozumiem całość zamontowałeś naraz? Środkowy i końcowy) to buczenie zniknęło?

W tłumiku środkowym też jest katalizator?
Czy po założeniu kompletnego wydechu (jak rozumiem całość zamontowałeś naraz? Środkowy i końcowy) to buczenie zniknęło?

Nie, nie. Za portkami mam normalnie kat, jak seryjnie. Potem mam 2 środkowe tłumiki, rezonator i końcowy. Od kata wszystko przelot 2,5 cala nierdzewka.
Na starym katalizatorze było buczenie. Zrobiłem rezonator i się sciszylo konkretnie to buczenie. Potem zmieniłem kata, bo już brzeczal i sonda mrugala. Po zmianie wszystko się przyciszylo... brakowało mi dobrego dźwięku wydechu więc zrobiłem przepustnice. To tak w skrócie. Na YT masz linki na których możesz posłuchać układu w różnym stadium. Link w podpisie.

Dodam jeszcze, że w kabinie jest jednak sporo ciszej :)

W 166 są dwa środkowe?
A masz gdzieś foto samego rezonatora? Gdzie to kupiłeś? Czy rezonator jest budowany pod konkretny układ wydechowy? I czy po jego montażu odczułeś spadek mocy auta?
(Dużo pytań, wiem :D )

Jutro trochę podzwonię, może jakaś firma robiła już wydech do JTS. Np. Kaliński czy motowydech.eu, może ktoś poleci jeszcze sprawdzone firmy?

Osobiscie robilbym nierdzewke(MG,El-Tec ,Inochi).Nie bedzie tanio, ale efekt bedzie zadawalajacy.W koncu to 3.2V6.https://www.youtube.com/watch?v=ML7LvbURk2Y
Sa tez gotowe zestawy,Supersprint,Auto Delta, ale ceny niestety bardzo wysokie.

Ostatnia edycja:
Gdybym miał wolną gotówkę to pewnie bym się zdecydował, ale przy wymienionych firmach w kwocie 5000 pewnie bym się nie zamknął. A coś jednak muszę na razie zrobić, bo rodzina nie chce ze mną jeździć ;)

W 166 są dwa środkowe?
A masz gdzieś foto samego rezonatora? Gdzie to kupiłeś? Czy rezonator jest budowany pod konkretny układ wydechowy? I czy po jego montażu odczułeś spadek mocy auta?
(Dużo pytań, wiem :D )

Jutro trochę podzwonię, może jakaś firma robiła już wydech do JTS. Np. Kaliński czy motowydech.eu, może ktoś poleci jeszcze sprawdzone firmy?

Foto rezonatora jest dokładnie w tym poście, który ci podesłałem. Sam go projektowałem i spawałem - jak chcesz szczegóły to na PW :)
Oczywiście projekt jest pod konkretny silnik i częstotliwość, która ci przeszkadza. Żadnych spadków mocy - to jest tylko efekt akustyczny.
Wydech cat-back mam robiony w El-tec. Katalizator montowałem ostatnio u Kalińskiego. Widzę, że obie firmy już się pojawiły ;)

Mam już garść informacji :)
El-Tec wycenił kompletny wydech z katami na 5500 zł. Nie powiem, że kusi - ale teraz nie dysponuję taką gotówką. No i mam do nich kawał drogi.
Natomiast spece w firmie Kaliński są w stanie spróbować naprawić mój wydech. Po opisie mojego problemu Pan stwierdził, że za buczenie może odpowiadać pusty tłumik, a nie kat, więc można by od tego zacząć. Tylko najpierw muszę kupić jakiś używany wydech.

Po opisie mojego problemu Pan stwierdził, że za buczenie może odpowiadać pusty tłumik, a nie kat, więc można by od tego zacząć. Tylko najpierw muszę kupić jakiś używany wydech.

To jest ten motyw, o którym ci pisałem, że wypełnienia już nie ma - często wydmuchuje z czasem.
Natomiast jeszcze do poprzedniego pytania: w 166 jest jeden środkowy, ja mam dwa ze względu na przelot, bo za głośno było (na początku modów wydechu).

Niestety jest głośno, silniki o takich pojemnościach i mocy tak mają. Nie radziłbym zbyt ingerować w wydech, fabryka zrobiła optymalnie, najprawdopodobniej możemy tylko popsuć, jeśli będzie ciszej to raczej na pewno będzie mniej mocy.

Amortyzatory
Powrót