[159] Uszczelka pokrywy zaworow

ffo1977

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 ti 2009r. 2.0 JDTM
Hej !

Czy wymienial ktos uszczelke pokrywy zaworow ( 2.0 jdtm). Czy jakies srubki ze strony rozrzadu musze odkrecic zeby zdjac pokrywe - czy nie daj Bog trzeba rozrzad zdjac zeby to wyszlo.
Poprosze o rady instrukcje moze filmik
Dzieki Wielkie

Pozdrawiam

Pawel

Czy masz na myśli uszczelnienie pokrywy zaworów? Nie ma tam klasycznej uszczelki. Pokrywa jest składana z głowicą na masę uszczelniającą.

Czy masz na myśli uszczelnienie pokrywy zaworów? Nie ma tam klasycznej uszczelki. Pokrywa jest składana z głowicą na masę uszczelniającą.

Hej !
Dzieki za odzew.

Tak, dokladnie pokrywa zaworow - leci mi olej. Piszesz ze nie ma uszczelki. Kurde kupilem na ebay-u stricte pod pokrywe zaworow 2.0 jdtm.

Hmm.....

Pawel

Hej !

Czy wymienial ktos uszczelke pokrywy zaworow ( 2.0 jdtm). Czy jakies srubki ze strony rozrzadu musze odkrecic zeby zdjac pokrywe - czy nie daj Bog trzeba rozrzad zdjac zeby to wyszlo.
Poprosze o rady instrukcje moze filmik
Dzieki Wielkie

Pozdrawiam

Pawel

O ile mi wiadomo to w 2.0 jak i w 1,9 jtdm aby zdjąć pokrywę zaworów należy zdemontować rozrząd gdyż wałki osadzone są pokrywie oraz wymontować wtryskiwacze.

Hej !
Dzieki za odzew.

Tak, dokladnie pokrywa zaworow - leci mi olej. Piszesz ze nie ma uszczelki. Kurde kupilem na ebay-u stricte pod pokrywe zaworow 2.0 jdtm.

Hmm.....

Pawel

U mnie też było zapocenie w okolicach uszczelki pokrywy zaworów - kupiłem komplet uszczelek góry silnika, ale okazało się, że cieknie z łączenia uszczelki wlew oleju i bloku. Uszczelka ta kosztuje w ASO w okolicach 40 pln, a jej wymiana to 5 minut.

OOOOO jutro uszczelnie tam bo mi leci z tamtej strony - napisze jak laik leci od strony wlewu oleju i na kolektor wydechowy i ta czarne plastikowe kolo niego :-)
Nie krzyczcie za brak wiedzy.

Pawel

W takim razie zacznij od wymiany tej uszczelki (blok - wlew oleju), wyczyść plamy i obserwuj.

Zalatw sobie jeszcze klej do gwintów i śruby przykrec na tym kleju bo olej potrafi wyciekać po gwincie śruby.

Hej !

Kupilem STP oil leaks.Wlalem i przejechalem z 500km - jak na razie wyciek ustapil. Dalej bede obserwowal ....

Pozdrawiam

Pawel

Panowie / Panie !

Wyciek ustapil z pod uszczelki pokrywy zaworow ale... dalej mi cieknie olej z tego czarnego plastikowego czegos ( sorry za opis - laik jestem). Jak patrzy sie na silnik po prawej stronie jest jest vacuum pompa ponizej te czarne cos . Cos to jest ? Czy moge uzyskac od Was fachowa nazwe. Czy miedzy tym a silnikiem jest uszczelka czy silikon moze ktos sie borykal z problemem ze gdzie z pod tego leci olej. Wdzieczny bede za wszelkie rady. Jak zawsze szacun za odpowiedzi. Pozdrawiam.
P.B

Amortyzatory
Powrót