[159] Excessive radiator fluid temperature, stop and switch off engine

bonokce

Nowy
Auto
Stelvio, 156 SW
Cześć koledzy,
Mam następujący problem, raz na jakiś czas gdy chce odpalić auto wyskakuje mi błąd 'Excessive radiator fluid temperature, stop and switch off engine' temperatura podnosi się do końca skali i opada. Gdy drugi raz nacisnę przycisk start auto odpali normalnie, czasem też gdy próbuje gwałtownie ruszyć auto się dławi i wyskakuje komunikat ten sam co w przypadku odpalenia. Nie jest to dość częsty problem ale bardzo denerwujący, może ktoś miał podobny problem?

Na forum już nie raz był poruszany ten temat jeśli chodzi o odpalanie. Ja też mam ten problem, zimą czy jesienią to może dwa razy mi się zdarzyło a teraz, latem jak jest cieplej od czasu do czasu się zdarzy. Nie wiem od czego to zależy, bo błąd pojawiał się rano jak auto stało całą noc w garażu jak i po pracy jak stało cały dzień na słońcu. Akumulator mam nowy i chyba przed wymianą występowało to częściej.

Też mam akumulator nowy, ale nie ma to wpływu. Może chodzi o sam czujnik cieczy chłodzącej?

Chodzi o to że podczas rozruchu jest spadek napięcia co w efekcie kończy się właśnie tym błędem. Mogę się tylko domyślać chodzi tu o czas zwłoki w sytuacji braku sygnału i czujnik temperatury ABS i VDC mają najkrótszy więc sypią się te błędy jako pierwsze. Popraw masę w aucie lub wymień rozrusznik /zregeneruj, sprawdź czy akumulator jest odpowiedni i czy jest dobrze doladowywany. W moim przypadku pomogło chyba wszystko a głównie przyczyniła się wymiana rozrusznika z 1,9 na rozrusznik z 2,4

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Komunikat może mieć związek ze spadkiem napięcia podczas rozruchu. W 1.9 kiedyś pozbyłem się komunikatu po wymianie regulatora napięcia oraz rozrusznika, dlatego jednoznacznie przyczyny nie jestem w stanie wskazać.

W czasie rozruchu moge się zgodzić, że jest to problem rozrusznika, ale dzieje się tak też przy szybki puszczeniu pedału sprzegła podczas ruszania. Nawet dzisiaj miałem taki problem na światłach kiedy ze szybko chciałem ruszyć auto sie zdławiło obroty spadły nie zdążyłem wcisnąć sprzegła. Samochód zgasł i wyświetlił się właśnie ten błąd. Alternator był regenerowany w tym roku a akumulator ma 2 tygodnie.

Masz problem z masą tak ja to widzę lub problem z alternatorem/regulator napięcia. W momencie gdy dajesz w gaz musi być skok napięcia lub mocny spadek i w efekcie błędy i rozlaczenie jednostki
W czasie rozruchu moge się zgodzić, że jest to problem rozrusznika, ale dzieje się tak też przy szybki puszczeniu pedału sprzegła podczas ruszania. Nawet dzisiaj miałem taki problem na światłach kiedy ze szybko chciałem ruszyć auto sie zdławiło obroty spadły nie zdążyłem wcisnąć sprzegła. Samochód zgasł i wyświetlił się właśnie ten błąd. Alternator był regenerowany w tym roku a akumulator ma 2 tygodnie.

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

W piątek oddaje auto do serwisu to przynajmniej będą wiedzieli co sprawdzić

Faktycznie styk masy z karoseria jest troche skorodowany spróbuje przeczyścić zobaczymy czy się poprawi.

sprawdź płyn w zbiorniczku od chłodnicy ja miałem za mało dolałem i spokój zobacz tez jeśli ten błąd się wyświetla czy temperatura skacze

Amortyzatory
Powrót