• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przyciemniane lampy do alfy 159

Wolcio1995

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam jestem tu nowy posiadam czarną alfę 159 i chciałbym ją wyposażyć w ciemniejsze tylne lampy . Jak jest z legalnością przyciemnia folią bądź sprajem czy jest to w naszym kraju legalne ? Ewentualnie jeśli nie czy istnieją na rynku jakieś przyciemnione z legalizacją ? Z góry dziękuję za pomoc

Cześć, ani szprajowanie, ani oklejanie nie gwarantuje Ci atestu. Policja może Ci zabrać dowód albo nie przejdziesz badania technicznego.

Co do akcesoryjnych to nie spotkałem się ale również nie szukałem.

Co do przepisów tu znajdziesz informacje: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia."

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Wiele rzeczy w tym kraju jest nielegalne pierwszy przykład to dpf out. Ja u siebie mam położoną folie taką jak na szybach,mieszkam w centrum niedaleko komendy policji(nie należymy do przyjaciół)jeżdżę tak już ponad rok i nikomu to nie przeszkadza,nikt uwagi mi nie zwracał a wręcz przeciwnie.
376.jpg
377.jpg

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Jak ktoś nie wie to na co ma zwracać uwagę ;) U mnie wszyscy, włączając straż graniczną, policję, a nawet mechaników czy diagnostów - myślą, że DuoLight to wyposażenie seryjne :cool:

Oczywiście można to zrobić. Chciałem tylko rozwiać wątpliwości związane z legalnością.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Istnieje szansa, że jak mamy przyciemniane lampy z tylu i w nasz tył ktoś przywali, to o ile ten ktoś jest kumaty, to my będziemy winni. Z racji lamp bez homologacji.

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L01 przy użyciu Tapatalka

folia jest legalna, tylko musi miec swoja przepuszczalnosc jak to zmierza w lampie to nie mam pojecia :P

Najpierw będzie chciał zobaczyć numery homologacyjne na kloszu, jeżeli pod folia są niewyraźne, to będziesz musiał ją zerwać lub wyciąć dziurkę żeby je odsłonić, co do pomiaru, jak mu odkręcisz klosz to ci zmierzy ale wątpię żeby chciało mu się czekać i w to bawić, wystawi ci ładnie mandacik a jak nie przyjmiesz to sąd i tam będziesz przekonywał sędziego i policyjnego prawnika do swoich racji. I zapewne wyjdziesz biedniejszy o koszta sądowe i jakąś wpłatę na fundację ofiar wypadków.

Nie zakładamy odrazu takiego czarnego scenariusza; ) ale fakt wszystko jest możliwe dlatego stosujesz taką folie aby nie było nawet cienia wątpliwości że coś jest nie halo ale przede wszystkim żeby było bezpiecznie dla wszystkich. Gdyby było inaczej już dawno bym to zerwał,natomiast reszta to już kwestia gustu rzecz jasna.

Nikt tylko nie wspomniał, że to ohydnie wygląda....

"Kwestia gustu" to taki wybieg stylistyczny...
Tak jak MPZP strzeże mojej okolicy, żeby żaden z sąsiadów nie wpadł na pomysł wybudowania pałacu cygana tak ja staję na straży czystości stylistycznej tego skądinąd ładnego produktu. Tandetnego, ale ładnego.

Dlaczego takiego "cudeńka" nie zobaczysz we Włoszech, a za to mnóstwo takich pomysłów rodzi się w tureckiej dzielnicy w Berlinie?

Amortyzatory
Powrót