Witam Panowie interesuje mnie tryb w mojej belli. Tryb sport/winter moze ktos mi wyjaśnić jak włączyć i na czym polega? Po kliknięciu w niego przy biegu wyskakuje literka S chyba chodzi o sport a jak wlaczyc tryb winter?
Witam Panowie interesuje mnie tryb w mojej belli. Tryb sport/winter moze ktos mi wyjaśnić jak włączyć i na czym polega? Po kliknięciu w niego przy biegu wyskakuje literka S chyba chodzi o sport a jak wlaczyc tryb winter?
musisz dłużej nacisnąć![]()
Tryb sport/winter działa ponoć tylko w 2,4
Tryb sport - biegi zmieniają się wysoko (powyżej 3k), skrzynia nie pozwala na spadek obrotów poniżej 2k dzięki czemu zawsze masz do dyspozycji maksymalny moment. Dodatkowo skrzynia sprawniej redukuje, nie trzeba cisnąć gazu do kickdowna. Bardzo przyjemnie sie na tym jeżdzi po krętych droga lub na zatłoczonych jednopasmówkach gdzie często się wyprzedza. Na autostradach nie przydatne, w mieście tym bardziej. Jedyny minus to wyższe spalanie ale też bez jakiegoś dramatu.
Winter - auto rusza z drugiego biegu. Trzeba przytrzymać dłużej przycisk żeby włączyć.
jakie szczescie ze mam manual w q4![]()
No właśnie chyba nie. Spadło trochę śniegu i wypróbowałem to. Podczas ruszania wrzuciłem na "manual" i na wyświetlaczu pokazał sie bieg nr 1.
Instrukcję od skrzyni mam po włosku, a on line nie znalazłem polskiej wersji, więc nie wiem co o tym pisze producent.
Znalazłem cos takiego na stronie producenta samochodu, ale chodzi o DNA:
"Wybór tego ustawienia zmienia układy dynamicznej kontroli trakcji w celu zapewnienia maksymalnej przyczepności. To zasługa wykorzystania układów dynamicznej kontroli trakcji VDC i ASR".
Nie zauważyłem też, żeby biegi zmieniały sie w innym zakresie obrotów, niż zwykle.
Ma ktoś polską instrukcję skrzyni i mógłby zerknąć?
OK, znalazłem.
WINTER: program dla ruszania na
drogach o niskiej przyczepności, takich jak pokrytych śniegiem, lodem, błotem. W takich warunkach przy niskiej przyczepności sterowanie elektroniczne skrzynią biegów może spowodować ruszenie samochodu z biegu wyższego niż 1 aby uniknąć poślizgu kół: nie jest to nieprawidłowość
Ostatnio edytowane przez jadzia ; 21-12-2021 o 12:02
Dziękuję, ale juz znalazłem. Wyżej wkleiłem cytat z tej instrukcji.
Pozdrawiam