[159] Zawor Egr a przeladowanie turbo

Auto
Alfa Romeo 159 2.4 Jtdm
Witam,

Jakis czas temu zaślepiłem EGR oczywiscie wyskoczyl check engine mialem isc do tzw. informatyka samochodowego na usunieciu ww błedu i wyprogramowanie, lecz u mechanika cywilnym programem skasowalismy błąd i pokazuue info iz egr jest wyłączony i check nie wyskakuje. Jednak gdy pojdzie but w podłogę to wyskakuje check engine auto dostaje muła i jedzie do 2tys po zgaszeniu i ponownym odpaleniu alfa jedzie normalnie lecz check zostaje a komp pokazuje błąd o przeladowaniu turbiny.
Diagnoza mechanika: trzeba zalorzyc zaworek boost bo turbo ładuje powietrze i przez zamkniety egr nie ma gdzie ujsc przez co turbo przeładowuje.
Czytalem watki o egr i nie spotkalem sie z jakims boost zaworem co o tym sądzicie, innych błędów brak.

Pacjent AR 159 2.4 jtdm z dpf

Dziekuje i pozdrawiam

Zmień mechanika :D upust z turbo przez EGR oplułem monitor :D
Przeładowanie masz albo przez zasyfiony czujnik doladowania, ma poczatku jego wyczysc, dobrze sprawdza sie dimer i pezelek ;) ma sie pojawic zólty precik jak bedzie dobrze wyczyszczony.
Ale ja obstawiam zatartą geometrie w 90% lub overboost w 10% ;)

Zmień mechanika :D upust z turbo przez EGR oplułem monitor :D
Przeładowanie masz albo przez zasyfiony czujnik doladowania, ma poczatku jego wyczysc, dobrze sprawdza sie dimer i pezelek ;) ma sie pojawic zólty precik jak bedzie dobrze wyczyszczony.
Ale ja obstawiam zatartą geometrie w 90% lub overboost w 10% ;)
Dzieki kolego za rade, tak zrobie. Tylko w ktorym miejscu jest ten czujnik mozesz podpowiedzieć? Rozumiem ze jesli wyczyszcze czujnik i dalej bedzie problem to zostaje czyszczenie turbo i geometria czy regeneracja calkowita turbosprężarki?

faktem jest że po zaślepieniu egr , turbo nominalnie pracuje na wyższym cisnieniu , jednak sprawny układ zmiennej geometrii mimo wszystko podczas obciążenia powinien nie doprowadzać do przeładowania ,

należy skontrolować zawór overboost , zmienną geometrię

Dzieki kolego za rade, tak zrobie. Tylko w ktorym miejscu jest ten czujnik mozesz podpowiedzieć? Rozumiem ze jesli wyczyszcze czujnik i dalej bedzie problem to zostaje czyszczenie turbo i geometria czy regeneracja calkowita turbosprężarki?

Czujnik jest na kolektorez ssacym z tylu, zdiecia google ci pokarzą. A co do turbo to nie regeneracja a tylko czyszczenie zmiennej geometrii czyli rozebranie gorącej czesci turbo.

Poza tym co napisali poprzednicy to egr trzeba usunąć z softu aby nie wyskakiwał błąd

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuję koledzy za wskazówki i za pomoc, teraz wiem przynajmniej gdzie tkwi problem i jak sie za niego zabrac.

Przeczyściłem czujnik cisnienia doładowania jak na razie check nie wyskakuje auto zrobilo sie żwawsze lepiej reaguje na gaz, wskazowka turbo lata jak szalona teraz. Na czujniku byl doslownie czop zaklejone wszystko, w kolektorze to mam pewnie dramat ale to juz robota z klapami razem.
Póki co po jeżdżę zobaczymy czy to pomorze, jesli nie to czeka mnie geometria turbo do robienia.

Jak EGR działa to zazwyczaj jest problem z czujnikiem doładowania.

Jak EGR działa to zazwyczaj jest problem z czujnikiem doładowania.
Egr mam zaślepiony kolego wiec nie działa, jeszcze go nie wyprogramowalem check sie świecił ale od jakiegoś czasu sie zapala tylko pokazuje błąd na kompie p0401jak dochodzi do przeładowania turbo pojawia sie check i dostaje muła oraz błąd p0234.

Chodzi oto ze jak wczesniej dzialal to zasyfil czujnik 20180430_173643.jpg a teraz masz skutki tego

Amortyzatory
Powrót