• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pompa paliwa w baku - 3.2 JTS lub inny

Takelan też może być

No dobra, ale to chodzi o zamocowanie tego przewodu na króćcach, żeby było tak trwałe jak fabryczne. A z tym problem.

Masz fotkę tych końcówek.
A opaska sprężynująca?

Masz fotkę tych końcówek.
A opaska sprężynująca?
Za słaba. Króćce mają kształt choinki. Niestety nie zrobiłem zdjęcia. Opaska skręcana nie dała rady. Dlatego wolę nie ryzykować kolejnej niespodzianki i wpadnie kolejna pompa, nie wiem tylko czy nowa czy używka.

To nie opaska była problemem tylko wężyk

Prośba do użytkowników JTS - czy słyszycie pompkę paliwa po włożeniu kluczyka? Jeśli tak to jak długo pracuje? A jeśli ktoś ma możliwość podpięcia interfejsu i sprawdzenia jakie ciśnienie nabija to byłoby super.
U mnie pompka pracuje (pracowała znaczy) ułamek sekundy i nabijała ciśnienie ok 4.5 bar. Silnik odpalał elegancko, więc nie robiłem afery. Ale trochę to się mija z eLearn, gdzie zdaje się było napisane, że pompa ma pracować 2-5 sekund.

Hej, nie wiem czy te informacje są jeszcze potrzebne, ale podpiąłem dzisiaj u siebie komputer..
Silnik zimny po nocy, po włożeniu kluczyka pompa pracowała około 2s. Wg bloku pomiarowego ciśnienia na linii wysokiego ciśnienia pokazało około 4,5 bara. Po wykonaniu testu przekaźnika pompy paliwa pompa dobiła ciśnienie do ponad 7 barów. Po ponownym włożeniu kluczyka pompę było słychać może przez 0,5 s.

Hej, nie wiem czy te informacje są jeszcze potrzebne, ale podpiąłem dzisiaj u siebie komputer..
Silnik zimny po nocy, po włożeniu kluczyka pompa pracowała około 2s. Wg bloku pomiarowego ciśnienia na linii wysokiego ciśnienia pokazało około 4,5 bara. Po wykonaniu testu przekaźnika pompy paliwa pompa dobiła ciśnienie do ponad 7 barów. Po ponownym włożeniu kluczyka pompę było słychać może przez 0,5 s.
Dzięki!
Sprawdzę jeszcze u siebie pierwsze włączenie zapłonu, chociaż jestem na 99% pewny, że wtedy też pompa włącza się na bardzo krótko. Ale ciśnienie się zgadza, więc może tylko o to chodzi ;)

Dbam, dopieszczam, ostatnio zacząłem nawet z nią rozmawiać (na początek słowa na k.. i ch.., ale od czegoś trzeba zacząć), a ona nadal stroi fochy.

Przy pierwszym włożeniu kluczyka pompka pracuje tyle samo co przy każdym innym - jakieś pół sekundy. I dobija tak jak u [MENTION=77051]Pawel13[/MENTION], czyli najpierw ok 4.5 bar, przy kolejnym na równo 6 bar (max ciśnienie pompy w eLearn to 6.2 bar). Tylko dlaczego przy pierwszym włożeniu kluczyka pompa pracuje tak krótko? eLearn twierdzi, że praca pompki powinna trwać 2-5 sekund. No ale auto żwawo odpala, jeździ więc OK.

Tylko że w trakcie diagnostyki dlaczego poprzednia pompka nie ładuje przestał działać wskaźnik paliwa (wskazówka na 0 i miga rezerwa). Posprawdzałem, pomierzyłem. Na poprzedniej jak i aktualnej pompie pływaki są zasilane 12V, rezystancja zmienia się wraz z wychyleniem pływaka w komorze głównej - niestety nie ma dostępu do drugiego pływaka.
Zastanawiam się, czy mogło tak się stać, że paliwo z drugiej komory zostało przepompowane do głównej. Ale z drugiej strony w głównej jest paliwo, więc dlaczego wskaźnik nie pokazuje obecności paliwa. Powinno być co najmniej 1/3 zbiornika paliwa. Help :confused:

Dbam, dopieszczam, ostatnio zacząłem nawet z nią rozmawiać (na początek słowa na k.. i ch.., ale od czegoś trzeba zacząć), a ona nadal stroi fochy.

Przy pierwszym włożeniu kluczyka pompka pracuje tyle samo co przy każdym innym - jakieś pół sekundy. I dobija tak jak u [MENTION=77051]Pawel13[/MENTION], czyli najpierw ok 4.5 bar, przy kolejnym na równo 6 bar (max ciśnienie pompy w eLearn to 6.2 bar). Tylko dlaczego przy pierwszym włożeniu kluczyka pompa pracuje tak krótko? eLearn twierdzi, że praca pompki powinna trwać 2-5 sekund. No ale auto żwawo odpala, jeździ więc OK. Test przekaźnika OK - pracuje kilka sekund i pompa ładnie buduje ciśnienie. Natomiast jak wykonuję test regulatora ciśnienia to absolutnie nic się nie dzieje.:confused:

Tylko że w trakcie diagnostyki dlaczego poprzednia pompka nie ładuje przestał działać wskaźnik paliwa (wskazówka na 0 i miga rezerwa). Posprawdzałem, pomierzyłem. Na poprzedniej jak i aktualnej pompie pływaki są zasilane 12V, rezystancja zmienia się wraz z wychyleniem pływaka w komorze głównej - niestety nie ma dostępu do drugiego pływaka.
Zastanawiam się, czy mogło tak się stać, że paliwo z drugiej komory zostało przepompowane do głównej. Ale z drugiej strony w głównej jest paliwo, więc dlaczego wskaźnik nie pokazuje obecności paliwa. Powinno być co najmniej 1/3 zbiornika paliwa. Help :confused:

Ostatnia edycja:
Odepnij na chwilę klemę z aku, aby się zresetował komp i powinien wskaźnik działać poprawnie.

To było pierwsze, co zrobiłem. Niestety nie pomogło. Dziwne trochę, bo nawet body computera nie dotykałem żebym mógł kable zruszyć.

Mnie się kiedyś zawiesił i mesem go sprawdziłem (wywołałem go w teście) później już działał normalnie. Myślę, że powinieneś jej porządnie "dupe przetrzepać" może jej brakuje :p
Te kobiety..... ;)

[MENTION=24632]elgritone[/MENTION] też napisał mi o teście tych wskaźników, sprawdzę przy najbliższej okazji :)

Ale Tobie zawiesił się w zerze czy na jakiejś wartości?

Przy pierwszym włożeniu kluczyka pompka pracuje tyle samo co przy każdym innym - jakieś pół sekundy. I dobija tak jak u [MENTION=77051]Pawel13[/MENTION], czyli najpierw ok 4.5 bar, przy kolejnym na równo 6 bar (max ciśnienie pompy w eLearn to 6.2 bar). Tylko dlaczego przy pierwszym włożeniu kluczyka pompa pracuje tak krótko? eLearn twierdzi, że praca pompki powinna trwać 2-5 sekund. No ale auto żwawo odpala, jeździ więc OK. Test przekaźnika OK - pracuje kilka sekund i pompa ładnie buduje ciśnienie. Natomiast jak wykonuję test regulatora ciśnienia to absolutnie nic się nie dzieje.:confused:

Odnośnie długości działania pompy po włożeniu kluczyka wydaje mi się, że ten czas jest ściśle związany z ciśnieniem jakie panuje w układzie i w Twoim przypadku musi być cały czas dosyć wysokie ciśnienie (może około 4 barów) i dlatego tak krótki czas wystarcza na dobicie do tego wystarczającego limitu. U mnie z kolei Alfa nie jeździ codziennie i ten spadek ciśnienia jest za pewne znacznie większy dlatego pompa musi dłużej pracować żeby uzyskać to samo ciśnienie.

Jeśli chodzi o wskaźnik paliwa miałem podobny przypadek niedługo po tym jak kupiłem swoją Alfę. U mnie najpierw wskazówka zawieszała się i po wyjęciu kluczyka pozostawała w ostatniej pozycji, później po około 30-40 min jazdy gasło podświetlanie i wszystkie wskazówki zawieszały się a na koniec były epizody z opadaniem wskazówki do zera i kontrolka rezerwy (a bak był prawie pełny). Już miałem zabrać się za szukanie przyczyny, ale sytuacja sama się uspokoiła i do dnia dzisiejszego jest spokój. Ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się zegarom czy tam jest dobry styk i czy nie ma przypadkiem zimnych lutów. ;)

U mnie z kolei Alfa nie jeździ codziennie i ten spadek ciśnienia jest za pewne znacznie większy dlatego pompa musi dłużej pracować żeby uzyskać to samo ciśnienie.
Moja Alfa, gdy jest sprawna, wyjeżdża z garażu raz na tydzień. Czasem nawet rzadziej ;) Zgadzam się, że czas pracy pompy uzależniony jest od ciśnienia w układzie. Tylko skoro eLearn twierdzi, że ma pracować 2-5 sekund i zbudować 6 bar to, to zastanawia mnie dlaczego tak nie jest. Wystarczy, że włączę zapłon ponownie i już jest 6 bar.

[MENTION=24632]elgritone[/MENTION] też napisał mi o teście tych wskaźników, sprawdzę przy najbliższej okazji :)

Ale Tobie zawiesił się w zerze czy na jakiejś wartości?

W moim przypadku została na zero, później po teście działała. Czasami mam jeszcze tak, że jak tankuje do pełna, że odbije mi 2-3 razy, wskazuje full nawet lekko poza skalę, a innym razem brakuje 3-4 mm do "full".
Kiedyś czytałem kilka opinii na temat wskazywania poziomu paliwa w 3.2. Wiele osób zauważyło, że wskazówka potrafi "nagle spaść o jedną kreskę" jakby się coś wieszało...może po teście będzie działać, 3 mam kciuki

No mam nadzieję. W ogóle to mogłoby się samo naprawić, tak jak się zepsuło ;)
Btw. nie tankuj nigdy pod korek! Nie wolno! :P

Aktualizacja i mam nadzieję na zakończenie tematu.
Błędów w module wskaźników brak. Test wskaźnika poziomu paliwa wykonywany poprawnie, a mimo to wskazanie nadal było 0.

Problem rozwiązało ponowne odpięcie klemy akumulatora... także [MENTION=6065]MISSIEKS[/MENTION] dobrze podejrzewałeś. ECU zgłupiało.

Amortyzatory
Powrót