[159] Problem z VDC :(

Auto
Alfa Romeo 159
Siemka. Mam problem świecił mi się błąd od czujnika skretu C1512, ponieważ wymieniłem przełącznik zespolony i chciałem włączyć auto na odpietym. Odpalilem AlfeOBD skonfigurowałem go I teraz nie świeci ale za to przy każdym skręcie miga mi kontrolka VDC i auto tak dziwnie hamuje. Co jest grane? Alfa 159. Pisze żeby zrobić 90 stopni w lewo oraz w prawo i wyprostować. Myślałem że trzeba skręcić do oporu w tą i w tą. Jakkolwiek bym nie zrobił to samo albo po chwili wyrzuca błąd. Mam drugi czujnik z tego przełącznika zespolonego, ale wątpię aby tak od razu się uszkodził. Błąd po wpisaniu w neta sugeruje niby na ciśnienie w oponach, ale to raczej wykluczam, bo pisze ze czujnik skrętu, wartość niewłaściwa. Wcześniej nigdy nie było problemów ;(
a07f1a37c759c3b1df09fc032e1b7e7d.jpg

Ostatnia edycja:
Kalibracje w MES zrób

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Mówisz że to będzie przez złą kalibracje? AlfaOBD tego nie ogarnia tak dobrze?

AlfaOBD ogarnia silnik ale reszte słabo. A zwłaszcza ABS I VDC ESP

Nei pamietam jak to bylo, ale chyba właczasz kalibracie i kreciesz od prawej do lewej

W MES masz instrukcję do tego.

Czyli AlfeOBD odpuścić, myślałem że to dobry program. Nic muszę pobrać mesa, ale wydaje mi się że w mesie też jest napisane 90st L/P

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Ja uzywam AlfaOBD na androidzie. ale tylko do dignostyki silnika. Do reszty lepszy Mes i oczywiscie kabel Viakena z przełacznikiem

Brednie ohhh brednie. AlfaOBD jest tak samo dobra do ESP !

Brednie ohhh brednie. AlfaOBD jest tak samo dobra do ESP !

Chyba w 156 ;) w 159 gdzie wszystko idzie po CAN nie chce sie laxczyc lub zrywa polaczenie ;) ale jest dobra bo na androida i w drodze mozna diagnostyke zrobic

Chyba w 156 ;) w 159 gdzie wszystko idzie po CAN nie chce sie laxczyc lub zrywa polaczenie ;) ale jest dobra bo na androida i w drodze mozna diagnostyke zrobic
U mnie akurat przez dobrego elma od viakena i adapter typ 1 łącze się i nigdy mi połączenia nie zrywa. Po pracy spróbuje jeszcze raz skalibrowac :)

Więc tak włączyłem alfaobd, zrobiłem logi i na czujniku są jakieś lagi. Raz pokazuje 0.188 raz 0.063 i jak prosta kiera to 0. Ale żadnych płynnych danych, co innego z innych czynników, tam wszystko chodzi płynnie i jest okej. Czyli co, czujnik źle przy montażu przykręcilem i źle się obraca albo walnięty bo kostka raczej nie możliwe żeby nie dochodziła co ? Bo wtedy by auto nie odpaliło

Więc tak włączyłem alfaobd, zrobiłem logi i na czujniku są jakieś lagi. Raz pokazuje 0.188 raz 0.063 i jak prosta kiera to 0. Ale żadnych płynnych danych, co innego z innych czujników, tam wszystko chodzi płynnie i jest okej. Czyli co, czujnik źle przy montażu przykręcilem i źle się obraca albo walnięty bo kostka raczej nie możliwe żeby nie dochodziła co ? Bo wtedy by auto nie odpaliło

koledzy mam problem właśnie z vdc błąd c1512 czujnik kąta skrętu.Czujnik zmieniony skalibrowany a vdc dalej głupieje.Geometria zrobiona,raz był błąd c1512 niskie ciśnienie prawe koło tył,czujników nie mam.ktos miał podobny problem,alfa 159 2.0jtdm

Czym robisz kalibrację. Bo robiłem alfa obd i też waliła błędami do tego przy osiowaniu proxy narobiła takiego bałaganu że do tej pory nie mogę skonfigurować body. Zrób kalibrację w fes albo mes i będzie dobrze

robiłem kalibracje fiatmultiscan kablem vag, i programem delphi,multiscan nie daje rade wyskakuje komunikat złe warunki,delphi niby kalibruje do ruszenia.Ręce opadają,pierwszy problem od 4 lat

Amortyzatory
Powrót