• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa 159 drganie pedału hamulca na postoju hamulec drży pulsuje

a.heimer

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 JTDm 150 KM
Witajcie,

Wyszukiwarka wyrzuca mi tematy dot. mrowienia pedału hamulca, co nie do końca daje obraz mojego problemu, więc zakładam szybki nowy temat.

Czy ktoś spotkał się z pulsującym/drgającym pedałem hamulca przy postoju na światłach? Gdy auto stoi, przy włączonym silniku i naciśniętym pedale hamulca, czuć pulsowanie jak przy aktywnym systemie ABS podczas hamowania na śliskiej powierzchni (może nieco delikatniej). Pedał pulsuje do momentu podniesienia z niego nogi, nie wpada w podłogę, nie jest za twardy. Na pozostałych pedałach spokój. :confused:

Help :afraid:

masz q-tronic? Jak tak to na postoju wrzuć N i sprawdź czy nadal pulsuje.

Ostatnia edycja:
Też mam taki problem, ale sobie odpuściłem. Wymieniłem komplet dwumasy, wszystkie poduszki silnika i skrzyni biegów, wtryski korekty dobre, skrzynia po regeneracji, cała reszta okej, mi drżą wszystkie pedały na postoju. Oczywiście nie robiłem tego wszystkiego bo mi pedały drzały, tylko z innych powodów A problem pedalow pozostał;)

mam standardowy manual ze skrzynią M32 ;/ Problem pojawia się co ok. drugie uruchomienie auta.

Miałem na pedalach efekt jakby wibracji w telefonie, nie wiem czy o takie formie mówicie. Powodem był zbyt wysoko zamontowany zamek maski, maska nie przylegala do odbiorników i powodowała drżenie na pedalach [emoji16]. Łatwo sprawdzic czy po otwarciu maski problem znika.

masz q-tronic? Jak tak to na postoju wrzuć N i sprawdź czy nadal pulsuje.

Ja mam qtronic o dokładnie problem jak z komentarza powyżej, po wrzuceniu na P / N pulsowanie ustępuje.
Tylko na zimnym silniku / skrzyni po odpaleniu auta - bez znaczenia czy lato czy zima.

Odkopuję tak stary temat bo nie umiem znaleźć innego zbliżonego.
Wie ktoś co to może być?

Amortyzatory
Powrót