[159] P2081 czujnik temperatury spalin katalizator DPF Check Engine

a.heimer

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 JTDm 150 KM
Cześć.

Potrzebuję pomocy w wyborze czujnika temperatury spalin. Wiem, że jest zepsuty i czeka mnie jego wymiana (wg serwisu nie będzie wtedy wypalać DPF - szkoda zapchać i wymieniać/wycinać). Błąd ECU połączony z check engine: P2081 exhaust gas temperature sensor circuit intermittent bank 1 sensor 1. Zgodnie z komunikatem jest to pierwszy czujnik pod katalizatorem. Problem w tym, że posiada on różne oznaczenia OEM a jego ceny zaczynają się od 80 zł używka do 700 zł nowy zamiennik :bad:.

Pytanie czy ktoś z Was musiał wymieniać czujnik ze względu na ten błąd i jeżeli już to jaki? Przykładowy: allegro.pl/czujnik-temperatury-spalin-alfa-romeo-159-1-9-2-0-i7530308701.html

Pacjent 1.9 JTDm 150 KM.

Sprawdzałeś czy po prostu wiązka nie jest przetarta?

Żeby tam zajrzeć trzeba pewnie położyć się pod auto? Czy może uda się to zrobić od góry?

Na załączniku czujnik nr 14.

Miałeś wgrywany nowy program silnika?
Ja miałem (otwieranie programowo klap wirowych) i męczyłem się z tym błędem po kupnie auta przez 2 lata u jednego ze znanych sprzedawców z Krakowa.
Wymiana czujnika nie pomogła.
Okazało się że konieczne jest wgranie nowego czystego programu.

W moim przypadku jest to uszkodzenie mechaniczne, kable były lutowane tuż przy czujniku i się zerwały (wg mechanika nie do odratowania) także magil miał rację. Co do programu silnika to klapy też mam usunięte, egr zaślepiony więc pewnie ktoś już coś wgrywał, ale błąd pojawił się podczas naprawy kolektora wydechowego więc obstawiam urwane kable. Teraz pytanie czy jako czujnik pierwszy będzie pasować dedykowany czujnik z kablem 50 cm z allegro, czy trzeba znać koniecznie nr oem i szukać wśród czujników o koszmarnych cenach 400 zł +? Link do tańszego czujnika: allegro.pl/czujnik-temperatury-spalin-alfa-romeo-159-1-9-2-0-i7530308701.html

Ostatnia edycja:
Tak jak magil pisał wiązka przetarta, ale w taki sposób, że trzeba by było rozcinać metalowe okucie czujnika aby połączyć kabelki. Jak widać profesjonalna naprawa trytytką już miała wcześniej miejsce. Wstawiona używka. W międzyczasie DPF się zapchał do 59%. Jeżeli to komuś się przyda to do podanego błędu sensor 1 bank 1 pasują tańsze czujniki, a nie koniecznie te za 400 zł. Pokaż załącznik 251492

w 2015 kuna mi ugryzla ten kabel, elektryk go zlutowal. W kwietniu 2018 robilem konserwacje podwozia i konserwator uszkodzil kabel (sie nie przyznal, wuj).
Od tamtej pory nei mialem kiedy tego ogarnac i swieci mi ten check engine p2081. Wypalanie jak sie domyslacie mialo miejsce wielokrotnie (mam monitor dpf wpiety w obd), wiec jak komus cos podobnego sie wyswietli to bez strachu o zapchanie. Swoja droga musze sie zmobilizowac i zrobic ten check engine, szkoda ze nie mam kanalu, bo to jedyna przeszkoda, zeby sobie to samemu ogarnac w godzinke.

jak jest p2081 to temperatura do ecu jest podawana 999 st. tak aby dpf mógł się wypalić.

Czyli przy błedzie p2081 dpf bedzie sie wypalał?

tak wypali się z tym błędem, miałem w tym roku taką sytuację gdy wyskoczył mi check engine z p2081

Amortyzatory
Powrót