Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kontrolki niestety żadnej nie ma a samo wypalanie trwa około 10 minut.
Musisz nauczyć się jeździć "na ucho". Jak wydech zaczyna basowo buczeć przy hamowaniu silnikiem to patrzysz czy wskazówka od turbo siedzi na zerze i jak tak jest to znaczy że dpf się wypala.
DPF wypala się zbyt często - może warto pochylić się nad: https://spidersweb.pl/autoblog/jak-to-dziala-wodne-czyszczenie-dpf/ . Może okazać się, że trzeba będzie wymienić czujnik różnicy ciśnień.
Wypalanie wymuszone zredukowało deklarowane przez ECU zapchanie z 74%->70%, a trwało 25 minut. Zacząłbym od wyczyszczenia DPFa.
Czytałem, że chemia niekoniecznie działa - ale tylko czytałem, doświadczeń nie posiadam. Mam wrażenie, że podstawowe czynniki decydujące o wypalaniu DPF to różnica ciśnień oraz algorytm w ECU.
Miałem uwaloną rurkę do czujnika różnicy ciśnienia, a DPF i tak się wypalał. Zakładam, że to przez algorytm, który uwzględnił poprzednie cykle i zrobił estymację. Niestety jest to trochę wróżenie z fusów.
Witam,
Mam następujący problem z moim autkiem. Model Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDM 170 km 2009 r. Obecny przebieg 183 000 km. Często mi się wypala DPF tzn. co około 150 km. Jazda głównie wiejsko- miejska około 15 km dziennie w jedną. Około 3 tyś km temu był czyszczony. Mechanik nie zresetował po zamontowaniu. Afekt był taki, że po 7 km od zamontowania się zaczął wypalać. Przed czyszczeniem przy takich samych trasach wypalał się co około 200km. Zainstalowałem sobie DPF monitor i jak wspomniałem średnio wypala się co ok 150 km, czas wypalania troszkę ponad 600 s. Po wypalanie poziom zapchania to 20%. I teraz np. wczoraj. wypalił się rano do 20%. Wracam do domu po południu po pracy zapchał się do poziomu 25%. Rana odpalam podłączam i poziom zapchania 30%. I mniej więcej taka sytuacja, że na postoju wzrasta poziom zapchania powtarza się codziennie. Czy to normalne? Co z tym zrobić?