[159] Alfa 159 2.4 jtdm Q 210.Haczący 3 bieg .

• Autor wątku Autor wątku yhy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

yhy

Nowy
Auto
Alfa 159 Q4 ti 2.4 Jtdm 209.
Witam posiadam alfe 159 Q4 2.4 jtdm 210 koniec grudzień 2007 .Przy jeździe do około 2.5 tyś obrotów może nawet ciut wyżej 3 bieg wchodzi bez zgrzytu ,nie ma najmniejszego problemu.Sytuacja zmienia się przy redukcjach przy wyższych prędkościach obrotowych,bądź przy przyspieszaniu i zmianie biegów od około 3 tyś obrotów w górę. Redukcja biegu z prędkości obrotowej poniżej 2 tyś bez zgrzytu.Reszta biegów bez problemu.Pytanie czy zmiana oleju w skrzyni bądź wymiana i dolanie ceramizera pomoże?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
Pozdrawiam

Miałem podobnie, dodatkowo jeszcze przy przyspieszeniu na 3cim biegu lewarek tańczył.
Chciałem zabrać się za regulację cięgien, ale wcześniej wymieniłem olej (75W90, 2.8 litra) i w sumie już zapomniałem że było źle, samo się poprawiło. Zamierzam jeszcze dodać ceramizer.

Ostatnia edycja:
Miałem podobnie, dodatkowo jeszcze przy przyspieszeniu na 3cim biegu lewarek tańczył.
Chciałem zabrać się za regulację cięgien, ale wcześniej wymieniłem olej (75W90, 2.8 litra) i w sumie już zapomniałem że było źle, samo się poprawiło. Zamierzam jeszcze dodać ceramizer.
Producent nie zaleca ceramizera do skrzyń z torsenem.

Do skrzyni można lać bo to zwykła F40 nie lejemy do torsena czyli przystawki skrzyni. Za to można do tylniego mostu

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Przecież mechanizm torsena jest w jednej obudowie że skrzynią. Smarowany jest tym samym olejem co skrzynia.

Nie wiem w jakiej, u mnie jest jako dodatkowy moduł do skrzyni tak samo w 3.2V6

Nie wiem w jakiej, u mnie jest jako dodatkowy moduł do skrzyni tak samo w 3.2V6

Kolega myli mechanizm Torsena z przekładnią kątową dokładaną do skrzyni i napędzającą wał i tylny most.
Swego czasu - do momentu demontażu - też popełniałem ten błąd :)
W naszych skrzyniach Torsen połączony jest z przednim mechanizmem różnicowym.
Dlatego też - niestety - torsen może być smarowany tylko olejem GLI4.

To mnie kolega zaskoczył, bo nawet eper pokazuje jedną skrzynię w osce i Q4 więc nie przypuszczałem że torsen jest wladowany w skrzynie

Czyli jak dokładnie jest zbudowane to Q4 w 159?
W skrzyni jest ten torsen czy tylko w przekładni kątowej? Z ogólnego opisu działania tego mechanizmu jasno wynika, że w przekładni kątowej torsen być musi.

Ja bym sobie dał rękę uciąć ze w przekładni ale nie rozbierałem a kolega rozbierał więc wie pewnie lepiej. Tylko dlaczego eper pokazuje ta sama skrzynie w takim razie.

Przed chwilą sprawdziłem, ePer pokazuje różne skrzynie dla 2.4 z Q4 oraz bez.

To mam jakiegoś starego bo mi pokazuje to samo. Więc możliwe że kolega ma rację.

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak to opisać, żeby zrozumiał to ktoś, kto tego nie widział.
Przez przekładnie kątową przechodzi ośka, która napędza prawą półoś. Osiowo z nią, po stronie zewnętrznej, idzie napęd przekładni do tylnego mostu. Przekładnie z ośką dokłada się od prawej strony do skrzyni. Ośka wchodzi do mechanizmu różnicowego, a dodatkowa tuleja napędza mechanizm kątowy.

- - - Updated - - -

torsen.jpg

Wiem jak to wygląda w aucie, po prostu nie rozbierałem tych elementów :) Przekładnię kątową mam nawet na półce w garażu.

Czyli owa przekładnia kątowa to torsen typu C (czy tam T3 jak czasem jest oznaczany).
Natomiast w skrzyni biegów jest zwykły dyfer?

Więc są dwa mechanizmy typu torsen w tym napędzie. A z tyłu zwykły dyfer?

Czyli Torsen w Alfie ta taka "szpera" działająca na przedniej osi, a tylny napęd to klasyczny stały bez żadnych blokad ciernych sprzęgieł etc. Tak?

Czyli Torsen w Alfie ta taka "szpera" działająca na przedniej osi, a tylny napęd to klasyczny stały bez żadnych blokad ciernych sprzęgieł etc. Tak?
Nie do końca. Torsen na przedniej osi to tzw. Q2 dostępne w autach poprzedniej generacji (147, GT). Q4 ma jeszcze torsen między osiami, tylko ciekaw jestem dokładnej budowy tego układu.

Dziwne bo jakby była szpera q2 to dało by się wygrzebać z każdej sytuacji a tu po ledzie nie pojedziesz.

Dziwne bo jakby była szpera q2 to dało by się wygrzebać z każdej sytuacji a tu po ledzie nie pojedziesz.

A co jeśli dwa przednie koła stoją na lodzie a tylne na "czarnym"? Bez blokady międzyosiowej też nie pojedziesz.

Amortyzatory
Powrót