[159] Jak rozłączyć kompresor klimy?? Help..

Auto
147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9
Mam taki problem, że będąc ostatnio na wyjeździe zdechła mi sprężarka klimy.. zatarła się.. charakterystyczne głośne wycie. Nic tam, wyłączyłem i jeździłem bez klimy. Wczoraj wróciłem i dzisiaj po odłączeniu na chwilę akumulatora.. sprężarka jak się załączyła, tak już nie rozłącza się po wyłączeniu klimatyzacji.. Odłączenie przekaźnika T05 nic nie daje.. cały czas po dodaniu gazu wyje.. Czy jest jakiś patent, żeby ją rozłączyć zanim załatwię nowy kompresor? Macie ktoś pomysł??

..aaa, czynnik już spuściłem mając nadzieję, że to załatwi mój problem doraźnie ..myliłem się :(

Raczej sprężarka.. przerabiałem to już 3 lata temu jak mi się poprzednia zatarła.. to strasznie wyje.. tylko nie wiem czemu w ogóle się załącza.. Teraz patrzyłem to tylko na wolnych obrotach nie hałasuje.. dotknięcie gazu powoduje straszny hurgot.. Nie ma pomysłu czemu ona się włącza..

Dziwne bo tym elektrosprzeglo steruje, jak nie masz napięcia na nim to nie powinno kleić. Może zeczywiscie to łożysko na sprzęgle a nie sprężarka.

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Kolego pewnie padły ci łożyska na kole pasowym sprężarki nic z tym nie zrobisz musisz dać sprężarkę do naprawy to koło napędza wał sprężarka pewnie nie pracuje skoro nie ma napięcia na cewkę elektromagnesu ale jak się zacierała temperatura uszkodziła łożyska i stąd ten hałas.Musisz mieć świadomość że jazda samochodem z taką usterką grozi poważną awarią.

Sprężarka działała do tej pory dobrze, choć w pablogarage mówili, że się poci.. i w jednej chwili zaczęła hurgotać.. wyłączyłem kilime i kilka dni tak jeździłem bez problemu.. Może macie rację, że to łożysko umrzało gdy próbowała się załączyć klima, a sprężarka była zatarta.. i teraz klekocze cały czas.. Druga ewentualność to, że sprzęgiełko się zablokowało i sprężarka cały czas działa.. bo dźwięki wydaje jakbym sznurek z puszkami ciągnął za sobą.. totalnie nieregularne odgłosy jakby coś w tej sprężarce latało luzem..

czesc sprzegło alba tarcza kompresora miałem to samo w srode , na wolnych cisza a po dodaniu gazu straszny hałas ,, dzis odbieram kompresor z naprawy i bedzie po temacie, łozysko by ci cały czas szumialo a nie tylko po dodaniu gazu , zeby jezdzic bez klimy i tak musisz odkrecic kompresor boi sprzegła nie sciagniesz , przynajniej u mnie w 2.4 tak jest

przynajniej u mnie w 2.4 tak jest

podejrzewam że będziesz miał tak samo jak ja w swoim 2.4, tu pominięcie klimy chyba nie wchodzi w grę, z klimy zdaje się być napędzany alternator
w 1.9 chyba jest zupełnie inaczej rozwiazany cały napęd

schemat.png

podejrzewam że będziesz miał tak samo jak ja w swoim 2.4, tu pominięcie klimy chyba nie wchodzi w grę, z klimy zdaje się być napędzany alternator
w 1.9 chyba jest zupełnie inaczej rozwiazany cały napęd

Pokaż załącznik 251965

Co z tego że napędza alternator sprzęgło jest w środku tego podwójnego koła pasowego i rozłącza samą sprężarkę.

Co z tego że napędza alternator sprzęgło jest w środku tego podwójnego koła pasowego i rozłącza samą sprężarkę.

zeby jezdzic bez klimy i tak musisz odkrecic kompresor boi sprzegła nie sciagniesz

jeśli dobrze zrozumiałem to kolega sugerował usuniecie kompresora a w 2.4 się chyba nie da. Kolega wyżej pisał ze nie może rozłączyć samego sprzęgła

Amortyzatory
Powrót