[159] Rozregulowana temperatura nawiewu

• Autor wątku Autor wątku fts
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fts

Nowy
Auto
159 SW 2.0 JTDm Sport+ 2011: 136 -> 190/430Nm
Witam,

mam taki problem, że nieważne jaką temperaturę nawiewu ustawię, to powietrze jest zawsze ciepłe. Oczywiście, na ciepłym silniku.
W zakresie: [16.5 - MAX] powietrze jest ciepłe, a nawet bardzo ciepłe i po chwili w aucie robi sie sauna.
Zimne powietrze z nawiewów leci tylko przy ustawieniu LOW, jednak wtedy ono jest zdecydowanie za zimne.

Przez to muszę jeździć z ustawioną temperaturą na 16.5 i nawiewem na 1 biegu. Czasami nawet to jest za dużo i muszę wyłączyć nawiew całkowicie, bo w aucie jest za gorąco (siedząc w zimowej kurtce).

Czym to może być spowodowane i jak ewentualnie można temu zaradzić?

Połącz się z modułem klimatyzacji i sprawdź zapisane błędy. Być może mieszalnik powietrza nie działa.

a czy to nie jest normalne, że przy minusowych temperaturach klimatronik grzeje dotąd dopóki w kabinie nie bedzie tyle ile jest zadane, czyli np 17 st C? U mnie tez na początku mocno grzeje, ale na dłuższym dystansie, gdy w kabinie jest juz ciepło, z nawiewów leciu juz chłodniejsze powietrze...

Miałem dokładnie na odwrót.Wymieniłem panel-jak ręką odjął.Od tego bym zaczął-na Alle,,, za kilka dyszek i po kłopocie.Możesz kupić angola ale wtedy osiowanie (z EU zresztą prawdopodobnie też bo komp zobaczy nowe urządzenie)Pozdrawiam

Miałem dokładnie na odwrót.Wymieniłem panel-jak ręką odjął.Od tego bym zaczął-na Alle,,, za kilka dyszek i po kłopocie.Możesz kupić angola ale wtedy osiowanie (z EU zresztą prawdopodobnie też bo komp zobaczy nowe urządzenie)Pozdrawiam
Na odwrót (cały czas zimne) zdarza się, gdy wentylator wewnątrz panela dostanie zimnych lutów i nie pracuje. Wtedy trzeba poprawić luty i gra gitara.

Połącz się z modułem klimatyzacji i sprawdź zapisane błędy. Być może mieszalnik powietrza nie działa.

Niestety nie mam sprzętu do podłączenia.. sprawdzę to przy okazji jakiejś wizyty u mechanika.
Ale jeśli mieszalnik powietrza by nie działał, to czy przy ustawieniu temperatury na LOW też nie powinno lecieć ciepłe powietrze? Bo wtedy leci zimne..

Też zmagam się z tym problemem. co ciekawe w okresie letnim na 16-18 C leci normalne zimne powietrze z klimatyzacji a w zimie tylko na low więc nie jestem pewny czy zmiana panelu pomoże. Auto dobrze odczytuje temp z zewnątrz.

Też zmagam się z tym problemem. co ciekawe w okresie letnim na 16-18 C leci normalne zimne powietrze z klimatyzacji a w zimie tylko na low więc nie jestem pewny czy zmiana panelu pomoże. Auto dobrze odczytuje temp z zewnątrz.
A temperatura wewnątrz jest poprawnie mierzona? Niestety bez interfejsu się nie dowiecie co jest grane.

Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się czujnik który mierzy temp. wewnątrz kabiny ?

Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się czujnik który mierzy temp. wewnątrz kabiny ?

O ile kojarzę jest przy pokretłach - są tam takie 3 poziome otwory, po jednym obok każdego z pokręteł, z jednej strony to atrapa a z drugiej za nimi jest czujnik.
Sam tego nigdy nie rozbierałem, ale kiedyś podobny temat przewinął się na forum.

Dobrze gdyby ktoś to potwierdził, ewentualnie przeszukaj forum bo temat na 100% już się przewijał.

Ostatnia edycja:
Tak jak pisze [MENTION=47204]bobby[/MENTION]. Dokładnie jest za lewą kratką.

a czy w obudowie lampki sufitowej nie ma przypadkiem drugiego czujnika?

niestety mam to samo i pytanie gdzie jest ten mieszalnik powietrza ? bo ta lawa z nawiewów to jakas drama...

U mnie tak jakby problem trochę samoistnie minął. Zacząłem na zimnym silniku ustawiać temperaturę na 21-23, jak silnik jest już nagrzany i zaczyna się robić ciepło w środku, zmieniam temperaturę na 17-19 i 1 bieg nawiewu i jest okej!

Nie. Jedyne co tam jest "w okolicy" związane z klimatyzacją to jest czujnik zaparowania przedniej szyby (zlokalizowany w lusterku)

Czy ten czujnik może sterować szybkością nawiewu? Bo zaobserwowałem, że czasami magicznie, zmienia się mi się siła nawiewu - mam np. minimalny nawiew, a nagle wskakuje 4 bieg. Czy to możliwe, że czujnik w takim przypadku wykrywa zaparowanie szyby i zwiększa siłe nawiewu?

Widzę że niestety nie tylko u mnie jest taki problem. U mnie występuje to troszkę inaczej. Ze strony pasażera wszystko działa jak należy natomiast ze strony kierowcy kompletnie nic nie reaguje na zmiany temperatury na klimatronika. Nawiew od strony kierowcy działa tylko na szybę i wali ciepłym a nawet gorącym powietrzem nieważne czy na klimatronika mam ustawione LO czy jakaś inna temp a od strony pasażera wszystko ok. Byłem u mechanika ale niestety miał tylko jakiś program Delphi czy coś takiego i nie udało mu się połączyć z klimatronikiem. Sprawdzil silniczki nawiewów i mówi że działają tylko po włączeniu ustawiają się w pozycji środkowej i nie reagują na zmiany z klimatronika. Też nie wiem jeszcze czym to jest spowodowane ale trzeba szukac bo już nie idzie wytrzymać z taką sauna w aucie.

Przy 16 stopniach w zimowej kurtce, zawsze będzie gorąco - proponuję, przy użyciu zwykłego termometru, sprawdzić, do jakiej temperatury rozgrzeje się wnętrze, to znaczy, czy temperatura przekroczy tę ustawioną.

U mnie tak jakby problem trochę samoistnie minął. Zacząłem na zimnym silniku ustawiać temperaturę na 21-23, jak silnik jest już nagrzany i zaczyna się robić ciepło w środku, zmieniam temperaturę na 17-19 i 1 bieg nawiewu i jest okej!

Czy ten czujnik może sterować szybkością nawiewu? Bo zaobserwowałem, że czasami magicznie, zmienia się mi się siła nawiewu - mam np. minimalny nawiew, a nagle wskakuje 4 bieg. Czy to możliwe, że czujnik w takim przypadku wykrywa zaparowanie szyby i zwiększa siłe nawiewu?

Cześć. Tak, czujnik wykrywa zwiększoną wilgoć i żeby zapobiec zaparowaniu szyby automatyka uruchamia wszystko, co uznaje za stosowne. Nawet sprężarkę klimatyzacji. Jak wilgoć zostaje usunięta to obroty maleją i sprężarka się wyłącza.

Cześć. Tak, czujnik wykrywa zwiększoną wilgoć i żeby zapobiec zaparowaniu szyby automatyka uruchamia wszystko, co uznaje za stosowne. Nawet sprężarkę klimatyzacji. Jak wilgoć zostaje usunięta to obroty maleją i sprężarka się wyłącza.

O, tego nie wiedziałem, dzięki za info! :)

Amortyzatory
Powrót