[159] Przypocony spód silnika

mychu

Nowy
Auto
AR 159
Witam.
Ostatnio zdjąłem osłonę silnika i zauważyłem dwa miejsca które są lekko przypocone.
Czy to coś groźnego? Co może to powodować? Jak z tym walczyć i czy w ogóle??
53110542_402329480523781_189809864829042688_n.jpg
52360949_2294221604152995_6617780086072410112_n.jpg
Przepraszam za jakość zdjęć niestety nie posiadam lepszego sprzętu ;(
Pacjent 2.4jtdm(200km) 2006r.
Klapy wirowe usunięte, dpf i egr na miejscu.
Olej i filtr wymieniony 4,5 tyś km temu dokładnie w maju tamtego roku.
Zauważyłem że poziom oleju lekko się podnosi, w tej chwili jest minimalnie powyżej maksa na bagnecie, samochód robi niewielkie dystanse mniej więcej 6-15 km co jakiś czas zabieram ją na jakąś dłuższą przejażdżkę w celu przegonienia :D
Proszę o wasze opinie ;)

Wygląda jakby ciekło z misy olejowej ale po tym foto ciężko mi stwierdzić, może ktoś inny ma wprawniejsze oko i się wypowie rzetelniej niż ja. Aczkolwiek jeśli chodzi o przybywanie oleju to pewniej jest on rozrzedzany olejem napędowym, nie zauważyłeś czy dpf próbuje się wypalać? Może na tak krótkich odcinakach przerywasz proces wypalania stąd podniesiony poziom oleju silnikowego. Na twoim miejscu wziąłbym auto w jakąś dłuższą trasę, niech dpf sie wypali do końca i olej napędowy odparuje.. ewentualnie wymieniłbym olej silnikowy na nowy.

Trochę ze skrzyni trochę w okolicy miski. Umyć i obserwować.

Dzięki, własnie zaraz po zrobieniu zdjęć wyczyściłem także zobaczymy.
Dam znać za jakiś czas czy dalej sie poci.
Planuje usunięcie dpf-a i egr-a polecacie kogoś w pobliżu Oświęcimia ??

To pierwsze to poza miską to może też wskazywać na ten przewód (zwrotny olejowy od turbo) - fakt, że zabrudzone jest powyżej o niczym nie świadczy bo pęd powietrza mógł to rozchlapać.

Ja nie polecam wycinania ,ale poprzednik od którego kupiłem auto -robil ten zabieg w Łęki taka wiocha po drodze na Kęty ,panownie przy okazji chipa zrobili .mimo wszystko było to w 2014r. Ja po zakupie auta filtr ponownie dałem założyć -ale nie u nich

Dzięki, własnie zaraz po zrobieniu zdjęć wyczyściłem także zobaczymy.
Dam znać za jakiś czas czy dalej sie poci.
Planuje usunięcie dpf-a i egr-a polecacie kogoś w pobliżu Oświęcimia ??

Wiem, że troszkę drogi będziesz miał ale polecam Conmir w Krakowie - nie zawiedziesz się :)

Uderzaj do Mirka czyli Conmir, nick z forum @sdero

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Również polecam Conmir,ogarnąłem u nich ostatnio egr i jestem mega zadowolony,dpf na pokładzie.

Amortyzatory
Powrót