• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Uszkodzony fotel skóra, gdzie naprawić?

gonek

Nowy
Auto
Brera 2.2JTS 2007r.
Witam.
Mam uszkodzony pokrowiec fotela na boku, nie wytrzymało przeszycie i muszę to naprawić.
W mojej okolicy nie ma żadnego warsztatu szyjącego skórę.
Miał ktoś z Was takie uszkodzenie i gdzie można niedrogo wysłąć pokrowiec do naprawy?
Mam już zdjętą górę z fotela i szukam dobrego warsztatu.
Czy może lepiej szukać drugiego fotela na Allegro?
Chciałem dodać zdjęcie uszkodzenia, ale fotka nie wchodzi.
Spróbuję potem wyedytować post i dodam zdjęcie.

Nie, uszkodzenie polega na tym, że na łączeniu skór puściła nitka, trzeba tylko zszyć.
5cab22b2dc0a71afmed.jpg

Musisz znaleźć tapicera. Żeby było dobrze trzeba rozpruć szycie na całej długości razem ze szwem ozdobnym. Zszyć to po całości i przeszycie ozdobne od nowa dziurka w dziurkę. Robota mozolna i nie każdy się podejmie.

Musisz znaleźć tapicera. Żeby było dobrze trzeba rozpruć szycie na całej długości razem ze szwem ozdobnym. Zszyć to po całości i przeszycie ozdobne od nowa dziurka w dziurkę. Robota mozolna i nie każdy się podejmie.

Tak dokłądnie, trzeba rozpruć szycie i wszystko od nowa zszyć.
Poszukam jednak nowego poszycia, lub fotela.
Szkoda,że nie mogę dodać ogłoszenia na forum w dziale "Kupię części", może ktoś na forum ma fotel do sprzedania?

Takie rozprucie powinien ogarnąć każdy tapicer. Zaokrąglona igła i nić do skóry - i nic nie trzeba pruć. Tylko poprawić ten kawałek. U mnie też było takie pęknięcie - i teraz nawet nie wiem w którym miejscu. Praktycznie nie widać tego.

Takie rozprucie powinien ogarnąć każdy tapicer. Zaokrąglona igła i nić do skóry - i nic nie trzeba pruć. Tylko poprawić ten kawałek. U mnie też było takie pęknięcie - i teraz nawet nie wiem w którym miejscu. Praktycznie nie widać tego.

Z tą zaokrągloną igłą tapicerską dobry pomysł, spróbuję sam to zszyć.
Z drugiej strony będę się rozglądał za fotelem, może być od anglika, będzie mniej zużyty lewy fotel.
Bo coś sie dzieje z silnikiem, albo linką regulacji oparcia fotela, słychać silnik a regulacja oparcia nie działa.
Gdyby ktoś spotkał taki fotel w dobrej cenie proszę o info.
Zastanawiam się też czy nie kupić foteli i kanapy z alcantary, na Allegro komplet jest za 500zł + wysyłka.
Mam troche dość skóy zimą jak auto stoi na zewnątrz.

za 500zł? To bardzo dobra cena. Tylko że to są od anglika. A to oznacza, że fotel kierowcy nie ma regulacji pochylenia oraz wysokości (a domyślnie, fotel pasażera siedzi dość wysoko w brerze).

Skoro masz uszkodzony mechanizm oparcia, to może faktycznie warto kupić komplet, tylko że musisz sobie poprzekładać wszystko (tzn. ulepić z dwóch foteli jeden w pełni sprawny). Samego mechanizmu możliwe że nie dokupisz (kiedyś widziałem silniczek regulacji oparcia - chyba występuje razem z linką, ale już go nie ma na allegro).

A igły to coś w tym stylu:
igla-tapicerska-igly-tapicerskie-komplet-7-mazowieckie-magdalenka-473853355.jpg

za 500zł? To bardzo dobra cena. Tylko że to są od anglika. A to oznacza, że fotel kierowcy nie ma regulacji pochylenia oraz wysokości (a domyślnie, fotel pasażera siedzi dość wysoko w brerze).

Skoro masz uszkodzony mechanizm oparcia, to może faktycznie warto kupić komplet, tylko że musisz sobie poprzekładać wszystko (tzn. ulepić z dwóch foteli jeden w pełni sprawny). Samego mechanizmu możliwe że nie dokupisz (kiedyś widziałem silniczek regulacji oparcia - chyba występuje razem z linką, ale już go nie ma na allegro).

Pokaż załącznik 255172

Z przekładką dołu fotela poradzę sobie. Tylko jeszcze sie zastanawiam nad tymi fotelami, bo boczki drzwiowe też musiałbym wymienić.
Spróubuję w pierwszej kolejności kupić igły półokrągłe i zszyć pokrowiec.
Będę miał zajęcie na wieczory :)

Pokaż załącznik 255172

Z przekładką dołu fotela poradzę sobie. Tylko jeszcze sie zastanawiam nad tymi fotelami, bo boczki drzwiowe też musiałbym wymienić.
Spróubuję w pierwszej kolejności kupić igły półokrągłe i zszyć pokrowiec.
Będę miał zajęcie na wieczory :)

Amortyzatory
Powrót