[159] Remont silnika TBi

• Autor wątku Autor wątku ika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
u mnie tez podeszla dluga nasadka M14 o ile kojaze z kompletu kluczy - wlozylem tylko do niej jakas uszczelke z instalacji wodnej (chyba pod wezyki 1/2" chyba - nie pamietam)zeby fajnie zlapala swiece a potem zeby mi nie spadala jak bede wkrecal i fajnie sie to sprawdzilo.linka niestety nie podam, mam komplet kluczy ktory nascie lat temu kupilem w irlandii jak tam jeszcze mieszkalem (drapper professional z nasadkami na kwadrat 3/8")

Ostatnia edycja:
Gwint świecy M12, nasadka sześciokątna potrzebna 14 mm.

masz racje, juz poprawilem posta

[MENTION=74618]ika[/MENTION] I na jakim etapie jest twoja usterka?

Objawy są w tej chwili takie:
- P1173
- doładowanie maksymalnie do 1 bara, niekiedy samo powraca na jakiś czas do 1.3
- powróciło szarpanie i falowanie obrotami przy starcie na zimnym silniku
Nie mam pomysłu co dalej :(

Na moje masz dziurę w dolocie.

Objawy są w tej chwili takie:
- P1173
- doładowanie maksymalnie do 1 bara, niekiedy samo powraca na jakiś czas do 1.3
- powróciło szarpanie i falowanie obrotami przy starcie na zimnym silniku
Nie mam pomysłu co dalej :(
Ty coś sam naprawiasz czy wszystko zlecasz mechanikom?
To co masz jest do ogarnięcia ale wymaga trochę pracy z twojej strony.
Odezwij się telefonicznie .

AR 159 sedan, 1.75 TBI, rok produkcji: 2011
Przebieg 216 tysięcy
Samochód kupiony za granicą z przebiegiem autostradowym 202kkm. Poprzedni (pierwszy) właściciel wymieniał olej co 35 tysięcy; łącznie, 6 razy był zalany świeży (razem z moją wymianą).

Problemy z silnikiem, rozwiązane:
Był problem z niskim ciśnieniem oleju. Usterka ustąpiła całkowicie po wymianie oleju i filtra. Olej to w zasadzie był smar a nie ciecz. Pod korkiem też pełno gruzu i smaru.
Występował problem z poszarpywaniem. Wymiana świec złagodziła zjawisko do tego stopnia, że nie jest irytujące.
Gniazda świec były zalane olejem. Ale płynnym, prawie czystym. Musiał tam być od bardzo dawna. Może szarpało przez ten olej.
Odsączyłem go i już kilka miesięcy jest sucho.

Problemy istniejące:
- po trasie silnikiem trzęsie na wolnym obrotach

Jeśli wierzyć książce serwisowej i papierom to:
Świece oryginalne.
Cewki oryginalne.
Turbina nie regenerowana.
5 razy wymieniony olej i filtry

Ciekawostki:
u mnie w misce siedzi ok 5,2 - 5,3 litra oleju (a nie 4,6 jak podaje instrukcja)
Rok temu widziałem TBI z przebiegiem 379 kkm.

Ostatnia edycja:
Pochwalę się swoim przypadkiem (1750 tbi, 245.000 przebiegu),
tydzień temu na A4 przy 160 km/h zapala się "check engine", spada moc, zaczyna się dusić, po chwili siwy dym z wydechów. Po trzeciej próbie odpalenia - również siwy dym z komory silnika. Pół komory silnika zalane olejem, spory ubytek widoczny na bagnecie. Laweta do mechanika. Na razie wiem tylko tyle, że na 3 cylindrze nie ma ciśnienia, świeca upalona / ukruszona. Dzisiaj czekam na wyrok, bo od wczoraj rozbierają silnik a dziś podnoszona będzie głowica.

Panowie, proszę o radę. Dostałem właśnie info od mechanika, że stopił się tłok cylindra trzeciego i uszkodził tuleję - silnik nie nadaje się do naprawy.Resized_20200526_184456.jpeg
Resized_20200526_184732.jpeg

czyli co się stało dokładnie wtrysk lał ?

ekspertem nie jestem ale chyba na odwrót, nie dawał wystarczająco paliwa?

Za mało paliwa, za dużo powietrza. Czy pewnie przytkany wtryskiwacz.

Cytuję: "Prawdopodobnie wtryskiwacz nie rozpylał paliwa, tylko leciało jednym strumieniem". Jest dziura w tulei i nie nadaje się to do remontu. Także szukamy silnika. Razem z nową turbiną, bo też tam coś się stało. Jeszcze to chyba nie doszło do mnie, nie wiem czy wszystko dobrze spamiętałem jak mi mechanik mówił, dzisiaj do nich wpadnę.

Były jakieś objawy czy stało się to nagle?

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Można podpiąć ten wtryskiwacz i zobaczyć jak podaje paliwo.
Świeca też stopiona czy uszkodzona mechanicznie?
Dobrze ,że jest już spora podaż silników na rynku to i cena nie jest kosmiczna.

Amortyzatory
Powrót