[159] Bose do SW

• Autor wątku Autor wątku mamel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

mamel

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDM 8v
Hej. Czy montował ktoś zestaw bose do wersji, która fabrycznie go nie miała (mowa o SW)? Chciałem się dowiedzieć czy dużo babrania z tmy jest bo chcę sobie taki secik sprawić. Jakieś doświadczenia, porady? Czy dużo kabli trzeba ciągnąć czy moze da się to podpiąć jakoś pod fabryczną wiązkę radia bez bose?

Cała wiązka wraz z głośnikami do zmiany. Dodatkowo jeszcze montaż subwoofera i głośnika centralnego.
Jak dla mnie przerost formy nad treścią. Miałem kilka 159 z BOSE ale obecnie nawet mi nie przyszło do głowy montować tego. Zrobiłem audio na innych głośnikach dwudrożnych ze zwrotnicami i wzmacniaczu Alpine oraz oryginalny subwoofer Bose w półce (159 TBi Berlina) . Gra o niebo lepiej a koszty niższe i bez takiej rzeźby.

To chyba odpuszcze temat bo aż tak mi się nie chce bawić... myślałem, że będzie troszkę prościej :D A gdzie wsadziłeś wzmacniacz alpina? Tak sobie myśle, że może tylko samego suba dołączyć z bose i tyle...

Żeby założyć BOSE potrzebujesz:
1. suwoofer ze wzmacniaczami,
2. wiązkę do podłączenia subwoofera,
3. wszystkie głośniki (drzwi, kokpit i centralny)
4. przejściówki do podłączenia przednich głośników wysokotonowych, wtyczki do podłączenia głośników wysokotonowych w drzwiach tylnych,
5. nitonakrętki do przykręcenia subwoofera,
6. maskownice głośników wysokotonowych w drzwiach tylnych,
7. Jeżeli masz podstawową wiązkę to możliwe że będzie jeszcze brakowało wiązki do centralnego głośnika (ale to musiałbyś sprawdzić, bo może akurat już jest gotowa),

Jeśli chodzi o montaż to wszystko p&p za wyjątkiem wtyczek w tylnych drzwiach do głośników wysokotonowych. A tak poza tym to wyciągasz stare głośniki i zakładasz nowe. Dużej filozofii nie ma jedynie trochę zabawy jest z przeciągnięciem wiązki do bagażnika.
W moim osobistym odczuciu gra to lepiej od wersji standardowej.

[MENTION=114]Belfer[/MENTION], zakładałeś wzmacniacz do standardowego radia? Jeśli tak, to skąd wziąłeś wzbudzenie do wzmacniacza (remote)? Używałeś jakiegoś konwertera RCA?

Ja kupiłem wzmacniacz z wejściem "HighPass" czyli z kabli głośnikowych. Bodajże Alpine Flex ale . Czyli dodatkowo z 4 kanałów robi Ci wyjście na Subwoofer.

Dzięki. A pamiętasz skąd pociągnąłeś kabel do wzbudzenia wzmacniacza (12V po zapłonie)? Czy z któregoś pina z radia czy skądś indziej?

Żeby założyć BOSE potrzebujesz:
1. suwoofer ze wzmacniaczami,
2. wiązkę do podłączenia subwoofera,
3. wszystkie głośniki (drzwi, kokpit i centralny)
4. przejściówki do podłączenia przednich głośników wysokotonowych, wtyczki do podłączenia głośników wysokotonowych w drzwiach tylnych,
5. nitonakrętki do przykręcenia subwoofera,
6. maskownice głośników wysokotonowych w drzwiach tylnych,
7. Jeżeli masz podstawową wiązkę to możliwe że będzie jeszcze brakowało wiązki do centralnego głośnika (ale to musiałbyś sprawdzić, bo może akurat już jest gotowa),

Jeśli chodzi o montaż to wszystko p&p za wyjątkiem wtyczek w tylnych drzwiach do głośników wysokotonowych. A tak poza tym to wyciągasz stare głośniki i zakładasz nowe. Dużej filozofii nie ma jedynie trochę zabawy jest z przeciągnięciem wiązki do bagażnika.
W moim osobistym odczuciu gra to lepiej od wersji standardowej.

Czy to aby na pewno jest tak jak piszesz? Bo mi się wydaje, że samo wpięcie głośników nie wystarczy bo trzeba przecież puścic linie na wzmacniacze (i to napisałeś, ok), ale od wzmaka na każdy głośnik też musi isć kabel, więc wychodiz na to, że trzeba rozebrać kupe rzeczy, żeby przeciągnąć wiązkę dodatkowo ze wzmazniacza do głośników;p Czy może jakioś inaczej to ogarnąłeś?

Wiązka od Bose jest wpinana, pomiędzy istniejące kostki od standardowego zestawu audio. Wygląda to tak, ze kostki które znajdują się na tunelu środkowym po stronie pasażera rozpina się i tam jest wpinana wiązka od bose. Skutkuje to tym, że sygnał z głośnika przechodzi przez wzmacniacz. Głośnik centralny trzeba podłączyć osobno do wiązki Bose, tak samo sygnał do uruchomienia wzmacniacza. Wszystko jest na schematach w Elearn, łącznie z kolorami kabli. Reasumując żeby Bose zagrało nawet na standardowych głośnikach, potrzebne jest tylko wpięcie opisywanej wiązki.

P.S. Jeśli ktoś jest zainteresowany mam do sprzedania fabrycznie nowe osłony tweeterów bose w tylne drzwi w kolorze beż.

Ostatnia edycja:
Wiązka od Bose jest wpinana, pomiędzy istniejące kostki od standardowego zestawu audio. Wygląda to tak, ze kostki które znajdują się na tunelu środkowym po stronie pasażera rozpina się i tam jest wpinana wiązka od bose. Skutkuje to tym, że sygnał z głośnika przechodzi przez wzmacniacz. Głośnik centralny trzeba podłączyć osobno do wiązki Bose, tak samo sygnał do uruchomienia wzmacniacza. Wszystko jest na schematach w Elearn, łącznie z kolorami kabli. Reasumując żeby Bose zagrało nawet na standardowych głośnikach, potrzebne jest tylko wpięcie opisywanej wiązki.

P.S. Jeśli ktoś jest zainteresowany mam do sprzedania fabrycznie nowe osłony tweeterów bose w tylne drzwi w kolorze beż.

O widzisz... i to jest pomocne info :D

Prawie wszystko się zgadza. Jak zostało już napisane wiązka która idzie do bagażnika do wzmacniacza i subwoofera jest dwukierunkowa, połowa kabli to sygnały z radia a reszta wraca na głośniki.

Jeżeli wiązka samochodu jest rozszerzona to przewód do głośnika centralnego jest już w samochodzie i niczego nie trzeba ciągnąć tak samo jak sygnał wzbudny do wzmacniacza. Jeśli chodzi o pozostawienie standardowych głośników i podłączenie wzmacniacza to jest to niezalecane na dłuższą metę ponieważ głośniki maja różne rezystancje.

Zapomniałem napisać o tym wcześniej, ale największym problemem może być zasilanie wzmacniacza/subwoofera jeżeli wiązka nie jest już przygotowana. Najłatwiej to sprawdzić patrząc czy są bezpieczniki (te w skrzynce w bagażniku)

U mnie wiązka była mało rozszerzona, bo miałem bezpieczniki, kostkę zasilająca bose i sygnał do wzbudzenia wzmacniacza ,ale głośnik centralny niestety musiałem sam dołożyć :-) Male utrudnienie polega na tym ze glosnik ten posiada nietypowa kostkę polaczeniową. Udalo.mi się jednak dostać ja razem z głosnikiem .

159 sw bose

Witam. Zakupiłem subwoofer bose 5630. Czy dysponuje ktoś może wiedzą jak podłączyć go do radyjka bez navi.
Z góry dzięki za podpowiedzi.

Używamy wyszukiwarki. Post przeniosłem.
- magil

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót