Koledzy pomóżcie bo kończą mi się pomysły.
W zeszłym roku zaczęły się problemy z PDC - padł najpierw jeden czujnik z przodu, potem jeden z tyłu, a następnie czujniki przestały się włączać w ogóle automatycznie. Pomyślałem, że komputer przestał załączać czujniki bo jest zbyt dużo uszkodzonych i po prostu z tego powodu automat się nie uruchamia. Była późna jesień i nie chciało mi się już z tym siłować szczególnie że można było wymusić uruchomienie czujników z panelu w podsufitce z tą różnicą że działały buzery ale nie wyświetlało się nic na wyświetlaczu - zostawiłem temat do wiosny. Niedawno postanowiłem usunąć usterkę, wymieniłem uszkodzone czujniki ale dalej nic -ręcznie działa z automatu nie.
Pomyślałem, że może komputer wyłączył moduł więc zerknąłem MES-em do CAN Info i widzę, że w skonfigurowanych centralkach węzeł PDC jest "obecny", ale poniżej w wykazie centralek, które odpowiedziały jest status "nie aktywny". Szybka decyzja i wykonałem procedurę osiowania proxy żeby włączyć centralkę od PDC - o dziwo po wykonaniu tej procedury centralka PDC zmieniła status na "nieobecny" a status odpowiedzi pozostał "nie nieaktywny". Oczywiście ręcznie dalej działa tylko bez wyświetlacza.
Pomyślałem że zadziałał mój osobisty pech oraz "Prawo Murphy'ego" i po tym jak padły czujniki zwaliła się po prostu centralka, szybka decyzja i zakup na allegro drugiej o tym samym numerze. Centralka przyszła w tym tygodniu i dziś przystąpiłem do jej wymiany. Po wymianie znów osiowanie proxy i ..............dupa przez duże D

. Węzeł PDC jest "nieobecny", a status odpowiedzi pozostał "nie nieaktywny".
Podsumowując :
- wszystkie czujniki działają,
- ręcznie działa ale nie wyłącza się po przekroczeniu pewnej prędkości - trzeba drugi raz pacnąć guzik,
- dwie centralki zwalone raczej mało prawdopodobne,
- światło wstecznego się załącza więc czujnik w skrzyni chyba jest ok., ponadto nie mam kamery cofania, ale mam na pokładzie Pioneer-a z funkcją obsługi kamery który jest zintegrowany z instalacją samochodu - po włączeniu tej funkcji i po wrzuceniu wstecznego pojawia się czarny ekran - czyli tu też sygnał dochodzi prawidłowo.
Podpowiedzcie jak macie jeszcze jakieś pomysły co można by sprawdzić bo mi się kończą pomysły