• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Kodowanie wtryskiwacza

LuKe93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 TI 2.4 300Km/600Nm
Witam, znowu ja i znowu problem, wymieniłem wtrysk na 3 cylindrze ale mam problem z kodowaniem.. próbowałem niebieskim viakenem, programem MultiEcuScan ale przy zatwierdzeniu kodu odrazu wyskakuje błąd - zakończono niepowodzeniem, mam też elma 327 i tym udaję się zakodować ale po sprawdzeniu czy kod się zapisał niestety dalej jest stary kod.. Ma ktoś jakieś wskazówki jak jeszcze można zakodować wtryskiwacz..? Elma mam na wifi, AlfaOBD pełną wersją jest taka opcja? Robił to ktoś?

Dokładnie mam taki jak z aukcji i od razu wywala błąd - operacja zakończona niepowodzeniem -.-

Zrób w MES test tego interfejsu (połączenia). Musi działać (KKL oczywiście)

Zrób w MES test tego interfejsu (połączenia). Musi działać (KKL oczywiście)

Dziwne jest, że jakikolwiek test bym nie zrobił, odczyt parametrów lub cokolwiek innego, to działa, tylko mam problem z kodowaniem tego wtryskiwacza, kod wpisuję z wydruku, który dostałem ponieważ kod na wtrysku jest w jednym miejscu zdrapany, niby wygląda to na cyfrę 5 aczkolwiek nie jestem pewny - może leżeć tutaj problem?

Mi chodziło czy robiłeś test połączenia z interfejsem...
Czy przechodzi ten test.

Co do pytania o numer, to spróbuj testowo mój:
zzz.jpg

Jak przejdzie to masz odpowiedź.

U Ciebie zamiast cyfry 5 może być litera S...

Okazało się, że na dokumencie z Bosha był błąd :D Zamiast 5 było R, a wpadłem na to w śmieszny sposób, na starym wtrysku w tym miejscu też Było R, wpisałem i zadziałało :D korekty od razu spadły, zrobiłem to niebieskim kablem viakena z przełącznikami.. :)

A ja mam takie pytanie - jakie dane kryją się pod tym kodem wtryskiwacza?

Czy jest to w jakiś sposób zakodowana charakterystyka wtrysku?

I czy po regeneracji wtrysku ten kod nie powinien być wygenerowany na nowo?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

W teorii powinien zostać nadany nowy kod IMA. Każdy wtrysk różni się lekko od wzorca, stąd jest kod, na podstawie którego ECU dobiera czas wtrysku dla danego egzemplarza.

Praktyka jednak pokazuje, że jeśli wymieniasz samą końcówkę, to nie jest konieczne kodowanie.

Witam. Jeśli można podepnę się pod temat może nie z Alfą ale z Doblo 2 1.3 multiJet 95 koni... W MES jest możliwość adaptacji ECU bądź wtryskiwaczy i pytanie czy po wymianie wtryskiwacza potrzebna jest ta adaptacja czy wystarczy nadanie kodu z nowego wtryskiwacza? Jeśli tak to mam problem z interfejsem ELM327 gdyż nie może on ukończyć adaptacji - występuje błąd: żądanie spoza zakresu i jak wcześniej doczytałem czy potrzebny jest też interfejs kkl?

Wysłane z mojego CPH2689 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót