Śmieszą mnie wpisy o wysokim spalaniu JTS, i ich niepraktyczności - zbierzmy wszystko w całość:
1. czy diesel(1.9 120/150km czy JTS mają skrzynię M32 (nie wiem na 100% lecz inny rodzaj wprowadzono od 2010 r w silnikach 2.0 jtdm - sprostujcie to jak się mylę)
2. Każda wymaga gruntownego sprawdzenia sanek silnika i stanu skorodowania progów
3. diesel który będzie jeździł w koło komina szlak go trafi EGR/DPF/koło dwumasowe/wtryskiwacze - Diesel lubi trasę
4. Jedyny problem w JTS to tak naprawdę nagar (idzie go zminimalizować stosowaniem dobrego oleju i wymiana co 10000 - dotyczy to wszystkich samochodów z bezpośrednim wtryskiem paliwa, łańcuch rozrządu lubi się rozciągać jak ktoś także nie wymienia oleju co 10000 km zamienniki FAI nie jest taki drogi i dotyczy to wszystkich samochodów współczesnych
5. kupno diesla 10 letniego z przebiegiem 200000 to jak strzał w totka jak się uda to nacieszysz się nim
6. JTS z pewnością będzie miał mniejszy przebieg
7. Na co dzień jeżdżę Megane II 1.9 DCi robiąc około 50km spala mi średnio 6.8-7.4 zimą nawet 8.2 dłuższe trasy ostatnio musiałem jechać sprawdzić auto zrobiłem 300 km 4.9 - Alfa pisałem wakacje z rodziną 7.2-7.4 gdy jadę sam do pracy 8.2-8.4, jazda tylko i wyłącznie po mieście lekko dojdzie do 10l/100 a może więcej
8. Jeżeli robisz 10000-15000 rocznie benzyna, większe przebiegi diesel
9. Kiedy wejdą większe restrykcje z emisja spalin Diesel 10 letni z osuniętym DPF będzie miał problem, nie chodzi o emisję spalin lecz o samą zawartość DPF
10. Auto które kupisz w Niemczech z wbitym ważnym przeglądem w mały brif w 100% jest sprawny włącznie z emisją spalin (musisz uwierzyć tam się nie szczypią)
Teraz coś od siebie - miałem vectrę C 1.9 CDTI 150km konstrukcja Fiata - 2 lata u mnie (DPF problemy źle wypalało i przybywało paliwo do oleju silnikowego w końcu musiałem coś zrobić, następnie skrzynia, przepustnica, przewód 3 wtryskiwacza. Samochód miał 10 lat podczas zakupu i był przed liftowy włożyłem w niego przez 2 lata około 8000 zł niby miał 200000 a w rzeczywistości pewnie 500000 i tak będą wyglądały wszystkie diesle sprowadzone przez Janusza bez urazy
Alfa 147 1.6 TS 105 km kupiona po 1 właścicielu z Gorzysława 9 Poznań - zero problemów miałem ją 3 lata i nawet zawieszenia nie miałem okazji zrobić (najszybciej sprzedane auto ledwo zajechałem na umówione miejsce wysiadam a gość kupuje - do dziś żałuje że sprzedałem i żonka mi wypomina niestety mieszkanie ważniejsze. Co musisz wiedzieć o tym motorze to pilnować stan oleju tak aby był maksymalny stan lubi palić niebotyczne ilości ten typ tak ma
Poczciwa Megane II (fabrycznie nie miała DPF) mam ją już prawie 13 lat dlatego nic mi się z nią nie dzieje i stan kilometrów na ten moment to 181000, z sentymentu ją nie sprzedam czekam aż silnik dokona swój żywot - jak znajdziesz taką osobę co kupił Diesla jako 3-5 letnie a sprzedaje jako 10 letnie będziesz zadowolony z racji niskiego przebiegu
Alfa 159 2.2 JTS kupiona w Niemczech z ważnym przeglądem z przebiegiem około 200000 w tej chwili 212000 w posiadaniu 2 lata powtórzę nic mi się z nią nie dzieje, żaden łańcuch, nagar, nie robiłem jeszcze zawieszenia ŚP wujek przy przeglądzie stwierdził że jest na fabrycznym zawieszeniu - co ważne chrzestny żony mieszkający na stałe w Niemczech szukał dla mnie ww. auta około 1 roku Diesle miały duże przebiegi najniższe były benzynowe przyjechał na kołach , zrobiłem sanki, rozrusznik, ze skrzynią która huczy między 70 a 100 jeżdżę do dziś będzie remont w czerwcu dopiero niestety
Wnioski - nie przejmuj się wszystkim o czym się mówi złego czy to o dieslu - JTS - TS liczy się stan techniczny za 15000 z pewnością kupisz,patrz aby serducho było zdrowe resztę dopieścisz