Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa 159
    Postów
    5

    Domyślnie 1.9 jtdm 8v zgasł nie odpala. Gdzie szukać

    Witam.
    Koledzy po raz kolejny przychodzę z prośba o pomoc. Mianowicie Alfina podczas jazdy sobie zgasła i nie idzie jej odpalić tzn rozrusznik ciężko to nazwać żeby zrobił chociaż obrót. Przejechałem jakieś 60km i kompletnie nic się nie działo a 2km od domu po skręceniu w uliczkę na 2biegu jakby silnik dziwniej zaczął pracowac (głośniej? Nie umiem tego opisać) i chciałem się zatrzymać zeby właśnie go osłuchać ale niestety już nie zdążyłem. Zdążyłem tylko zauważyć ze po wrzuceniu na luz obroty spadły bardzo nisko jakieś 500 po czym się podniosły i zgasł. Stało się to dosłownie kilka godzin temu wiec na szybko zdążyłem sprawdzić forum gdzie było pisane o aku (ale czy to miałoby wpływ na zgadniecie podczas jazdy?) jednak pokazuje 12,8 i udało mi się sciagnac kumpla z komputerem jednak niestety z jakimś innym „uniwersalnym programem” Pokazał błąd położenia pedału sprzęgła. Jutro podpinam fesa i kolejno sprawdzam kable masowe, o przekaźnikach tez czytałem. Żadne kontrolki się nie palą. Po kilku próbach zakręcenia wyskakiwały różne błędy. M.in. wspomaganie hamowania, woda w paliwie. Lecz aktualne już nie wyskakują. I tu pytanie do was gdzie jeszcze szukać przyczyny, może jakie parametry sprawdzać. Pare miesięcy temu miałem taki przypadek ze tez zgasł ale udało się odpalić od razu. Dodam ze prócz tych dwóch incydentów nigdy nie miałem problemów z odpaleniem w samym maju zrobiłem Ok 3tys km i złego słowa nie mogłem powiedzieć do dziś


    › Więcej...: 1.9 jtdm 8v zgasł nie odpala. Gdzie szukać

  2. #2
    Użytkownik Świeżak Avatar vudka123
    Dołączył
    12 2018
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9jtdm 16v 2007r
    Postów
    206

    Domyślnie

    Ja mialem taka sytuacje ze podczas jazdy mi gasl, okazalo sie ze to byl kluczyk...
    Moze i głupie ale sprawdz drugim kluczykiem
    .

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa 159
    Postów
    5

    Domyślnie

    Winny okazał się alternator mianowicie siadło łożysko stad ta głośniejsza praca. Dziwne ze nie pozwalał zakręcić i nie zapaliła się chociażby kontrolka, najwidoczniej zwariował bo po zdjęciu paska odpala od strzału. Dziękuje vudka za radę. Pozdrawiam

Podobne wątki

  1. 1.9 Jtd zgasł podczas jazdy i nie odpala
    Utworzone przez rudi248 w dziale 156
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 12-02-2019, 22:56
  2. 1.9 jtdm zgasł i nie odpala
    Utworzone przez bialyy w dziale 156
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 12-04-2017, 10:02
  3. [Brera] Silnik (2.2JTS) zgasł i nie odpala
    Utworzone przez badylija w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 12-01-2017, 21:08
  4. Gdzie tego szukać
    Utworzone przez Gutek83 w dziale 156
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09-09-2014, 08:34
  5. Silnik zgasł i nie odpala
    Utworzone przez meason w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 28-06-2013, 15:36

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce