Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    159 2,4
    Postów
    4

    Domyślnie Problem z Alfą. Krec.i Raz odpala raz nie.

    Witam,

    Dawno mnie tu nie było bo nie miałem żadnych problemów. Wcześniej miałem 156 1,9 teraz 159 2,4
    Problem jest następujący
    Jechałem sobie Alfą i nagle zgasła
    Próbowałem odpalić i odpalała na 1-2 sekundy i gasła. Skończyło się na lawecie.
    Po podpięciu pod komputer zero błędów co mnie dziwiło. Nawet kilka spreparowałem by sprawdzić czy program działa poprawnie, odrazu sie pojawiały. Program to MES 4,4.
    Gdzie zacząć szukać problemu?


    › Więcej...: Problem z Alfą. Krec.i Raz odpala raz nie.

  2. #2
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2016
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM
    Postów
    177

    Domyślnie

    Zapchany sadzą EGR. Zaciął się w pozycji otwartej (dlatego nie ma błędów) i odpala na powietrzu które ma i dławią ją po paru sekundach spaliny.
    Wymontować EGR i wyczyścić. Nitro najtańsze i najlepsze.

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    159 2,4
    Postów
    4

    Domyślnie

    EGR wyjołem i okazał się zaślepiony od dołu nie od przepustnicy. Przy okazji zdjołem przepustnice do czyszczenia. Jakoś mocno brudna niebyło.

    Dodam jeszcze że po włożeniu kluczyka z przepustnicy a raczej z jej silniczka dochodzi dziwny lekki pisk. Ustaje chwile po wyjęciu kluczyka lub odrazu po zdjęciu klemy z akumulatora.
    Zaraz wszystko składam i spróbuję odpalić.

    Jakieś inne sugestie co sprawdzić?

  4. #4
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6 '06
    Postów
    12,025

    Domyślnie

    Jeśli nie ma błędów to czujnik położenia wału. Ale wcześniej sprawdź czy rozrząd nie przeskoczył na dolnym kole pasowym. Do tego celu trzeba to koło zdemontować. W tych silnikach koło lubi ścinać klin.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06

  5. #5
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    09 2017
    Auto
    Alfa
    Postów
    95

    Domyślnie

    A, jak po odpaleniu trzymasz silnik na obrotach, to również gaśnie?

  6. #6
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    159 2,4
    Postów
    4

    Domyślnie

    Pedał gazu niereaguje. Podczas tych 2-3 sekund silnik najpierw ma normalne obroty potem spadają i gaśnie.

  7. #7
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    09 2017
    Auto
    Alfa
    Postów
    95

    Domyślnie

    To czujnik, moim zdaniem, możesz wyeliminować.

  8. #8
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    159 2,4
    Postów
    4

    Domyślnie

    Walka trwa dalej, dopiero dziś znalazłem czas by dłubać.
    Powiedźcie mi gdzie są cechy na które się ustawia rozrząd. Cechy na kołach są ale niewidze nic na bloku silnika. Na pasku też znalazłem narazie jedną linie którą się zapewne ustawia przy montażu. Kręce juz kilka obrotów...

  9. #9
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6 '06
    Postów
    12,025

    Domyślnie

    Cytat Napisał kamil_bielany_ Zobacz post
    Walka trwa dalej, dopiero dziś znalazłem czas by dłubać.
    Powiedźcie mi gdzie są cechy na które się ustawia rozrząd. Cechy na kołach są ale niewidze nic na bloku silnika. Na pasku też znalazłem narazie jedną linie którą się zapewne ustawia przy montażu. Kręce juz kilka obrotów...
    Musisz mieć blokady. Ale do sprawdzenia koła pasowego trzeba zrzucić pasek i zdjąć koło.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06

Podobne wątki

  1. Problem z Alfą 156 SW
    Utworzone przez VariouS w dziale Śląskie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 24-05-2017, 22:29
  2. Problem z Alfą 156 1.8 TS!
    Utworzone przez anankex4 w dziale 156
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 06-01-2017, 00:04
  3. [147] Problem z Alfą
    Utworzone przez ReZ w dziale 147
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 31-12-2014, 16:07
  4. Problem z Alfą!!z Alfą
    Utworzone przez Remik753 w dziale LPG Zone
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 01-08-2012, 18:14
  5. Problem z alfą 156 2.0 16v ts
    Utworzone przez jachol w dziale 156
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14-09-2010, 07:28

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce