• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] [MES] Programowanie kluczyków

Renegat

Nowy
Auto
Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia
Czołgiem Alfiści :)
Alfę kupiłem z jednym kluczykiem w zestawie, wiem że zarówno FES, MES jak i AlfaOBD dają możliwość dodawania kluczyków do systemu, sam opis procedury zamieszczony w MES przeczytałem, ale wolę się upewnić zanim zacznę grzebać... (Wiem że są PODOBNE tematy na forum, ale jeśli jest info od A do Z to musiałem przegapić ).
Wiem że w trakcie dodawania do systemu kluczyków, sparowane zostaną tylko te których w trakcie procedury użyjemy, wszelkie inne wcześniej zapisane zostaną usunięte, i mi to pasuje gdyż nie znam losów brakującego kluczyka a licho i złodzieje nie śpią ;)
Pora na moje pytania:

Czy można dodać do systemu kluczyk z odzysku, np. z allegro, który był do tej pory sparowany z innym egzemplarzem ?
(gdzieś widziałem opinię, że kluczyk musi być "czysty" bo połączony z innym autem się nie doda)

Jeśli kluczyk musi być "czysty" to czy jest możliwość w amatorskich warunkach go rozparować z poprzednim autem by można było go dodać do własnej belli?

Czy posiadając najnowszy kabel usb od Viakena przeznaczony pod AR/forda + przelotkę "1" i MES 3.6 mogę się za to brać spokojnie, czy muszę na coś uważać itp. ?

Użyłem wyszukiwarki, ale znalezione info nie zaspokoiły mojej ciekawości na tyle żebym się za to zabrał bez dodatkowej konsultacji.

Sam w domu nie "wyczyścisz" starego klucza. Poszukaj w swojej okolicy kogoś kto CI go wyczyści. Około tygodnia temu ktoś wrzucał link to alledrogo z taką usługą, koszt 100 zł.
Jeżeli jest to STN 1170 to smiało będzie działać ( sam robiłem osiowanie na mesie 4.2 przy dodaniu wspomagania w pandzie czy radia w Boxerze), po prostu widzi go jako OBDlink ale prędkośc ustawia sie samoczynnie na 38400. Po co Ci przejściówka "1". Z Body łączysz się bezpośrednio!
Nie piszesz nic o PIN, rozumiem , że jest Ci znany.

Ostatnia edycja:
Sam w domu nie "wyczyścisz" starego klucza. Poszukaj w swojej okolicy kogoś kto CI go wyczyści. Około tygodnia temu ktoś wrzucał link to alledrogo z taką usługą, koszt 100 zł.
Jeżeli jest to STN 1170 to smiało będzie działać ( sam robiłem osiowanie na mesie 4.2 przy dodaniu wspomagania w pandzie czy radia w Boxerze), po prostu widzi go jako OBDlink ale prędkośc ustawia sie samoczynnie na 38400. Po co Ci przejściówka "1". Z Body łączysz się bezpośrednio!
Nie piszesz nic o PIN, rozumiem , że jest Ci znany.

Dzięki :)

[MENTION=11814]Renegat[/MENTION] i jak, udało Ci się programowanie "czystego" kluczyka?

jeszcze nie brałem się za to, nie chciałem kupować kluczyka w ciemno żeby kasy nie wtopić

Rozumiem, widzę, że mamy podobne podejście do sprawy ;) Może pod koniec wakacji zabiorę się za to, bo nowy, kompletny klucz z ASO to ~1380 zł, więc spróbuję jednak jakoś oszczędzić.

Amortyzatory
Powrót