[159] Dym z pod maski i wydechu

leesid

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9 jtdm 120km 2006(RIP 08.01.2020)
Witajcie! Nie dawno kupiłem upragnioną alfe 159 1.9 jtdm 120km 2006.
I jak komentarze ludzi w koło (zaczeły sie problemy) a tak na serio,ostatnio jechalem spokojnie i nagle zauważyłem dym spod maski i za autem, w kabinie czuć katalizatorem, turbina ma luz i kolektor od turbo byl spawany(do wymiany turbo to bez dwóch zdań + kolektor ssący ) dpf wyciety.. sama puszka została. Mam tylko pytanie dlaczego jest tyle sadzy w koło rozrzdządu, czy to mozliwe ze od turbo? (przy turbinie nie ma tyle sadzy... Miał ktoś podobny temat?

U mnie wirnik od turbo padł i wypompowalo cały olej. Chmura dymu isyfu. Turbo kolego miałeś padniete jak kupowałes chyba..

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

Przerabiałem to, żaden spaw nie wytrzyma. Masz pęknięty kolektor od turbo stąd spaliny i smród. Możesz poszukać zamiennie takie żeliwo od opla lub saaba 8v. Mnie kopcił najbardziej przy wypalaniu dpf.

Spoko turbine ogarne nie ma problemu, tylko mam nadzieje ze to to, bo zbiera sie normalnie dlatego dziwi mnie ten dym. Dzieki za odpowiedź=)

Koledze w 8V kolektor się odkształcił ( o dziwo szpilka się nie urwała tylko rozciągnęła) i miał taki syf pod maską z dymu.

Kurcze nie mam pewności, czy został (wyprogramowany) jak rozumiem musze pojechać do servisu żeby sie podpieli i sprawdzili?

- - - Updated - - -

No właśnie pod maska na silniku jest w pip sadzy, jak wyciągnę turbine to sie okaze czy szpilka poszla, tak to nie widać sadzy przy kolektorze, bardziej przy ślimaku(kopulce) od turbo. A sprawdzilem dziś dolot to olej szarpneła. Tak czy siak wymienię w tym tygodniu.

Mam używane turbo z 8v w bardzo dobrym stanie jak coś na pozbycie, myślałem że olej bierze a to było z odmy i wymieniłem nie potrzebnie

A jak cenowo Panowie u was za turbo? W sumie same żeliwo bylo by mi potrzebne, ale jak macie w dobrym stanie całe, kwestia ceny=)

Znaczy turbina to wiesz kopułka-korek(z kołem i wirnikem) - geometria i kolektor, jakbym dorwał zdrowy kolektor to by było spoko, nowy (sam) kolektor to 450pln

Amortyzatory
Powrót