• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] problem z wbijaniem pierwszego biegu

Andaroo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9jtdm 16v 08r.
Witam od niedawna posiadam belle i mam problem z wbijaniem pierwszego biegu, przeważnie żeby go wbić muszę się całkowicie zatrzymać lub ponownie wysprzęglić żeby wszedł, bieg nie zgrzyta nie wydaje niepokojących dźwięków, biegu nie da się wbić na siłę tak jak by był zablokowany, po ponownym wysprzęgleniu wchodzi ładnie.

Ja od poczatku jak kupilem to mialem tak ze jak ruszam wbijajac 1 to jest ok i np 2 spoko i potem np chce zwolnic i znow wbic 1 i nie moge bo jest jakas blokada normlanie...
A tak to normalnie wchodzi 1.
Moze olej zmienic trzba ?

Ja od poczatku jak kupilem to mialem tak ze jak ruszam wbijajac 1 to jest ok i np 2 spoko i potem np chce zwolnic i znow wbic 1 i nie moge bo jest jakas blokada normlanie...
A tak to normalnie wchodzi 1.
Moze olej zmienic trzba ?

wygląda jak synchronizator .

Witam od niedawna posiadam belle i mam problem z wbijaniem pierwszego biegu, przeważnie żeby go wbić muszę się całkowicie zatrzymać lub ponownie wysprzęglić żeby wszedł, bieg nie zgrzyta nie wydaje niepokojących dźwięków, biegu nie da się wbić na siłę tak jak by był zablokowany, po ponownym wysprzęgleniu wchodzi ładnie.

zacznij od wyregulowania linki zmiany biegów - znajdziesz na form jak .

Też mam czasem problem z wbiciem 1ki zwłaszcza z redukcją w korku, najłatwiej wchodzi przy prędkości +/- 5km/h, przy 10 km praktycznie nie wbije. Ostatnio również zauważyłem, że nie mogę wbić 1 np. ruszając spod świateł. Czy to może być to samo co u kolegów wyżej? Synchro i/lub linki?

Ja normlanie jedynke wbijam, tylko jak jestem na innym biegu i chce wbic 1 to lipa..
A tak to dziala fajnie

No to tak jak u mnie, jedynkę wrzucam normalnie jak jak dojeżdżam do świateł i chce zredukować na 1 to jest to nie możliwe bez zatrzymania samochodu.

Odświeżam temat, problem dalej nie rozwiązany !

A co już zrobiłeś w tym temacie?

A może sprzęgło z dociskiem i dwumas do wymiany?

Sprzęgło docisk dwumas jak i nowe linki nic nie pomogły, mam ten sam problem od 5 lat , skrzynia po pełnym remoncie, nowy dwumas, sprzęgło, wysprzeglik, zakute linki na nowo olej nowy a i tak 1 czasami nie wbije za pierwszym razem. Jedyne co u mnie zostało to synchronizacja do zrobienia..więc stawiam że to będzie główny problem..

U mojego brata był bardzo podobny problem w golfie 5 1.9tdi 4motion.
Bardzo długo wzmagał się z tym, że nie mógł czasem nawet na postoju wrzucić jedynki czy wstecznego a czasem było tak, że z jedynki już w trakcie jazdy nie można było wyjąć biegu, trzeba było drugi raz wcisnąć sprzęgło. Oczywiście dwumas do wymiany i wszystko co mogło być tego przyczyną... ale bez rezultatu.
Winnym okazało się być któreś łożysko w skrzyni a dokładnie miejsce w którym ono się znajdowało. Dokładnego zakończenia tego problemu niestety nie znam.

Ja na razie z tym jeżdżę, mechanicy chcą wymieniać pół samochodu, ale dziś dłubałem przy samochodzie i doszedłem dlaczego ten problem występuje, podczas gdy wrzucamy pierwszy bieg, wybierak podnosi się do góry a następnie przesowa u mnie jest ten problem ze lewarek nie da rady na tyle wysunąć wybieraka i przesunąć żeby wbić bieg, a ręcznie złapałem wybierak podniosłem do góry i wbiłem jedynkę bez problemu, może ktoś wie czy da się linkę od podnoszenia wybieraka jakoś podkręcić czy coś ?

Amortyzatory
Powrót