Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    08 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 Jtdm
    Postów
    2

    Domyślnie Brak mocy po odpaleniu.

    Witam. 159, 2.0 jtdm. 170KM
    Po pierwszym odpaleniu auta po nocy, nie ma ono mocy na wyjazd pod górkę z parkingu(po prostym jedzie normalnie). Nie wchodzi na obroty mimo dodawania gazu, czasami zgaśnie przez zbyt duze obciążenie . Po ponownym odpaleniu wjeżdża pod górkę tą górkę bez problemu.

    Brak błędów i dymienia.

    Mam zamiar sprawdzić kierownice turbiny i poszukać nieszczelności na wężach.
    Na czym jeszcze mam się skupić?


    › Więcej...: Brak mocy po odpaleniu.

  2. #2
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Dołączył
    08 2015
    Auto
    159 2.0 JTDm
    Postów
    546

    Domyślnie

    Na pewno na EGR.

  3. #3
    Użytkownik Świeżak Avatar macinek102
    Dołączył
    10 2016
    Mieszka w
    Tarnów ( tuż obok )
    Auto
    ALFA 159 SPORT 2.0 JTDM 136+
    Postów
    138

    Domyślnie

    Cytat Napisał Sobo Zobacz post
    Witam. 159, 2.0 jtdm. 170KM
    Po pierwszym odpaleniu auta po nocy, nie ma ono mocy na wyjazd pod górkę z parkingu(po prostym jedzie normalnie). Nie wchodzi na obroty mimo dodawania gazu, czasami zgaśnie przez zbyt duze obciążenie . Po ponownym odpaleniu wjeżdża pod górkę tą górkę bez problemu.

    Brak błędów i dymienia.

    Mam zamiar sprawdzić kierownice turbiny i poszukać nieszczelności na wężach.
    Na czym jeszcze mam się skupić?
    Jeżeli wchodzi na obroty po ponownym odpaleniu a wcześniej nie, to obstawiałbym tryb awaryjny. Czy znasz historię auta aby być pewny, że ktoś już nikt nie grzebał w sofcie. Są bardzo częste przypadki wycinania DPF EGR LAMBDA programowo tak aby nie zgłaszał błędów.
    Wychowały cię mass media, Nie wysilał się twój mózg
    W szkole była też tragedia, Choć ci nie szczędzono rózg!

  4. #4
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    08 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 Jtdm
    Postów
    2

    Domyślnie

    Nie jestem pewny czy ktoś nie grzebał w sofcie.
    Na stacji diagnostycznej nie stwierdzili braku dpf i kontrola zadymienia była ok. Na komputerze dpf jest zapchany w 30~%.
    O EGR nic nie wiem na tą chwilę.
    Jakiś czas temu sprawdzałem korekty wtrysków i mieściły się w normie. Sprawdzane były na ciepłym silniku.

    Problem pojawia sie gdy rano temperautra wynosi mniej niż 10 stopni. W ciepłe poranki nie miało to miejsca.

  5. #5
    Użytkownik Rowerzysta Avatar LuKe93
    Dołączył
    05 2016
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 159 TI 2.4 240Km/540Nm
    Postów
    294

    Domyślnie

    Cytat Napisał Sobo Zobacz post
    Nie jestem pewny czy ktoś nie grzebał w sofcie.
    Na stacji diagnostycznej nie stwierdzili braku dpf i kontrola zadymienia była ok. Na komputerze dpf jest zapchany w 30~%.
    O EGR nic nie wiem na tą chwilę.
    Jakiś czas temu sprawdzałem korekty wtrysków i mieściły się w normie. Sprawdzane były na ciepłym silniku.

    Problem pojawia sie gdy rano temperautra wynosi mniej niż 10 stopni. W ciepłe poranki nie miało to miejsca.
    Sprawdź czy zapchanie dpf się zwiększa, możliwe, że właśnie ktoś grzebał w sofcie i ustawił taką wartość na sztywno, do tego zobacz w mesie jakie temperatury podają wszystkie czujniki, może któryś jest uszkodzony i podaję błędną temperaturę do ECU. Sprawdź też przy pierwszym odpaleniu wartość oczekiwanego i rzeczywistego ciśnienia paliwa, ciśnienia doładowania też, może któryś podzespół przekracza dopuszczalną wartość i ECU wpada w tryb awaryjny.

Podobne wątki

  1. [159] przy odpaleniu brak reakcji
    Utworzone przez Kamil Żak w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 28-06-2016, 11:08
  2. Witam! Moja Alfa po odpaleniu po pracy nie ma mocy!!
    Utworzone przez Swister w dziale 156
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 18-01-2014, 11:12
  3. Po odpaleniu brak mocy 2.4 JTD
    Utworzone przez banannd w dziale 166
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11-07-2013, 19:39
  4. Problem z obrotami po odpaleniu i lekki brak mocy JTD
    Utworzone przez RandalfG w dziale GT
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 17-03-2013, 07:36
  5. [155] Brak dopływu paliwa po odpaleniu
    Utworzone przez alfamarcel11 w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 27-01-2010, 11:12

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce