[159] Problem z automatem

kikoks

Nowy
Auto
AR 156 SW / SV650s
Witam. Dzisiaj ruszając autem zauważyłem problem w automacie. Mianowicie, przy próbie zmiany biegu na wyższy auto miało problem, gdy obroty zaczęły się zbliżać do 2tys, auto zaczynało szarpać, uczucie jakby zmieniało bieg na wyższy po czym znów redukowalo i tak kilka razy. Jak silnik złapał temperaturę wszystko wróciło do normy, ładnie gładko zmienia biegi bez żadnego szarpania. Problem występował na automatycznej jak i manualnej zmianie biegów.

Pacjent to 159 2.4 200km. Robiłem niedawno dłuższą trasę i wszystko było ok, jedyne co mogło mu teraz zaszkodzić to mróz z rana, ale nie wiem czy to możliwe, żeby temperatura była winna takiemu czemuś.

Umówiłem się już na poniedziałek w warsztacie na diagnozę, ale może ktoś ma jakiś pomysł. Pozdrawiam

Witam. Dzisiaj ruszając autem zauważyłem problem w automacie. Mianowicie, przy próbie zmiany biegu na wyższy auto miało problem, gdy obroty zaczęły się zbliżać do 2tys, auto zaczynało szarpać, uczucie jakby zmieniało bieg na wyższy po czym znów redukowalo i tak kilka razy. Jak silnik złapał temperaturę wszystko wróciło do normy, ładnie gładko zmienia biegi bez żadnego szarpania. Problem występował na automatycznej jak i manualnej zmianie biegów.

Pacjent to 159 2.4 200km. Robiłem niedawno dłuższą trasę i wszystko było ok, jedyne co mogło mu teraz zaszkodzić to mróz z rana, ale nie wiem czy to możliwe, żeby temperatura była winna takiemu czemuś.

Umówiłem się już na poniedziałek w warsztacie na diagnozę, ale może ktoś ma jakiś pomysł. Pozdrawiam
Skrzynia w 159 do czasu osiagniecia odpowiedniej temp oleju preferuje uslizg na konwerterze. Jest to opisane w dokumentacji. Z racji tego np u mnie a mam juz druga 2,4 qtronik potrafi jechac 80-90km/h na uslizgu bez zalaczenia lockup. Nagraj filmik i wrzuc to ci powiem czy jest ok

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Jutro rano nagram filmik i wrzucę. Jednak wydaje mi się że tu nie o uślizg chodzi bo jest to dosyć mocne szarpanie. Autem zrobiłem ponad 20tys km a pierwszy raz mi się zdarzyło dzisiaj

Sprawdż stan oleju.

Dopiero pod koniec zmienił bieg normalnie. Poczytałem na forum trochę i wychodzi na to, że to wina sterownika.. Jutro będzie potwierdzenie diagnozy

Jeśli sterownik to koszt ok 2400pln za samą cześć, a jest to najsłabszy punkt tej skrzyni, podobnie jak chłodzenie oleju. Olej w skrzyni wymieniałeś?

Olej wymieniany zaraz jak go kupiłem czyli niecałe 20tys temu

Jeśli sterownik to koszt ok 2400pln za samą cześć, a jest to najsłabszy punkt tej skrzyni, podobnie jak chłodzenie oleju. Olej w skrzyni wymieniałeś?

Gdzie można kupić nowy sterownik za 2400? Możesz podać namiar?

Sterowniki ściąga z Holandii spec od skrzyń niedaleko mojej miejscowości. Jak byłem zrobić diagnostykę skrzyni, to mówił o cenie ok 600 euro za sam sterownik, do tego jakieś uszczelki i wymiana, całkowity koszt naprawy ok 2800pln.

Powodzieli mi, że prawdopodobnie zapachany filtr przez jakieś kawałki uszkodzonego sprzęgła. Będzie wymagana regeneracja sprzęgła i zmiana filtru. Dzisiaj albo piątek potwierdza, bo wyjmują skrzynie.

Amortyzatory
Powrót