[159] Ciężkie odpalanie + niskie obroty po rozruchu

Auto
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200km
Witam,
Od 3 miesięcy posiadam Alfę 159 z silnikiem 2.4 JTDm 200km i mam problem z odpaleniem samochodu na zimnym silniku, nawet po 2-3 godzinnym postoju, dzieje się to niezależnie od temperatury zewnętrznej, silnik odpala lecz przez kilka sekund po uruchomieniu jakby się "dławił" i przez to czasami potrafi zgasnąć. Mam wrażenie że obroty po odpaleniu są za małe bo przy -2 stopniach silnik ma ok 780 obrotów. Po zakupie wymieniłem świece żarowe wraz ze sterownikiem świec, listwę wtryskową wraz z czujnikiem, rozrząd, czujnik temperatury cieczy, filtr paliwa, sprawdzone były wtryski oraz kompresja silnika. Sprawdzałem go również na komputerze, nie wykazało żadnych błędów, lecz ciśnienie podawanego paliwa przy pierwszym pomiarze było ok 27500 (chyba kPa),a przy drugim pomiarze już ok 32500, podobno książkowe jest to 27500, czy to normalne? Po rozgrzaniu silnika komputer pokazywał temperaturę silnika 80 stopni gdy na zegarze było 90. Pan w jednym warsztacie powiedział mi, że po odpaleniu on jakby miał za dużo podawanego paliwa dlatego występuje takie zjawisko. Gdzie mogę szukać problemu?

Ostatnia edycja:
Zaślep pełną blachą zawór EGR.
Jeśli nie pomoże (a raczej pomoże), to spróbuj uruchomić silnik z odpiętą wtyczką czujnika temperatury cieczy chłodzącej, a potem przepływomierza.

Właśnie zapomniałem dodać że zawór egr został zaślepiony i wykasowany komputerem, ale spróbuje tych dwóch możliwości.

Ponownie poruszam temat, niestety odpięcie czujnika temperatury i przepływomierza nie pomogło, objawy wciąż takie same co sprawdzać dalej?

A coś robiłeś z klapami wirowymi?

Amortyzatory
Powrót