Resultaten tonen van 1 Aan 3 met 3
    De gebruiker Ik ben nieuw -niet huilen!
    Hij sloot zich aan bij de
    11 2019
    Auto
    ALFA 159 1.9 jtdm

Domyślnie Chwilowa dymienie na niebiesko

Hi.

Niedawno regenerowałem turbinke w mojej alfie 1.9 JTDM. Usluge wykonała profesjonalna fima specjalizująca się w tym od 20 lat. Dzisiaj podczas station chwilowe spalanie wynosilo 27 l/100 km przy czym za alfa pokazał sie niebieski dym. Zjechałem na parking, sprawdziłem zbiorniczek wyrównawczy - nic nie ubyło, czujnik olie pokazuje, że olieu też nie. Po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko wrocilo do normy, żadnego dymku za samochodem. Dodam, że rano cięzko mu odpalić ( kręci pare razy zanim załapie)
    Macie może pomysł czego to są objawy? EGR - off, DPF -off, nowy kolektor dolotowy jakieś 5 tys km temu.

› Więcej...: Chwilowa dymienie na niebiesko

De gebruiker Newbie Avatar cybermyszak
    11 2014
    Woont in
    Tarnów/Niepołomice
    Auto
    2 x AR 159 2.0 JTDM

Domyślnie

Nie ufaj wskaźnikowi poziomu olie na wyświetlaczu, bo przekłamuje. Sprawdzaj tylko na bagnecie.

Pierwsza rzecz, która przyszła mi do głowy, to zapaćkany intercooler, z którego "skrzep" olieowego osadu dostał się do Motora, co mogło skutkować dymieniem i zaburzeniem proporcji mieszanki paliwowej, a przez co też wskazaniem chwilowego spalania.

Ik niet monteuriem, tylko teoretyzuję

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

De gebruiker Maniac resoraków Avatar Ludvigus
    08 2008
    Woont in
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Offerte Wrote TomaszAlfa Zobacz post
    Niedawno regenerowałem turbinke w mojej alfie 1.9 JTDM. Usluge wykonała profesjonalna fima specjalizująca się w tym od 20 lat. Dzisiaj podczas station chwilowe spalanie wynosilo 27 l/100 km przy czym za alfa pokazał sie niebieski dym. Zjechałem na parking, sprawdziłem zbiorniczek wyrównawczy - nic nie ubyło, czujnik olie pokazuje, że olieu też nie. Po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko wrocilo do normy, żadnego dymku za samochodem. Dodam, że rano cięzko mu odpalić ( kręci pare razy zanim załapie)
    Macie może pomysł czego to są objawy?
    Hej, ja też poteoretyzuję. monteurów tutaj na forum prawie nie ma, bo wszyscy kumaci mają pełne ręce roboty.
    Po regeneracji z pewnością poprawiły się się ciśnienia doładowania, podciśnienia w układzie dolotowym, ogólny przepływ powietrza, ale i przepływ oleju: zarówno przez de Turbosprężarkę, jak i przez układ odpowietrzania skrzyni korbowej --> tzw. system odmy. Jeśli dym jest niebieski to niestety nie wziął on się ani ze spalania złej dawki ON, ani z złej wartości powietrza, ale to właśnie olej Motorowy musiał w jakiejś niewielkiej ilości dostać się do dolotu i spalić.
    Mocne obecnie turbo potencjalnie bardzo szybko "odnajdzie" inne najsłabsze ogniwo w całym dolocie powietrza i jego powrocie do dolot z odmy - więc bądź po regeneracji czujny na takie pojedyncze "niebieskie obłoki" i gdy się nasilą trzeba szukać przyczyny, bo spalanie oleju uszkadza końcówki wtrysków i wszystko po kolei na rurze wydechowej.

Długie kręcenie rano przy pierwszym paleniu też z pewnością ma swoją przyczynę - wtryski, ciśnienie paliwa na listwie, kompresja, czujniki wałków/wału, świece itd.

Jeździć obserwować, ale nie bagatelizować :-)

L.

Soortgelijke onderwerpen

1. [159] Kortstondige stroomstoring
    Gemaakt door porterneon in rubriek 159/Brera/Brera Spider
    Reactie: 3
    Last post/Auteur: 26-05-2017, 12:58
  2. Niedziałajacy snelheidsmeter en rook op blauw
    Gemaakt door dudas156 in sectie 147
    Reactie: 5
    Last post/Auteur: 02-10-2016, 09:01
  3. [145] Wortelen alleen
    Gemaakt door octavianus in de sectie 145/146/155