[159] Wymiana Xenonów

• Autor wątku Autor wątku Earsh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Earsh

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam,
w nowo nabytej 159tce mam zamontowane xenonowe światła mijania bez spryskiwaczy. Jest jakaś naklejka, ale klosze nie mają żadnych oznaczeń więc homologacji pewnie też nie ma. Możliwa jest zmiana instalacji i podłączenie tam zwykłych świateł, czy muszę wymieniać lampy na oryginalne?

Załączniki

• IMG_20191201_125502.jpg
    IMG_20191201_125502.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 46
  • IMG_20191201_1438444.jpg
    IMG_20191201_1438444.jpg
    58.2 KB · Wyświetleń: 43
Daj vin bo pachnie to jakas samorobka

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

ZAR93900007075289
Do tego że jest to samoróbka jestem pewien. Myślę teraz jak z tego wybrnąć.

Jest jakaś naklejka, ale klosze nie mają żadnych oznaczeń więc homologacji pewnie też nie ma.
Bez jaj wystarczyło wpisać nr z naklejki w google i chwilę pomyśleć!
Lampa ma homologację, bo to fabryczny xenon.
Ktoś wymienił tylko lampy i może dołożył samopoziomowanie a spryskiwacze olał.

Myślę teraz jak z tego wybrnąć.
Masz trzy opcje:
1. dołożyć barkujące elementy instalacji
2. olać temat - nie polecam
3. wymienić lampy na halogenowe.

Ostatnia edycja:
[MENTION=81426]piotraskvw[/MENTION] samopoziomowania też nie ma. O ile zamontowanie spryskiwaczy nie jest problemem, to z tego co czytałem na forum instalacja samopoziomowania nie należy do najłatwiejszych. Spryskiwacze też muszą spełniać jakieś normy, czy takie uniwersalne za 60zł wystarczą?

Instalacja samopoziomowania z przodu jest prosta jak budowa cepa bo czujnik jest na gornym lewym wahaczu a kostka za nadkolem ale z tylu jest zabawa bo jest inny stabilizator(czujnik jest na stabilizatorze) .
Jak zdecydujesz sie na wymiane na halogeny mam w bardzo dobrej cenie nowe orginalne lampy soczewkowe tj okolo 1300 zl za kpl. Patrzac na ceny uzywek xenonow powinienes wyjsc na zero lub 100-200 na plus i masz auto zgodne ze specyfikacja i nowiutkie lampy

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Inny stabilizator? Moze w polifcie. Przed liftem na standardowy stabilizator zamontowana jest dodatkowo oryginalna klamra a do niej czujnik.
Dołożenie czujników jest dużo prostsze niż spryskiwaczy.

W przedlifie wg vin też wychodzi inny stabilizator. Najlepsze że wg jego VIN wychodzi że może być zarówno xenon jak i zwykła lampa.
Najprostrzy sposób sprawdzić czy ma poziomowanie na górnym wahaczu.

Amortyzatory
Powrót